« Върни се назад Публикувано на 04.03.2014 / 8:34

КЪДЕ СА СПАЛИ В САЩ ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ, СТАНИМИР ФЛОРОВ, ПРОКУРОР АСЯ ПЕТРОВА И КОЙ ПЛАТИ?

 

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е отчел едва две нощувки при  дългата си командировка в САЩ в края на 2012 г. информира в. „Преса“. В „Преса” се позовава на справка, поискана по Закона за достъп до информацията. Както е известно Цветан Цветанов бе на работно посещение в САЩ в периода 17 ноември – 3 декември 2012 г., като в делегацията бяха тогавашният шеф на ГДБОП и негов кумец Станимир Флоров, както и настоящият зам.-главен прокурор Ася Петрова, тогава прокурор на Шумен и наблюдаващ прокурор по делото „килъри”.

От съобщенията в сайта на МВР не става ясно по чия покана е заминал Цветанов. По време на визитата той е имал срещи с Джон Бренън, съветник на президента Барак Обама по въпросите на контратероризма, с директора на Сикрет Сървис Марк Съливан, с шефа на Агенцията за борба с наркотиците Мишел Лионхарт и др., твърдят от МВР.

От справката, предоставена ни от страна на МВР, става ясно, че след завръщането си у нас за 17-те дни престой в САЩ Цветанов е представил фактура за 890, 82 долара за две нощувки в петзвездния хотел „Хей Адамс“ (Hay Adams) във Вашингтон.

Ексминистърът е бил в хотела, който се намира на 200 метра от Белия дом, в периода 1-3 декември, т.е. непосредствено преди да отлети за България. Не става ясно къде е спал и кой е платил останалите му нощувки. Същевременно Цветанов е взел полагащите му се по 35 долара джобни за всичките 17 дни, като общо разходът за командировката му възлиза на 2391,42 лв., сочи справката.

Посланикът ни в САЩ Елена Поптодорова заявява пред „Преса”, че не знае къде е спала българската делегация, водена от тогавашния вицепремиер. Със сигурност не е отсядала в мисията ни отвъд Океана, тъй като нямало „физическа възможност“. От пресцентъра на МВР също не знаеха. Понякога, обясниха оттам, домакините осигурявали хотел на гостите си, но в случая не знаеха дали е така.

Военноокръжната прокуратура проверява и друга командировка на Цветанов – еднодневен воаяж със съмолет на ВВС до Гданск, Полша. Визитата не е обявена официално и не става ясно кое спешно обстоятелство е наложило Цветанов да използва самолет като такси, а МВР да плати 18 879 лв. за този воаяж.

Afera.bg

«