« Върни се назад Публикувано на 12.03.2014 / 9:31

ЛЕГИЯ АНТИМАФИЯ: ПАРИТЕ С КУФАРЧЕТА КЪМ БОСОВЕТЕ НА ГЕРБ В РАЗРАБОТКА „РУСЕНСКИЯ МОЛ”

 

В студиото „Гореща точка” по тв7 председателят на Легия „Антимафия” Григор Здравков разкри, че е имало разработка на службите „Русенски мол”, която разкрива как пари с куфарчета от контрабандата са отивали към босовете на групировката ГЕРБ, но не за партийни, а лични цели.

 „Сагата „Мишо Бирата” си има своя предистория, която започва през 2010 година. Тогава шефът на митниците и неговият заместник Антоний Странджев стават интересни за службите заради доклад относно работата на агенцията. Докладът попада обаче в ръцете на Цветан Цветанов. Борисов и Цветанов не са искали да отстраняват Ваньо Танов от поста шеф на Агенция „Митници”.

Парите от контрабандата са минавали през „Русенски мол”, както е назована една от разработките. В „русенския мол” действа Райчо Слънцето – бивш служител на митниците. Друга групировка, близка до разпределянето на парите в митниците е „кръгът на търтеите”. В три мола в страната са пристигали „куфарчета с пари” от контрабандни канали. Куфарите са отивали при един от управителите на конкретни заведения в трите мола.
По-късно разработката срещу Странджев и Танов е прекратена.
Митове и легенди са твърденията, че Ваньо Танов е прибирал пари за партийни цели. Бившият шеф на митниците се е облагодетелствал лично.
Михаил Михов – Мишо Бирата е сред основните спонсори на БСП. Когато Ваньо Танов беше в отбора на Румен Петков, тъй като бе шеф на БОП по негово време, Мишо Бирата нямаше проблеми. Когато мина в отбора на ГЕРБ, проблемите започнаха. Това е стара практика на Ваньо Танов. От Агенция „Митници” така са написали актовете в пивоварната на Мишо Бирата, че те да паднат в съда.”, каза още Здравков.

Той показа за пореден път тефтер, от който лъсват кражбите на ГЕРБ от европарите за метрото и околовръстното. Здравков каза, че не може Борисов да разправя наляво и надясно как бил построил метрото, а „измамниците от „кръга Банкя” да са крали стотици милиони европари.

Тефтерът е бил попълван надлежно от Николай Илиев. Здравков днес ще го предаде в прокуратурата – „ и нека кръга Банкя и Борисов да му мислят как ще се оправят”.

afera.bg

«