Публикувано на 29.01.2008 / 21:46

Купете пудра на прокуратурата! Виновни няма.

Пропуски в нормативната база пречат на Варненската районна прокуратура да посочи коя точно институция е виновна за неразчистените отломки от рухналата козирка върху 22-годишната Гергана Велинова, която намери смъртта си толкова внезапно, като в роман на Булгаков. Приключилата прокурорска проверка, извършена от прокурор Диан Дулапчиев показва, че нито в закона за устройството на територията, нито, в които и да е закони е посочено кой точно е длъжен да изчисти нещо, когато то рухне, пък било то и над нечия глава. Иначе прокуратурата ни обяснява като на малоумници, че предписанията към собствениците на опасни сгради, свързани с поддръжката им, са задължение на общината, а в бедствени ситуации спасяването на човешки живот е възложено на гражданска защита, пожарната и спешните медицински центрове.
При Гергана обаче нещата стояли малко по-различно, защото тя загинала под 25 тона отломки, които не са дали възможност да бъде открита веднага. Ако същите двайсет и пет тона бяха паднали посред бял ден и бяха затрупали поне десет души, мислите ли, че щеше да има виновен? Прокуратурата отново щеше да се вторачи суховато в закона, да рови по нормативни актове и наредби, и да отсече без всякаква мимика по лицето, че няма как да каже кой за какво и защо носи отговорност.

Може и да е права, пустата му прокуратура. На теория, по бумаги и книжа, може и да е права. Но има нещо, което продължава да ме срутва отвсякъде. Без да ми е паднала козирка на главата. Ден след неистовата трагедия с Гергана по всички телевизии се появи една млада варненска прокурорка, която каканижеше като Зоя Космодемянская заучени алинеи и точки. Лицето и не мръдна. Беше като инжектирана с ботокс. Затова пък нечервена, със специално костюмче, пременена и обновена, понеже, виждате ли, щели да я дават по телевизията. Същата прокурорка дори има наглостта да прави забележки на останалите участващи в пресконференцията, защо си били позволили да бъдат облечени неглиже, след като тя предната вечер часове се консултирала с имиджмейкъри как най-добре ще стои в ефир.

Днес не тази прокурорка, а неин колега е обявен за извършил проверката по случая. Младата обвинителка с комсомолска якичка по тънкото вратле за огромно нейно съжаление не може да влезе отново в ефир. Язък и за пиарите!

Гергана сигурно вече е преминала онези отвъдни граници, които са я приближили до великодушието и вселенската доброта.

Ние обаче още сме тук. Затънали в недоумението, ако утре падне тавана на Варненската районна прокуратура и затрие няколко корифеи на обвинителната мисъл, аджеба ще има някакъв закон, по който оживелите ще търсят от някого отговорност.

През това време купете им пудрана прокурорите и повече руж, защото пред камерите трябва да си силно гримиран за да изглеждаш добре. Иначе си смъртно блед.

Като Гергана.

Веселина Томова

Коментари 0 за
“Купете пудра на прокуратурата! Виновни няма.”

  1. Добре зубриш, ама зубренето не означава мозъчни клетки. И така както си е писала в един от форумите, че идва във Варна да и предаде културен вид ,личи,че фантацията и добре работи. По-добре да отиде при баба си на село да предаде на овцете им културен вид- за това става.

  2. Парламентът реши с глоба от 200 до 2000 лева да се наказват държавните органи, ръководителите на организации или юридически лица, кметовете и гражданите, които не са изпълнили задълженията си, предвидени в закона. С парични глоби или с имуществена санкция, ще се наказват гражданите, които не изпълнят задължение по закона или противозаконно пречат на орган на Министерството на държавната политика при бедствия и аварии да изпълнява функциите си. Глоба от 200 до 400 лева или имуществена санкция от 300 до 600 лева се предвижда за този, който без уважителни причини във връзка с изпълнение по този закон не предостави на компетентен орган превозно или съобщително средство. Санкции ще бъдат налагани и на ръководители на търговски дружества, на организации или еднолични търговци, които при обявено бедствено положение откажат обективно възможна доставка или услуга с предимство.

    служителите в „Гражданска защита“, изпълняващи някоя от дейностите по издирване и спасяване, провеждане на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи при бедствия, оперативна защита при наводнения или радиационна, химическа и биологична защита при инциденти и аварии, свързани с опасни вещества и материали

  3. Изумен съм от ситуацията.Как е възможно да няма виновни?Факта е, че младото момиче загина по толкова нелеп начин. Всички баровци се пънеха по камерите и ръсеха, че виновните ще си получат заслуженото. Незнам каква ще я свършат прокурорите и полицаите, но е добревиновните и проверяващите да знаят, че има и МОРАЛНА ОТГОВОРНОСТ!Въпроса ми е на чия съвест ще тежи прекъснатия живот на момичето?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *