« Върни се назад Публикувано на 15.03.2011 / 11:06

Костов реже главата на Борисов

 

 

Дългата предизборна кампания започна. БСП се юрка да яхне протестите на гражданите. „Синдикатите” се продават на килограм. ДСБ се опитва да предефинира ролята си в политическата игра. Костовистите имат свои заместник-министри. Не ги оттеглят. Но развиват в движение опозиционното си говорене.

Иван Костов е прав, разбира се. Оправданията на премиера Бойко Борисов със световните процеси са крайно неубедителни. Като не може да се оправи Б.Б. с тенденциите на борсите, да се опита да се оправи с приятеля си Валентин Златев. Гражданите негодуват заради цените на рафинерията, протестират срещу рекета на веригите бензиностанции.

Но има един проблем – Вагит Алекперов явно има намерение да се катери отново нагоре в класирането на руските олигарси. Втори проблем – Путин очевидно ще търгува АЕЦ „Белене” срещу отстъпки по други писти и ще извива ръцете на Борисов с петролните доставки. Или поне Борисов няма да пропусне да се оправдае и с това.

Гражданите вече станаха експерти – сравняват цените на рафинерията в Бургас с европейските. Да не говорим, че изобщо не искат да правят сравнение между своите доходи и паричките на европейците в белите държави. Българските граждани са яздени от монополистите. Рекетът е безпощаден. Икономиката е разсипана.

От седмици пишем, че България поне на книга е с „функционираща пазарна икономика”. Във вторник по Нова тв Костов напомни на Борисов за тази претенция. Напомни и за регулаторните функции на държавата, фокусирайки вниманието на публиката върху законовите инструменти, които правителството има, за да влияе върху конкуренцията и да опазва интересите на потребителите. Костов отиде и по-далеч – според него съществували основателни съмнения, че част от парите ни за пълнене на резервоарите отивали за трупане на мангизи за изборите.

Припомнянето, че Иван Костов и Валентин Златев правеха дължини в басейна година наред и че грейнаха на 12 октомври 1999 г. в рафинерията в Бургас, за да изпълнят ритуалите по сделката, няма да свърши работа на Б.Б. като оправдание. Рафинерията може да работи само с доставки от Русия. Друго трябва да обясняват Костов и Борисов – за Славчо Христов и преминаването на СИБанк в ръцете на Цветелина Бориславова. И най-после Костов да се определи – в опозиция ли е, на власт ли е – упражнението „хем – хем” омерзява изтерзаните от монополистите граждани и няма да помогне на бившия премиер да натрупа бюлетинки в урните.

 

www.bgsniper.com

 

 

 

«