Публикувано на 02.06.2008 / 18:33

Кървава война на “тихия” фронт

 

 

Не мой плачете, жив съм!”, ухили се жизнерадостно на репортерите Сергей Станишев, излизайки от пенливите води на река Струма, където екстремно се пробва в рафтинга. Репликата на премиера трябваше да мине за весело подкачане по повод на изявлението на Стефан Гамизов ден по-рано, че Станишев е мишена, и че идващите избори ще са кървави, и осеяни с политически убийства.

Обслужващият медиен персонал също развеселен се задоволи единствено да цитира премиера. И дори не си потопи петичката в буйната политическа вода, за да надникне толкова ли е весело наистина на дълбокото.

Ден по-късно, сензационно, заместник – председателят на Народното събрание Любен Корнезов, използвайки посещението на ученици в парламента послучай Денят на детето, се изцепи по-екстремно и от рафтинг: “Няма да ти дадем законодателната инициатива, г-н Президент, независимо дали се казваш Първанов или Стоянов” и в прав текст нарече Георги Първанов “кадровика на държавата”. Ако го беше рекла Татяна Дончева можехме и да махнем с ръка – все пак “бунтарката” на БСП от сума ти време говори за путинизация на държавата, но хрисимият Корнезов да стреля от упор в президента – това си е събитие отвсякъде.

Какво всъщност се случва?

Зад привидното спокойствие, клокочат жестоки страсти. А в БСП, респективно в държавата, се води кървава битка между лагерите на Станишев и Първанов.

Ситуацията засега е овладяна дотолкова, че да не дразни на показ, но на “тихия фронт” войната е в разгара си и е необратима.

От едната страна е лагера на премиера Сергей Станишев, на когото, въпреки демонстрираната весела усмивка, положението му е ужасно напечено. Станишев има зад гърба си мощният ресурс на ДАНС, която бързо иззе огромните масиви информация на спецслужбите и работи под прякото ръководство на премиера.

Всъщност, родното ФБР действа под стриктния поглед на американците, които работят плътно с “дансаджии”-те. Afera.bg научи, че на едно спецченге от ДАНС във врата му дишали по шестима янки, които официално се водят, че обучават родните феберейци.

Стъпката на американците в ДАНС обаче е тилът на Станишев. И онова, което предприема ДАНС като акции напоследък е в пряка зависимост от онова, за което са дали “добро” янките.

Младият ни премиер обаче, когото старите червени тамади бяха отписали още при съставянето на правителството на тройната коалиция и го бяха предвидили като “новия Жан Виденов”, очевадно и твърде изненадващо им обърка сценария.

Буш нарече него “Мистър Клийн” и въпреки хвалбите на Бойко Борисов как американците си късали сърцата заради него, именно Станишев бе посочен знаково.

Веднага след това Сергей обяви и идеята за създаването на ДАНС, което още тогава от посветените в политически потайности, бе изтълкувано правилно като: “Румен Петков –аут!”. След Румен Овчаров, битката с бившия вътрешен министър бе направо неистова и мина през всички жанрове на трилъра – папки, компромати, пощенски кутии, ченгеджийски активни мероприятия и за капак – трупът на писателя Георги Стоев. Умело изчислен труп, впрочем, който трябваше да доведе до предсрочни избори. Главата на Румен Петков изостри мача до краен предел – от една страна отбора, който подкрепя президента Георги Първанов искаше предсрочни избори за да нанесе кинжален удар на лагера на Станишев, от друга премиерът вкара и “врагът в леглото” си, в лицето на крайно-десните и яростната вътрешна опозиция в партията, за да спечели играта. И успя, взимайки на тепсия ритуално скалпа на Румен Петков.

Ако нещо обаче може да спъне устремното настъпление на Станишев е липсата му на здрав финансов ресурс, в сравнение с този лагера на Георги Първанов.

Защото спонсорите и мощните корпоративни фигури около президента предполагат финансова мощ, а парите в днешно време правят изхода от всяка война придвидим.

