« Върни се назад Публикувано на 11.04.2011 / 10:34

Краят на една измама

 

 

На 22.03.2011 г. в АОП е получена жалба от Иван Иванов – изпълнителен секретар на Националната Асоциация на фирми за търговска сигурност и охрана .От адресирането на жалбата е видно, че са изпратени копия до Министъра на спорта Свилен Нейков както и до  Евгений Иванов –изпълнителен директор на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България .

Повод за жалбата е немотивирано според  жалещият се Иван Иванов решение N РД-16-14 на Министъра на МФВС, с което е прекратена откритата процедура за възлагане на гореспоменатата обществена поръчка .

Процедурата е прекратена с неясни мотиви (нарушения които не могат да бъдат отстранени) .

И наистина не могат, защото истината е банална! След оказан натиск от страна на Министър Нейков и фирма „БОДУ-СОТ” за член на комисията по конкурса е поканен хоноруваният експерт към АОП -Пламен Димитров Чакъров .От проверката е видно, че Чакъров е вписан като експерт към АОП на хонорар месец преди откриването на тази обществена поръчка и по-точно, той се е вписал през месец декември 2010  година.

При разглеждането на офертите на фирмите участници  е констатирано ,че в офертата на „БОДУ –СОТ ” в списъка за ръководния състав на фирмата фигурира името на Пламен Димитров Чакъров като директор сигурност , както и копие на диплома за висше образование със снимка на същия .От снимката е видно ,че това е експерта  от АОП .Последвал е бурен протест от няколко фирми .Въпреки това със заплахи и натиск случая е потулен . Въпреки констатирано престъпление Министър Нейков е направил необходимото материалите да не стигнат до прокуратурата.

Какво трябва да се случи още премиер и прокуратура да обърнат внимание на самозабравилият се Министър?

Един цитат от недалечното минало: „Българската федерация по гребане в лицето на председателя на Управителният съвет Митко Колев подари по един лек автомобил Тойота  Авенсис на носителките на Световната купа на двойка скул Румяна Нейкова и Миглена Маркова…. ! И по- натам малко по-късно продължава: „Европейската шампионка и сребърна медалистка от световното първенство Румяна Нейкова получи като подарък от Българската федерация по гребане  „Мерцедес” С220СDI,чиято базова цена е 60 000 лева платени разбира се от парите на федерацията. А нали за подобно харчене на пари Нейков преследва федерации и отнема лицензи ?

За какво става въпрос ? България други спортове и спортисти няма ли ? Колко състезатели и треньори получават за награда „Мерцедес” от собствените си федерации ?.

И тук е банално ! БФГ взима автомобилите Тойота Авенсис на лизинг и прави първоначалните вноски .След време семейство Нейкови връща японският автомобил и той е заменен с немски .Въпрос на вкус. Само ,че вноските който БФГ е направила са загубени .Федерациите нали се финансират от Министерството ,нали това са държавни пари ?Отново тишина !Мълчат от прокуратурата ,мълчи и премиера……Разбираме ги ! По думите на Нейков Председателя на ВАС – Георги Колев прави това което му се каже и Министъра няма проблем със съдебните решения .Но ние продължаваме. Въпреки кризата Министъра на спорта Свилен Нейков успя да издейства от държавата 108 мл. лева за нова спортна зала……Няма да ви губя повече времето.

Прилагам коментар на читател от форумите: Ако може някой да ми обясни
1. Защо залата е 108млн лв, след като ББ тръбеше че я е "направил" 90млн. с една среща с ГБС.
2. Защо залата е 108млн. лв, при положение че се смали с 30% от първоначалните планове, когато цената беше пак 108млн.
Бойко реве че комунистите са пипали резерва за глупости, а сега той прави същото, та даже се и хвали.
.. щеше да е смешно, ако не беше тъжно

Това е реалната действителност и затова сме си виновни ние .

Красимир Дечев

 

«