« Върни се назад Публикувано на 11.06.2014 / 9:36

Лечков – оправдан и по шестото повдигнато обвинение

След като делото за „незаконно отдаденият терен на военно поделение“ за няколко години обиколи България, накрая паркира с опрадвдателна присъда. Подобен процесуален маратон изминаха и другите дела против Йордан Лечков. Хиляди километри, за да се явява обвиняемият Лечков и неговият защитник редовно, където и да са призовани, десетки хиляди страници „доказателства“, фантастични обвинения за милиони левове щети, стотици свидетели, разпитвани поне по три пъти – „оперативно“, в досъдебното производство и пред съда. Някои – по няколко пъти.

Тотална ангажираност на ГД БОП, ДАНС, Сметна палата, Агенцията за държавен финансов контрол, НАП, Комисия за защита на конкуренцията, всички структури на МВР, негодуващи общински съветници и партийни активисти. Тотално приложение на специални разузнавателни средства (респ. разходи по прилагането, експлоатирането и тренсформирането им във веществени доказателствени средства), разходи за командироване на „оперативни специалисти“ от Центъра, принуда на следствени органи (работеха няколко следователи едновременно и съгласувано) да прекрояват фактите и да ги интерпретират предубедено, експеритизи на стойност десетки хиляди левове, разходи за пътни и дневни на свидетели, вещи лица и консулатанти, активни „съвестни“ граждани (според терминологията от тоталитаризма – доносници), хиляди публикации във вестници и специализирани издания, телевизионни предавания, десетки хиляди искрени и симулирани коментарии по блоговете, отстраняване от длъжност на законно мажоритарно избран кмет, планирано провеждане на първо съдебно заседание в деня на кампанията за местни избори, забрана от страна на прокурора Лечков да напуска страната, разгласена като блиц-новина точно преди балотажа и – несъмнено, повлияла на резултатите от вторичния избор…

Естествено ние ще попитаме колко струваше това на героя от Мундиал 1996 и ще поискаме някой да плати сметката.

Някой обаче може би трябва да попита защо става всичко това и колко струва на държавата и на всеки от нас лично.

Защо ето го  резултата, след като обвинителният акт беше разглеждан от 11 (единадесет!!!) различни съдебни състави по всички инстанции в съдилищата на Сливен, Ямбол, Бургас и София. Тази присъда се постановява от Бургаския апелативен съд след четвъртото разглеждане на делото пред него. Предаваме я, преразказана с езика на PR на съда:

Апелативен съд – Бургас отмени присъда на Окръжния съд в Ямбол от 12.05.2012 г. в частта, с която Йордан Лечков е признат за виновен за извършване на престъпление по служба с цел да набави за себе си или другиму облага и му е наложено наказание 2 години и 6 месеца лишаване от свобода, чието изтърпяване е отложено с 3 години изпитателен срок.

Апелативните магистрати признаха Лечков за невинен в това, че през периода месец август 2008 г. – месец февруари 2010 г., в качеството му на кмет на Сливен, е нарушил служебните си задължения по Закона за общинската собственост и Наредба №16 за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество на местния Общински съвет. Футболната легенда бе обвинен, че предоставил част от поземлен имот, актуван като общинска частна собственост, за ползване от четири фирми, без да проведе търг или публично оповестен конкурс и да сключи договор за наем. Според прокуратурата той направил това с цел да набави за същите фирми облага и от това са настъпили значителни вредни последици за Община Сливен в размер на 671 386,80 лв. Въззивният съд го оправда по повдигнатото му обвинение за посоченото престъпление.

Апелативен съд – Бургас отмени взетата спрямо Лечков мярка за неотклонение подписка. Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок.

Пресцентърът на съда припомня, че с решение от 17.03.2014 г. Върховният касационен съд отмени решение на Бургаския апелативен съд, с което бе потвърдена осъдителната присъда, постановена от Окръжния съд в Сливен спрямо Лечков. В своя акт ВКС посочва, че са допуснати процесуални нарушения, които следва да се отстранят в хода на въззивното производство и да се извърши прецизен анализ на всички доказателства, с цел разкриване на обективната истина по делото и да се отговори на всички възражения на страните.

В съдебното заседание за ново разглеждане на делото представителят на Апелативна прокуратура – Бургас поиска да бъде потвърдена присъдата на Окръжен съд – Ямбол от 12.05.2012 г., тъй като намира за правилен направения от първата инстанция анализ на доказателствата и счита, че подсъдимият е извършил престъплението.

Защитникът на Лечков пледира, че повдигнатото обвинение не е доказано и поиска подзащитният му да бъде оправдан. Той твърди, че няма акт на подзащитния му като кмет, с който позволява тази територия да бъде използвана. Подсъдимият заяви, че общинската фирма, която е охранявала обекта, е имала отношения с другите фирми. Той се счита за невинен и помоли да бъде оправдан.

Като защитник на Лечков ще добявя, че доводите ни бяха не просто „недоказаност“, а липса на престъпление и отсъствие на каквото и да е участие на Йордан Лечков в него.

Иван Ангелов

www.angelov.co

«