« Върни се назад Публикувано на 07.01.2009 / 20:30

Куки за плетене

 

 

Налага се да уточним кой кой е.

Веселин Петров е един от поредните генерали, които в МВР ги произвеждаха на конвейр. Бивш директор на варненската вътрешна дирекция. Осем години яде, пи, весели се и ловува като такъв под зоркия поглед на ТИМ и кмета на града. Верен паж на ексглавния секретар на МВР Бойко Борисов. И до днес се надява, ако бате Бойко вземе властта да го възнагради за протритите колена от висене “на килимчето” пред месианската му снага. Аверът на Бойко – бившият вътрешен министър Румен Петков пък взе, че го направи шеф на Националната полиция за потрес на варненските ченгета и журналисти. Скандалът в МВР обаче го издуха на улицата, а чуждите служби най-накрая имаха повод да информират министъра, че генералът работел за мощна групировка. Сетете се от първия път коя. След като никой не го обръсна за слива във вътрешното министерство, Веселин Петров се нацупи и реши в стил “а ла бате Бойко” да си тръгне сам от МВР, белким това му се запише като опозиционна червена точка. Останал на улицата, Веселин Петров бе пожален от варненският кмет Кирил Йорданов, който му върна жеста за осемгодишното ТОТАЛНО МЪЛЧАНИЕ по отношение на корупцията по висшите етажи на местната власт, назначавайки го за СЕДМИ зам-кмет. По сигурността.

Митко Димитров пък е комисар. Шеф на ОДП – Варна. Бивш заместник на ген. Веселин Петров. От едно силистренско село. Спорно е дали е това на Маджо, ама са си селски, така да се каже. Димитров бе един от оцелелите около ген. Веселин Петров по време на владичеството му във варненската вътрешна дирекция, не защото е суперченге, а защото е хитро тарикатче – ченге – услужливо, послушно и меко като пластелин, когато трябва да се гради кариера. Парекселанс удобен. Във всякакъв смисъл на думата. Накъдето го врътнеш, натам застава. Издигна се до директорското място, благодарение на ген. Веселин Петров, защото поръчката бе в никакъв случай за шеф на ОДП – Варна да на се слага някой, който да прекъсне традицията община и местна власт ИЗОБЩО да не се ровят за корупция. Рамо му удариха и ДПС в лицето на Касим Дал, а парафа сложи естествено Румен Петков. Комисарят също прави невъобразими лупинги за да запази шефското си столче и след изборите и затова си е избрал за съветник лидер на местната ГЕРБ. За потрес на магистрати прокурори, с изключение на една. Телевизионна звезда.

Днес червенобузестият генерал Веселин Петров и комисар Митко Димитров, който в столицата галено наричат Митко Полицайчето, завързаха възела на платнището, опънато над местната власт във Варна.

Осем години тук няма нито една разработка за корупция по висшите етажи на властта. Осем години истинската мафия танцува джайв върху пръстите и на двете ченгета.

И понеже идват избори, и тъй като все пак единият е СЕДМИ зам-кмет, а другият баш местен шериф, пред погледите на обществото трябва да се случи нещо. Нещо като пиар, нещо като опит да убедим гражданите, че се работи за тяхната сигурност, нещо като нищо на света. В случай, че двамата полицаи са чели Уилям Сароян.

В петък, зам-кметът Веселин Петров официално ще се срещне с авера си шефът на ОДП – Варна комисар Митко Димитров.

Ако някой храни илюзията, че двамата ще разговарят за прогнилата от корупция община, местна власт, прокуратура, полиция, съд и вся остальная сволоч, значи просто не е от Варна.

Двете милиционерски глави щели да умуват върху фундаменталния проблем как да тарашат масирано заложните къщи. Това е изсмислила генералската глава за да си оправдае заплатата на СЕДМИ зам-кмет на Варна. Веселин Петров щял да даде предложението си за това по време на среща в петък с шефа на полицията комисар Димитър Димитров. Това щяло бъде една от стъпките за превенция на престъпността в града, посочил ген. Петров. Той обяснил, че в заложните къщи най-често се пласират крадени вещи. О, боже! Дайте орден “Стара планина” на генерала, че е открил топлата вода.

“Освен проверките на заложните къщи, едно от основните неща, на които трябва да се наблегне, е засилването на патрулно-постовата дейност на полицаите. Другото, което смятам да предложа на срещата е, да бъдат проверявани системно и колите на таксиметровите шофьори. Това се налага поради факта, че мнозина престъпници прибягват до услугите на такситата, за да могат да превозват крадени вещи. Третото, което считам, че е от особено значение е, хората да разберат, че е важно да монтират СОТ в своите домове”, категоричен бил ген. Веселин Петров.

Умолявам ви да прочетете отново предния пасаж преди да си монтирате СОТ вкъщи, естествено няма да ви го плати генералът.

Що за тъпоумие е това? Що за общи приказки, изсмукани от неизвестно коя част на тялото? За това ли плащаме данъци – за да издържаме един зам-кмет, който дори няма хабер какво точно трябва да прави и не може да схване, че общината няма нищо общо с това, което предлага.

Очевидно ген. Веселин Петров все още се изживява като шеф на полицията. Осем години обаче го видяхме колко струва. В буквалния смисъл на думата. Да си зам-кмет по сигурността обаче, означава нещо далеч по-различно. Всяка една институция си има шеф по сигурността. И една от много важните задачи на този отдел е да следи за корупция вътре в институцията и за за всички опити да бъде пробита сигурността и.

Какви заложни къщи, какви таксита, кави СОТ-ове, какви пет лева?

Проверките в заложните къщи се правят от ФИНАНСОВИТЕ институции, а когато има данни за престъпление и то със заявени достатъчно доказателства, всякакъв “масиран тараш”, където и да е, става с разршение на прокуратурата.

От своя страна Митко Полицайчето пък отговаря така по повод инициативата на генералския си “бащица”: “За момента не мога да кажа конкретно какви действия ще бъдат предприети за превенция на престъпността. След като се срещнем със зам.-кмета ген. Веселин Петров, ще обсъдим възможните варианти, след което ще оповестим какво точно ще бъде направено”.

Така в потресаващо “бла-бла” за пред медиите и за да отчетат някаква “грандиозна” дейност двете аверчета ще бла-блабосват още куп време, вместо да си седнат на задниците и да направят поне нещо мъничко за разгромяване на корупцията в морската столица.

И ние, всички данъкоплатци, ще им плащаме масрафа за празните приказки, които дори нямат професионално и компетентно покритие.

Кмете, министър Миков, крайно време е да си прибелете вересиите!

Защото може и да сте милозливи, но подобни хора не само не ви помагат, а ви правят за смях.

Тях дори не можем уважително и да ги наречем на полицейски жаргон куки.

Защото те, освен за куки за плетене, ползвани от някой да си наплете “английския ластик”, не стават за нищо друго.

Веселина Томова

«