« Върни се назад Публикувано на 26.05.2011 / 17:07

Костов стоял зад българския WIKILEAKS, удрял Борисов

 

 

Политически наблюдатели съзряха неслучайно съвпадение на публикацията с излезлите пак днес социологически данни, сочещи стабилен рейтинг на партията ГЕРБ. Оригиналът на грамата в момента е недостъпен на официалния сайт на Wikileaks, но може да бъде прочетен на сайта на Balkanleaks. В грамата подробно са описани силните и слабите качества на тогавашния кмет на столицата,  шеметната му  политическа кариера, начинът, по който той участва в политическия живот на страната като неформален лидер на ГЕРБ. Борисов е обрисуван като феномен с огромна популярност, способен да изземе влиянието на националистическата партия „Атака”, която набира сили заради грешките на правителството.

Борисов е поредният европейски премиер, когото опозицията атакува чрез изтекли в Wikileaks секретни документи на Държавния департамент и Пентагона. Френският президент Никола Саркози пък е определен като "обидчив и авторитарен" дори към обкръжението си. Германският канцлер Ангела Меркел е квалифицирана като политик, избягващ рисковете и не особено креативен, а на външния министър Гидо Вестервеле му липсват външнополитически познания. Италианският премиер Силвио Берлускони пък беше наречен "безполезен, суетен и неефективен като модерен европейски лидер". В друг документ той е определен като "физически и политически слаб", като е направена бележка и за нощните му празненства, заради които не си почива добре. Руският премиер Владимир Путин пък беше определен като "алфа мъжкар" в двойката с президента Медведев.

Сайтът Balkanleaks и свързаният с него bivol.bg са създадени от близки до партията на Иван Костов хора. Balkanleaks е медиен партньор на Wikileaks и претендира, че спазва всички критерии за коректно разпространение на публикуваната там информация. Известно е, че сайтът, прочул се с изнасянето на светло на милиони секретни документи, много внимателно подбира партньорите си, когато оповестява публично, че предстоят нови шокиращи публикации. Преди месеци от „Бивол” се похвалиха, че са били одобрени като партньор на Wikileaks и ще се погрижат документите, засягащи България, да стигнат до читателите у нас.Интересно, дали сред тежките критерии, които мрежата, създадена от Джулиан Асандж има към партньорите си, е и безпристрастността, тъй като след днешната публикация „Бивол” лесно може да бъде заподозрян в подпомагане на определени политически сили у нас.В масивите от хиляди документи, касаещи България, засега сайта избира точно определени грами, информацията в които обслужва интересите на опозицията отляво и отдясно.

Прави впечатление, че нито един публикуван документ по никакъв начин не засяга управлението на Иван Костов, все едно посланик Ричард Майлс изобщо не е писал доклади до шефовете си тогава. Освен това, какъвто и да е механизмът на събиране на информация от американското посолство, досега няма сериозни доказателства дипломатите да са се позовавали на задълбочени анализи на политическата обстановка в страната. Нещо повече – не за първи път грамите звучат като сбор от цитати от вестникарски публикации, а фактите, цитирани в тях – като взети от популярни книги, издавани по това време. 
Според достоверни източници на Bulgaria News, преди две години Иван Костов е искал да изтъргува подкрепата си за кабинета "Борисов" срещу двама министри – на финансите и на икономиката, петима областни управители,заместник-министри във всички министерства и заместник областни управители в няколко области, пише още www.bulgaria-news.bg

 

Afera.bg
«