Защо войната се води на т.нар. “тих” фронт? Положението в държавата е такова, че всяко рязко движение би обърнало окончателно лодката, а в същото време всяка открита конфронтация вътре в БСП би взривила верния електорат. Така играта отдавна е преминала в постепенното и “елегантно” елеминиране на противниковите фигури. Освен това, когато държиш в ръцете си специнформация и спецслужби не е необходимо да ревеш по митинги, да вдигаш стачки или правиш партийно-функционерски завери.

В интерес на истината лагерът на Първанов даде най-много свидни жертви. Спонсорите му падат покосени един по един. Първият знаков удар бе свързан с наглед елементарен, за привикналото ни ухо, сигнал за злоупотреби с пари по програма САПАРД, изпратен от Европейската служба за борба с измамите. В далаверата блесна не друг обаче, а Людмил Стойков.

Три фирми на Стойков са спонсори на втората кампания на президента Георги Първанов, а на сайта на БСП имаше снимка, на която той чете приветствие към Първанов от площада в Перник. Президентът тогава предпочете да не се обажда и замълча. През първият мандат на Първанов пък бе убит един от близките до него, съветникът му – мощният банкер Емил Кюлев. Посред бял ден бе елиминиран с куршум в главата и още един от спонсорите на президента – Манол Велев. Като някаква ирония на съдбата на приема по повод националния празник на България – 3 март, Първанов почерпи с огромна торта, на която украсата бе … сражението на опълченците при Шипка.

Едно към едно единствена от червената партия, Татяна Дончева бе тази, която го каза: "В момента актуално за политическата система на България е путинизацията й, колкото да се мъчи някой да иронизира." Самата Дончева, близка и до крайнодесните в лицето на ген. Атанас Атанасов пък бе умело използвана от Станишев в “тихата” му врътка срещу президента. Дали е случайно и, че верната дружка на Дончева Михаил Миков бе избран за нов вътрешен министър? Едва ли. В подобна война, случайни неща никога няма.

Когато гръмнаха Кюлев, Първанов каза, че това е “политическо убийство”. Когато думнаха Манол Велев, се скъсаха да ни обясняват, че ходел без охрана.

А това трябваше да ни внуши, че едва ли не е бил чист като сълза. Манол Велев бе председател и на Съюза на частните предприемачи, който гъмжи от бизнесмени, които също ги гърмят и отвличат. Това, всъщност е и лицето на крупният роден бизнес, голама част, от който е спонсор на президента.

Впрочем, с изчезването наскоро на шефа на “Литекс” Ангел Бончев някак встрани остана версията, че Бончев е дясна ръка на Гриша Ганчев, а Гриша Ганчев минава за един от най-силните спонсори на президентските кампании на Георги Първанов. Така че, ударът с Ангел Бончев е и шамар не само срещу Гриша Ганчев, а и срещу самият президент.

С последната си акция ДАНС подсказа и още един анонс за онези, които имат очи да видят и уши да слушат. Разбиването на чеченската група, подвизавала се у нас, всъщност е удар срещу мощна икономическа групировка, останала засега недосегаема у нас. Тя също е финансово отговорна за предизборните изяви на Георги Първанов. С излизането на Бойко Борисов, Румен Петков и Веселин Петров от МВР обаче, същият този мощен холдингов конгломерат бе оголен тотално от висше ченгеджийско лоби. И “боцването” на ДАНС, разбирай Станишев, не закъсня. Дали обезглавяването на групировката предстои – ще видим кой ще лагер ще надделее.

Така или иначе, хората на голямата част от ъндърграунда и сивата икономика се крият зад гърба на Първанов. С него в партия е и “любимеца на народа” Бойко Борисов.

Доган е хитра лисица и в ролята си на перфектен играч, видима и категорична страна в тази война няма да вземе до последния миг.

