« Върни се назад Публикувано на 22.01.2014 / 8:50

КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА, РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ, БОЙКО БОРИСОВ И ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ В МРЪСНА КОМБИНА

 

Българското правителство заложник на битката ЕНП-ПЕС. Действащият български европейски комисар Кристалина Георгиева /по рождение – Сталинка/, изпратена в Брюксел от правителството на ГЕРБ, действащият президент на кръга „Капитал“ Росен Плевнелиев, бившият премиер Бойко Борисов и бившият президент изиграха перфектно картите си. Комплотът между различни интереси този път ще сложи край на управлението на БСП и ДПС.

Сталинка Георгиева лично е настоявала в Доклада на Европейската комисия да има сериозни критики по отношение назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Нещо повече, благодарение именно на Сталинка Георгиева в документа е записано, че ЕК е оттеглила доверието си от кабинета на Пламен Орешарски. Целта е била критиките на Комисията по отношение нарушенията на ГЕРБ да бъдат заметени на фона на атаката срещу действащото правителство.

Росен Плевнелиев е брилянтно изпълнява плана си за действие, по подготовката на който активно са работили Борисов и Първанов. В понеделник – Плевнелиев атакува правителството. Това стана по време на отчета на президента за втората година на управленския му мандат. Росен Плевнелиев не каза нито дума по адрес на работата, която е свършил, но обяви, че свиква КСНС по тема европейско финансиране. Това е в пълен разрез със Закона за КСНС. Смисълът на Консултативния съвет е съвсем друга – на него се обсъждат въпроси отнасящи се до националната сигурност, а не икономически теми. Президентът директно навлезе в полето за действие на правителството и като обяви, че ще свика дискусии по въпросите на образованието, здравеопазването и т.н. Във вторник Плевнелиев продължи атаките срещу кабинета. Той се закани на правителството, че ще го атакува, ако министрите на Орешарски отправят критики по отношение на Доклада на Европейската комисия към бившето правителство на Борисов. Плевнелиев присъства на дискусия, която бе организирана от кръга „Капитал“. На събитието в „Шератон“ присъстваха всички познати протестъри от последните дни. Гуруто на кръга „Типинг пойнт“ Иван Кръстев дори обяви на въпросния „икономически“ форум, че правителството трябва да падне, ако БСП и ДПС не получат поне 9 от 17 евродепутатски мандата.

За пълен синхрон в действията на Плевнелиев, Борисов и Първанов говори и факта, че в сряда, буквално в момента, в който Европейската комисия ще представя Доклада за България, действащия президент е насрочил среща с…бившите президенти, а именно Жельо Желев, Петър Стоянов /чийто брат Емил Стоянов бе европейски депутат от ГЕРБ/ и Георги Първанов, който сам осветли взаимоотношенията си с Бойко Борисов. Росен Плевнелиев готви атака срещу правителството и от телевизията на Бойко Борисов – Нова. В 19.30 часа на 22 януари е насрочено негово интервю за Нова ТВ.

В активното мероприятие срещу правителството активно са включени и всички протестърски групи – тези, които гравитират около Ивет Добромирова /консултант на Плевнелиев/, около Теодор Михайлов /служител на Красен Кралев/, както и Раннобудните студенти, които отново са готови за радикални действия.

В подготовката на атаките срещу правителството се е включил и Цветан Цветанов. В последните дни той е провел множество срещи, на които е излагал конкретни тези срещу политиката на кабинета „Орешарски“. Никак не е случайно, че именно във вторник полицейски синдикат, за който се знае, че е близък до Цветанов обяви, че униформени служители на МВР готвят протести срещу министъра си Цветлин Йовчев. Цветанов работил активно и срещу друг от вицепремиерите на Орешарски – Зинаида Златанова. Бившият заместник на Цветанов и настоящ депутат от ГЕРБ Веселин Вучков бил двигателят на атаките срещу проекта за нов Наказателен кодекс, който правителството прие само преди седмица.

За сериозна подготовка за финална дестабилизация на страната и сваляне на правителството говори и подредбата на сутрешния блок на Нова телевизия. Очевидна е нагласата на водещите да подбират теми и събеседници, които открито да атакуват правителството по всички въпроси. Самият факт, че съвместни участия имат доскоро антагонистично настроени „експерти“ като Кольо Парамов и Атанас Атанасов говори, че зад това има изключително добре премислен план. Да припомним, че Парамов бе готвен за съветник на бившия премиер Борисов. Самият лидер на ГЕРБ сам обяви преди дни, че неотдавна е имал среща с Атанас Атанасов в централата на партията в административната сграда на НДК. За следващите дни в телевизии, вестници и сайтове са предвидени серия от участия и на други „експерти“ и позабравени лица, които да обясняват как правителството незабавно трябва да подаде оставка.

Посещението на депутата от БСП Страхил Ангелов в Сирия и срещите му с представители на режима също не са случайни, дори напротив. В медиите обаче липсва информация, че Страхил Ангелов има сериозни бизнес интереси, а неговото забогатяване е станало възможно именно при управлението на Борисов. Самият Ангелов се очаква да обяви, че напуска парламентарната група на БСП и става независим депутат. За всички парламентарни репортери е добре известно, че Страхил Ангелов е Троянски кон на ГЕРБ в редиците на БСП. Самият Ангелов никога не е крил близостта си до бившия президент Георги Първанов.

Сталинка Георгиева, Росен Плевнелиев, Бойко Борисов и Георги Първанов са вложили сериозни усилия и в посока подновяване на атаките срещу правителството и в чужди медии. В следващите дни се очакват поредица от публикации и реакции в европейски издания. Сталинка Георгиева е поставила определени условия пред Бойко Борисов за да води листата на ГЕРБ за европейските избори. За целта Борисов направил невъзможното – ангажирал високопоставени представители на ЕНП, които да атакуват лидера на ПЕС Сергей Станишев, а оттам и правителството на Пламен Орешарски. Така на практика излиза, че българското правителство се явява заложник на битката на предстоящите избори между ЕНП и ПЕС. Ако Орешарски падне до дни, то победата на ЕНП на евроизборите през май месец щяла да е сигурна, обещавали Сталинка Георгиева, Росен Плевнелиев, Бойко Борисов на съпартииците си. Именно заради това в мръсната комбина бил включен и Георги Първанов – агент Гоце.

Марин Стойчев

 

«