« Върни се назад Публикувано на 29.05.2011 / 19:28

Лицемерни вопли за морала в журналистиката

 

 

 

Иван Бакалов реши да извади като коз претоплената баница с книжката на Стефан Софиянски и би кроше на Петьо Блъсков. Блъсков, който всъщност не е човекът, разпространил менте-книжката, за разлика от Валери Найденов, парира Бакалов, че ако си отвори устата какво знае за поръчковите му статии, ще стане страшно.

Иначе всички заклеймиха това да се взимат пари за поръчкови статии.

Може би зрителите са повярвали в апломба и драматичността на декларациите за морал в журналистиката.

Обаче истината е отчайващо различна.

Само онези, които знаят какво се случва в задкулисието на четвъртата власт, са наясно, че гъмжи от платени поръчки, репортери, главни редактори и собственици на медии. И дори и непосветеното око може да ги разпознае по делата им. На черно се въртят огромни пари, които влизат нерегламентирано в джобовете на медийните „фигури”, някои, от които се подвизаваха и в студиото на Нова телевизия.

Докато „Съдебен спор” се пенеше на тема морал в журналистиката, в предаването „Станция Нова” /и двете с едни и същи продуценти – Иван и Андрей/ триумфираше Валери Велева, наречена в прав текст „Мадам В.” от Доган, който недвусмислено рече как го е обслужвала и срещу какво.

Че е тъпо да взимаш пари за да хвалиш или съсичаш някого, още повече че ти плащат от дадена медия, тъпо е. Но е още по-тъпоумно пред екрана да се редят лица, които надали могат да кажат за себе си с чиста съвест – никога ве съм взел стотинка за поръчка. Поръчват се книги, които уж клеймят групировки, а автор/к/ите им взимат пари както от тях, така и от враговете им, поръчват се материали и предавания, уж разследващи корупцията, а джобовете на водещите пращят от мангизи. И какво от това?

От цялата дандания "Станция нова" реши да си повиши рейтинга със скритата си камера. Надали обаче ще направи скрита камера как политици плащат за да влизат в предавания. Особено предизборно. Защото няма как и те да не влязат в кюпа.

Afera.bg

 

«