« Върни се назад Публикувано на 14.12.2023 / 15:44

КЪДЕ СЕ ПОКРИ НОСИТЕЛЯТ НА ОРДЕН „ЛОМОНОСОВ“, ДОКАТО РЕЖАТ ПАРЧЕ ПО ПАРЧЕ ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ. КРИЕ СЕ КАТО МИШКА

Снимката и заглавието, които виждате, са действителни.

На 23 ноември 2007 г., Бойко Борисов в качеството му на кмет на София получава орден „Михаил Ломоносов“ от тогавашния руския посланик Анатолий Потапов… за приноса му в опазването на Паметника на Съветската армия и за укрепване на двустранните отношения между Русия и България.

Малко преди това пък, докато се е правил на каратист, колегите му от поделението „Алфа“ на КГБ са му били подарили и почетна значка.

16 години по-късно същият този Борисов има пряка заслуга в демонтирането на ПСА.

Първо, на 24 февруари т.г. настоя с неговия си категоричен стил, че трябва да се премахне плочата от ПСА. И заяви още, че трябва да му се намери друго място за монумента. Според него това било морален акт заради случващото се в Украйна. И пак в типичен стил заяви, че вината паметникът още да е там не била на кмета Йорданка Фандъкова, а на бездействието на Министерството на културата и областния управител на София.

На 12 декември, обаче, часове преди да се включи флексът, Борисов заяви от Раковски: „Има си кмет, има си областен управител, когато Мавзолея бутнаха, когато палят паметници на културата, имам друго мислене. Трябва хората и лошото да го виждат. Имам друг прочит на тези неща“.

Не за първи път Борисов си сменя мнението по няколко пъти на ден, но едно от най-високите руски отличия за заслуги сигурно още си пази някъде из рафтовете в Банкя. Затова не е никак случайно, че от вторник вечерта, когато падна първото парче от паметника, Борисов зачезна. Снишил се е и се крие като мишка, за да не го питат какво мисли за поредната разделителна линия в обществото.

www.big5.bg

«