« Върни се назад Публикувано на 28.07.2022 / 9:20

ЛИЦАТА НА ВЛАСТТА – ТОВА СА КУХИ ХОРА, НАГЛИ, ЛИШЕНИ ОТ ЧОВЕЩИНКА. ТОВА Е НАЙ-ГОЛЕМИЯ ПРОБЛЕМ НА НАШАТА ПОЛИТИКА – ЛИПСВА ЧОВЕЩИНА!

Като дете особено силно преживявах, когато някое друго дете в училище или учител ме обвиняваха в нещо несправедливо. Сигурно съм бил прекалено чувствителен за разлика от сега, но това с времето ми помогна да изградя едно чувство за справедливост и човещина, които мисля, че съм запазил и досега.

Моето мерене на качествата на хората минава през преценката на техните човешки качества. Нищо друго не ме интересува, а и не ме впечатлява. Вътрешният ми мир и философия за живота имат много различна ценносттна система от тази на повечето хора.

Ще кажете какво общо има това с политиката.

Има, и то много общо.

Когато градиш темела на една къща – респективно една коалиция, за да е устойчив той трябва да е здрав. Тоест в лидерите на отделните партии да има силно развито чувство за човещина и уважение към партньорите. Иначе с времето всичко ще се разпадне. И никой друг отвън няма да ти е виновен, освен високото и непреодолимо его и липса на уважение към достойнството на своя партньор.

Ето този сценарий гледаме от месеци насам. На повечето лидери на политически партии им липсва чувството за човещина, всеки е станал вълк в човешка кожа – всъщност да не обиждаме вълците, но такъв е израза.

Това е един от големите проблеми на нашата политика. Един от всичките и един от най-важните, може би най-важния.

От него тръгват всички проблеми – егото и суетата стават водещи сили при вземането на всякакви решения и при обясненията на всякакви ситуации. На такива политици все някой им е виновен за нещо, все са срещу някого, все творят политика за да е точно обратното на някого от когото искат да се разграничат. В техните политически уравнения изваждането е едиствения знак  и дори наличието на плюс е на база на някакъв минус.

Точно такива бяха лидерите и голяма част от лицата на сегашната власт.

Затова беше въпрос на време тя да се разпадне.

Много от лицата на тази власт ги познавам персонално, особено тези на парламентарно ниво.

Това са кухи хора, нагли и лишени от човещинка. Но за сметка на това добре умеят да се представят за загрижени за благото на народа. Не съумяха обаче да разберат, че ключът за властта е в собствените им ръце и трябва малко да прогледнат и да намерят път един към себе си, ако искат да запазят собствената си власт.

Но за да стане това, както казах, трябва да имаш чувство за справедливост, а то при тях е оперирано.

Затова и третият мандат беше обречен, също като предните два.

Защото, ако искаш да промениш света към по-добро, трябва да намериш доброто в себе си.

А такова за съжаление няма.

Съвсем очаквано Корнелия затъна в блатото, което и самата тя сътвори през последните месеци.

И всичките празнословия за някаква законодателна програма – сякаш не те бяха управлявали досега, бяха единствено параван чрез който прикриваха неспособността си да управляват и да водят диалог помежду си.

Всъщност, колкото и да е елементарен проблема на този тип политици и да е непонятен за голяма част от хората, те нямат силата да осъзнаят този факт.

Егото им е толкова силно, че то изяжда всичко друго и всъщност колкото и такива хора да ви се струват умни – както е казано в светите книги, когато Бог иска да вземе властта на някой, той му взема акъла. Та и в този случай, акъла на тези политици е взет отдавна, а изтеклият запис в една от залите на НС е поредното доказателство в тази посока.

Не знам за вас, но вече и аз не съм сигурен дали да се надявам, че нещо ще се промени. За да се получи това, хората не трябва да се ръководят по емоциите си кого мразят или биха намразили в резултат на отрицателна пропаганда,  а по това какви ценности харесват и дали лицата, които ги изповядват са хора с незакърняло чувство на човещина.

Освен доброто в нас  нищо друго не може да ни спаси.

То единствено може да намери и посочи верния път.

Ерджан Ебатин

депутат от ДПС

«