« Върни се назад Публикувано на 23.04.2010 / 17:40

Корупция или нещо друго?

Какви времена доживяхме само!
След като корупцията изяде главата на Станишев и изпепели обществените нрави в България, лумнаха и първите пожари в средите на новите управляващи: току-що назначени министри и висши държавни служители набързо бяха сбогувани с властта. Ако нещата продължават така стремително, скоро няма да се знае кой е министър и кой – вече затворник.

Доводите срещу Начева са прекалено неубедителни.Прикритие за разчистване на лични сметки?
Борисов спечели изборите с обещанието, че ще се пребори с корупцията и се е захванал с нея като приказния юнак със змея.

Всеобщите очаквания за съдебни обвинения, подсилвани и от европейския натиск за действия срещу престъпността, бяха предоволно задоволени напоследък. Опасността е обаче в това, че борбата срещу корупцията може да послужи като прикритие за лесно разчистване на лични сметки, за прокарване на лобистки интереси и на частни стремежи към власт.

Трудно е да се каже в какво точно е обвинена твърде кратко действалата нова шефка на НЗОК Жени Начева. Встрани от цитираните съдебни параграфи, на човек му остава неприятно-тягостно впечатление от неразбиращия поглед на уволнената директорка, която беше хвалена от ГЕРБ като брилянтен професионалист и експерт, човек с опит и познания тъкмо във финансовите правила и реда на функциониране на касата.

Излиза, че точно в тази сфера тя е действала напълно дилетантски: с обикновен и-мейл и изцяло самоволно разпращала стотици хиляди левове на районни здравни каси и болници, сякаш се договаря за пиене на кафе с приятелки. Трудно е да се повярва на подобно нещо, като се знае, че методите на комуникация в българските министерства и публичната администрация все още залагат изцяло на писмената, и то хартиена форма, за разлика от западноевропейската практика.

Още по-невероятно е човек като Начева, която е наясно с кризисния финансов статут на касата, да е ръсила парите както й скимне, без съгласие на Надзорния съвет, след като тя самата твърди, че основната й грижа е била да предотврати фалита.

Виновни ли са набедените? Начева и Нанев – пожертвани пешки
Покрай цялата еуфория за разкрити престъпления остава като че незабелязан доста по-сериозният факт, че в Здравната каса очевидно няма механизъм за контрол. Това – според мен – е основната предпоставка, за да не стават злоупотреби в бъдеще. Остава и въпросът с какво точно са се занимавали одиторите на Сметната палата, които не са установили нищо незаконно.

Доста натрапчиво е усещането, че и Начева, и Божидар Нанев са пожертвани пешки за демонстрация на надпартиен стандарт в борбата срещу корупцията. Дано прокуратурата ме опровергае със солидни доводи. Защото онова, което е общоизвестно, е доста странно и недостатъчно.

Нанев купил на завишени цени ваксина срещу свинския грип…
Горкият, да беше министър в Германия, нямаше да му се случи подобен срам. И тук закупените от държавата партиди бяха с доста пресолени цени, поради създадената международна истерия. Ако не ги беше купил пък, щяха да го съдят за безгрижно безделие.

И така, и иначе – все лошо.

Бистра Узунова
www.dw-world.de

«