« Върни се назад Публикувано на 30.01.2021 / 10:05

„КУЛТУРНИЯТ“ БАНОВ ПРЕДИ ВСИЧКИ. МНОГО ВИРУС ТУКА, БРАТ…

Прочетох последният текст на Кеворк Кеворкян и както обикновено той е прав – у нас властват кръчмарска естетика, бандитска етика и артистични хемороиди. Последните дори могат да говорят.

По време на едно връщане от Франция преди 25 години Любомир Левчев ми беше казал, че в този живот Учителят сам намира своя ученик, а не обратното. За съжаление не съм изненадан, колко много последователи намери етичното Срутището по нашите затъжени земи.

Имунната ни система видимо хлопа, но никой не пие левзея. А трябва.

“Културният” Банов преди всички. Докато си тръска фаса в ритона и жабурка венците с миналото на Миню Стайков, този разпадащ се сал на нашата културна представителност абсолютно не осъзнава, че отдавна е взет на абордаж. От намигащата простащина. Която той продължава да разпознава като насочващ фар.

Тъмно е. И вали сняг. Лавини падат, срутища се рутят, а народът се носи в мътния чалга танц на своето предсмъртно пиянство.

Нойзи в коалиция с Валери – какъв напрегнат шум в безкрайна тишина!

Не знам, уважаеми хора, акъл никому не давам, но поне лош вкус в устата нямате ли? Толкова ли вече не можем да различим селският пазар от цивилизационния избор?

Идеята, като културно и философско понятие, била понесла удар от вируса, твърди Банов. Ех, Банов, Банов, идеята е вечният умопостижим преобраз на реалността или за да ти го профанизирам в елементарен въпрос, мислиш ли, че стремежа за чиста коса би могъл да умре само защото ти мразиш да се къпеш? Не, разбира се.

Но от друга страна пък, така е, всеки със своята културна хигиена. Всеки със своя културен шампоан. Или както казва Ицо Хазарта – скоро ще пръскаме срещу Кърджали. Много вирус тука, брат…

Васил Петев

«