« Върни се назад Публикувано на 04.05.2010 / 22:09

Красив ум – или как да превъртим Рубикона

 

 

Публикуваме избрани реплики на вътрешния министър Цветан Цветанов, който днес гостува в сутрешния блок на БТВ. Обръщаме внимание, както на съдържанието, така и на словореда на, както стана известно, най-одобрявания български политик. Изаказаните идеи от Цветан Цветанов се отнасят до демокрацията, статуквото, съдебната реформа и някои други фундаментални проблеми на българската държавност. Припомняме, че министър Цветанов е учил за учител по физическо възпитание, което още повече усилва подвига му да се осмели да говори свободно на най-разнообразни политически теми.

 

"Берем плодовете на една импотентна правосъдна система. Сега е моментът да превъртим Рубикона"

 

"Аз не искам тези хора, които 20 години са били част от политическия живот, тези хора са били част от активния законодателен орган Народното събрание и те не са направили това, което беше необходимо."

 

"Това, което очакваме всички ние, защото пак казвам, днес да говорим на тази тема е след 20 години демокрация. В тази демокрация обществото стана много по-бедно, виновни няма за тази криза, която днес ние всичките носим на гърбовете си и в един момент, когато говорим за някаква ефективност в правораздаването всички започват, тези, на които не им изнася, разбира се, които искат да си запазят."

 

"Но нека все пак да говорим за хората, които бяха лицата на прехода. Това са мутрите, това са групировките и когато говорим за реални действия срещу тежката организирана престъпност, ние трябва да имаме специализиран съд, защото виждаме, че в момента тези 20 години имаше едно срастване на политици, корупция, организирана престъпност и всъщност стигнахме до „Октопода”, стигнахме до всички тези последствия, които днес ги берем като плодове и точно затова предлагаме тази законодателна промяна и смятам, че тя е много удачна в днешното време и да затворим страницата на прехода и да започнем действително като една демократична държава."

 

"Аз се надявам, че когато ние създадем един съд, както и вчера беше изразявано, от отличници и хора, които не са обременени и които не са обвързани с организираната престъпност, това беше моето допълнение към отличниците, аз смятам, че това е начинът, по който трябва да започнем от големия проблем и да решаваме вече и останалата престъпност, която вече ще бъде във функциите на самия съд и всички останали съдилища."

 

"Притесненията за проверка, за да боравят с класифицирана информация, която получаваме от ВСС, предполагам, че съпротивата за евентуално такава еретична мисъл за детектор на лъжата ще бъде също с голямо съпротивление и не мога да разбера защо се притесняват тези, които трябва да минават на подобни процедури. Това е едно успокоение, както за тях вътрешно, така също и за държавата, която ще им плаща заплатите и ще иска да ги ангажира да свършат тази работа."

 

"Аз смятам, че всяка една държава, тя е строго специфична и строго индивидуална. Наслагваните проблеми и връзките на голяма част от елита на съдебната система с олигарси, с „октоподи”, с всичко, което е организирана престъпност, ни доведе до един етап, където получаваме писма от редови съдии, които казват, че Висшия съдебен съвет може само да възпроизвежда себеподобни. И това са хора, които са обвързани с всички тези неща, които казах преди малко – олигарси, организирана престъпност. И те не са… Иван Димов, давам ви пример. Иван Димов беше основния, който беше с Красьо Черния. Иван Димов прави сдружение като член на ВСС с Николай Велков. Николай Велков е оправдение по „Опицвет”. Където там за 3000 години имаш възможността да ползваш лична доза от наркотика, който се произвежда. Другият, който е в това сдружение, е юридическият съветник – господин Пенов, на президента. И кажете ми какво ги свързва и какво ги обединява тези хора. Не създава ли усещането за някаква връзка, някакво лобиране, някаква непочтеност във всичко това, което очакваме всички ние да се случи."

 

"Работим изключително адекватно по всички случаи и сигнали, които имаме. И се надявам, че това, което постигнахме със съдията Сантиров, смятам, че би могло да има подобни действия и към други съдии, които всъщност са част от тази схема за купуване на справедливост. И всъщност тогава ние берем плодовете и продължаваме да имаме това наследство толкова години."

"Много малко са необходимите усилия, които трябва да бъдат направени, за да изчистим точно върховете от подобни хора. Но трябва да имаш съдебната воля да го направиш. Защото в момента това, което има правителството, е че има политическа воля да се изправи и да се бори срещу организираната престъпност. И това, което направи МВР заедно с ДАНС и прокуратурата, дава ефектът, който в момента ние го наблюдаваме като успокоение в обществото."

 

"Всичко е въпрос на доказване и всичко е въпрос на действие, което трябва да бъде предприето от въпросните съдии. Това, което мога да кажа и това, което мога да успокоя честните трудолюбиви български граждани е, че МВР ще продължи да работи по начин, по който е работил последните 8 месеца. И МВР ще продължи да провежда подобни операции, които са само и единствено с предотвратяването и ограничаването влиянието на организираната престъпност и престъпността в България."

 

"Специализираният съд е точно това – да събереш отличници, но да бъдат хора, които нямат тази обвързаност и тази зависимост с организираната престъпност. И резултатите ще бъдат налице. И тук понеже имаше мисля цитати, сутринта като гледах прегледа на печата когато правихте, „МВР си прави спец за бърза битка с мафията”. Аз мога да кажа едно – МВР е част от органите на държавно управление в държавата. И не трябва да бъде отделяна МВР от всички други институции, които са като скачени съдове. Но държавата с МВР включително, защото тя е част от държавата, трябва да покажем, че сме по-силни от организираната престъпност. Защото аз не искам, а и обществото не очаква, това да продължава, което го наблюдаваме като статукво 20 години. Нека да сложим край на тази обвързаност и на тази тежка организирана престъпност, която тормози обществото и дава лош имидж на страната."

 

www.glasove.com

 

«