« Върни се назад Публикувано на 27.01.2014 / 13:43

КРИСТИЯН КОЕВ: СЛЕД „РАНОБУДНИТЕ“ ДОЙДОХА „МАЛОУМНИТЕ“!

 

Успяхме да се свържем с Кристиян Коев, известен като Златната флейта, когото всички помним от февруарските протести миналата година. Малцина, обаче знаят, че той е един от инициаторите – окупатори на Софийските висши учебни заведения в студентските протести в началото на 90-те години на миналия век. Затова го потърсихме, за да чуем неговото виждане за сегашните студентски протести и тяхното развитие.

– Господин Коев, какво мислите за сегашните студентски протести и по-специално за новата окупация на СУ „ Св. Климент Охридски”?
– Ще бъда кратък! Мисля, че след „Ранобудните” сега дойдоха „Малоумните“ студенти.

– Защо ги определяте като „малоумни”?
– Първо, защото, доколкото разбрах, от хората в Ректората в момента не всички са студенти.; Второ, от публичните им прояви в медиите, тези  „новите” не могат да вържат две смислени думи, за да изкажат исканията си. Начинът им на изразяване не е като на интелигентни и образовани хора. И трето, това тяхно малоумие говори за лоши студенти, на които сигурно не им върви в ученето. Като се има предвид, че сега са в сесия и трябва да имат изпити, мисля, че тази окупация им е нужна, за да избягат от това. Аз съм либерал. Не обичам абсолютните крайности и съм против техни радикални действия.
– Какво мислите за исканията, за които те претендират и какво общо имат с исканията от студентските протести по Ваше време?
– Нищо общо! Ние бяхме единни, с едно конкретно и много важно искане за всички – отпадането на чл. 1 от тогавашната комунистическа Конституция, която налагаше управлението на една единствена партия. Ние бяхме наясно, че желаем многопартийна система и демократично развитие за страната си. И знаехме, че началото ще може да се положи с отпадането на този мракобеснически чл. 1-ви, след което промяната щеше да се гради във времето.
– А как Ви се виждат сегашните искания на окупаторите?
– Малоумни! Не можеш да искаш „Оставка”, без да имаш идея за предлагането на Решения. Защото хубаво – Оставка и после, какво следва?  Когато искаш промяна на политическия морал, трябва да знаеш, че Моралът на обществото се определя от неговото законодателство, защото все още Република България я наричаме правова държава. И когато искаш промени в морала, трябва да имаш готови решения за промени в законодателството!  Другото, което е, че всеки индивид има свои виждания за морала, включително и за политическия такъв, т.е. за да има промени, трябва хората да се обединят, да има консенсус между различни групи в обществото.
– Добре! А каква е Вашата прогноза за развитието на студентските протести и последиците от тях?
– След февруарските протести на 2013 година, /аз тогава се прибрах от Италия/, виждам и много се радвам на факта, че в България се положи началото на истинско Гражданско общество, което възприема себе си като Гражданска сила. В сегашната ситуация, се надявам тези достатъчно интелигентни и мислещи хора да отсеят от многото глупост, конкретните реални неща, които носят в себе си Решенията. И аз не съм против протестите, аз съм против малоумните протести.

– Вие определяте себе си като либерал. Какво имате предвид?

– Либерал идва от думата „libertas“ – свобода. Аз съм свободомислещ човек и отстоявам правото си да бъда свободен. Историята учи, че всяка крайност в поведението на един народ води до пагубни последици, когато той тръгне да я осъществява. Това важи за и за комунизма, и за национализма, и т. н. Функциите на Либерализмът са, да вземе и от лявото, и от дясното, и да отсее най-доброто и най-хубавото за един народ. Личността Либерал е човек със собствени възгледи и поведение, насочено към реализирането на най-доброто от либералната политика.

Eвелина Стоева

Normal
0

21

false
false
false

BG
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:“Нормална таблица“;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:““;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:8.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:107%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:“Calibri“,“sans-serif“;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-language:EN-US;}

«