« Върни се назад Публикувано на 26.01.2014 / 17:06

КЪДЕ ДРЕМЕ ИНСПЕКТОРАТА И НЕ НАПРАВИ РЕВИЗИЯ НА ИЗДАВАНИТЕ ПРЕЗ ПОСЛЕДНАТА ГОДИНА ДВЕ ЗАПОВЕДИ В МВР?!

Аман вече от простотии в МВР! Крайно време е някой в това министерство да ревизира правомощията и отговорниците на директорите на дирекции в МВР. От доста време служители от категория „Г“, или така неречения по закон изпълнителски състав с експертни функции, е товарен с отговорности на по-висша категория „В“-ръководен състав, с експертни функции. Какво се получава на практика?

Директорът издава заповед, с която възлага на редовия служител да замества началник на сектора, при положение че в даден отдел и дирекция има поне още една дузина началници, които следва да заместват отсъстващ началник. Страхът на подчинените ги кара да изпълняват незаконните заповеди мълчаливо и да поемат ударите върху себе си.

Такова размиване на отговорност е възможно само в МВР. Редовият служител трябва да следи за изпълнението на задачите и да се разпорежда сред равни, а след няколко дни да носи и отговорност за неизпълнени задачи.

Къде дреме Инспекторатът за да направи ревизия на издаваните последната година две заповеди в МВР?! Докога ще продължава това? А после виновен се оказва изпълнителския състав, както винаги, а началникът е бил подведен от изпълнителя. От това по-добра мотивация за работа в МВР няма. Време е на някой да му светне лампичката. Примери колкото щеш.

Наум Адмон

«