« Върни се назад Публикувано на 21.09.2022 / 16:21

ЛОБИСТКИ ИНТЕРЕСИ ЗАСТРАШАВАТ ЕНЕРГИЙНАТА НИ СИГУРНОСТ

Сливналията Иво Кусев отдавна се е вживял в ролята на медиен бос, който заработва от съшити с бели конци измислици срещу известни хора, срещу „медийно спокойствие“. От няколко месеца бизнесменът бил станал и скрит собственик на сайта за не дотам съществуващи новини „Народ.бг“.

Скритият собственик на сайта „Народ.бг“ се хвали, че политици и бизнесмени му се отчитат с тлъсти суми срещу спокойствие, според публикация в национален ежедневник. Нещо повече, бизнесменът заработва с обществени поръчки и лобизъм.

Според официална информация негово е дружеството, което активно санира с европейски пари в морската ни столица Бургас. Приходите от това са незначителни, в сравнение с лобистките поръчки, в които участва.  Тези дни сянката му изплува зад един от претендентите да строи разширението на Чирен, видно от факта, че в сочените за свързани с него медии в публичното пространство се разпространяват обширни статии свързани с желанията на един от желаещите да строи Чирен – чешката „Дженералел“.

По същество „Дженералел“ не е подала документи за участие в трите търга за разширението на Чирен, обявени от държавата, крайният срок за които изтече в средата на септември.

Според запознати, чешката компания е качила в официалния сайт документацията, но не е успяла да даде декодиращия ключ на офертата и така изпускайки срока, пуска серия от жалби за прекратяване на търга. Подобни процедурни хватки са в ущърб на всеки проект, а когато говорим за значимостта на Чирен за подсигуряване на необходимото ни количество газови запаси и гарантиране на енергийната сигурност си е застрашяващо за страната ни. „Дженералел“ пуска и сигнал, в който обяснява детайлно аргументи за подадените жалби, които целят да покажат, че трите части – подземна, наземна  и връзката с газовото трасе са един цял обект, който не може да се възлага в три търга , защото така се ограничава конкуренцията.

Твърдението е обратно на всяка логика, защото 3-те обекти имат различна специфика и  обединяването им по скоро ще доведе до нарояването на множество подизпълнители на избраната компания. Точно по тази причина цената би се увеличила, а не намалила, избягвайки посредниците. Пример за това вече видяхме с газовите посредници. Въпреки това не съществува ограничение, която и да българска, европейска или световна компания да участва и спечели и трите търга. Факт, също видим от кандидатите, които са подали документи и в трите търга за изграждането на на трите отделни обекта.

В сигнала на „Дженералел“ се наблюдава и друга интересна подробност. Освен институциите, в копие са добавени не само Президентът и Премиерът на България, но и представителите на предходното правителство на промяната – ПП, Да България, Зелените и ДСБ. Според запознати, това е сигурен знак за  напомняне за вече поети ангажименти от страна на „Промяната“ към предварително избран участник.

Този факт учудващо прилича на една договорка с Gemcorp, зад която прозираха руски интереси и капитали. Дали няма да се окаже, че Кусев ще ни изненада с подизпълнител на „Дженералел“ в стила на меморандума с Gemcorp? Дали копието на сигнала до чешкото и американското посолство не цели да отвлече вниманието именно от такава връзка, предстои да видим.

Лобистите в сянка, са недоказуеми, въпреки видните им действия. Дали дългата ръка на Русия продължава да влияе върху изграждането на стратегически обекти с оглед отдалечаване от девирсификацията също е хипотеза, макар и много вероятна.

За сега е ясно, че жалбите до българската и европейската прокутура, правителството и европейската комисия целят да се опорочи и прекрати процедурата за изграждане на разширението на Чирен. Това е вредно и застрашава националната енергийна сигурност, вредно е за всеки български гражданин, защото не само дебелите сметки му бъркат в джоба, но и несигурността разклаща цялата ни икономика.

За сега е ясно и че лобистът Иво Кусев, служейки си умело с подопечните му анонимни медии, ще продължи да отстоява финансовите си интереси. На всички е ясно, че не се събудил с идеята, че българската държава постъпва нечестно с чешката  „Дженералел“ и той ще я брани до последна капка кръв в името на справедливостта и морала безвъзмездно.

На всички ни обаче е ясно и че България е малка страна и истината винаги излиза наяве, а цената на закъснението винаги се плаща от българските граждани.

Марин Спиров

«