Станишев разчита на американския чадър и огромната власт на спецслужбите, които са в ръцете му. Той жонглира и с десните, и в момента се пече на два огъня – хем да не изтърве, а и да овладее партията, хем да държи юздите на държавата, удряйки онези, които са тръгнали по “пътя на Путин”.

Идват и избори. И точно сега е момента да бъдат обезкървени мощните финансови потоци на противника. А големите пари са около лагера на Първанов.

В този смисъл, войната наистина е на живот и смърт.

Защото не става дума само за това кой ще победи в играта на “стражари и апаши”, а кой ще остане на сцената да брои пачките, и да ръководи държавата.

А при такъв залог, винаги падат трупове.

Веселина Томова

Коментари 0 за
“Кървава война на “тихия” фронт”

 1. „Бургаски вечери, ДАНС-ки мрежи, тънко изплетени…“ Аз залагам на Вальо Ходорковски, пардон Златев. Иначе нямам нищо против момчето, много ми е симпатичен, но…… „…какво тук значи някаква си личност…“, както е казал поета. В случая, по-важно е какво е казал „Историка Гоце“: „…поручик Станицин, а может верньомся, зачем нам поручик чужая земля /ПАРА/…“ – Кому чужая, кому моя! Да живее Бургас, чистия му въздух, и неговите трудови хора /в Нефтохима/!

 2. След днешното решение ДАНС да се заеме с ЦСКА….дългата ръка на Станишев в дискредетирането на Първановите хора, окончателно се показа. Това потвърждава идеята за невероятна борба на лобита в Компартията. Атанас Атанасов бе използван от комунистите срещу Р.Петков, сега адвокат Батков също бе употребен срещу Томов…..айде колеги от Афера залагайте кой е следващият!!!

 3. Слухове в този смисъл си витаеха в общественото пространство доста преди това, но трудно може да се приеме нещо за вярно. Дано журналистите изровят нещо повече.

 4. Благодаря за препоръките. Пишете на електронната поща повече за „джокера“, който проверявам.

 5. Смехотворни лъжи и нескопосни уйдурми, съчинени за глупаци! Кой ще повярва, че Гоце и Педала ще тръгнат един срещу друг? Че какво е единият без другия? Задно крадат, заедно са снимани и компрометирани – единият като долен доносник, а другият – като долен ляв педал. И децата знаят, че тяхното общо ползотворно и безнаказано крадене, трафикиране на тонове амфетамини и долнопробна корупция са възможни само в единен и сплотен колектив. Дръж се малко, Томова!

 6. Браво,г-жо Томова! От януари до днес, това е най-точния анализ на политико-финансовата игра, която се води в държавата наречена България. Поздравления, ако си го сглобила ти! Ако ли не, то отдели повече време за контакти с лицето или организацията, която ти го е подсказала. Колкото до хитрата лисица Доган, скоро ще падне в капан /Made in USA/. А сега като бонус към теб, ЖОКЕР: както казват малко, но от сърце:) Разбери и установи, кой е протекторът на изгорелите складове за ЧИПС, 2 дни преди „чеченската акция“ и направи асоцияцията между двете. Успех! И все така!

 7. Проектът Първанов е компроментиран. Народното „дижението“ ББ губи потенциал (). За „Атака“ вече не се говори като фактор…Сега вниманието е към конфигуриране на проекта „Демократа Станишев“. Много ми хареса сценария на госпожата. И друг път ми е хапесвала.

 8. Другарко Томова,не нам!Тези песни и пляски,че Гоце и СерГей били в два различни отбора ги разправяйте на баба на село.Даже и тя няма да повярва,защото има ИНТЕРНЕТАТА в салмата.Децата и я дадоха да си хортува с внуците-нали са граждани не от вчера,а от 1963.КОРЕНЯЦИ!

 9. значи станишев е с американците а първанов с путин, правилно ли съм разбрал?

 10. Браво, егати грешката глупава. Пише се падат, а не „падад“.

  айде със здраве

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *