« Върни се назад Публикувано на 21.06.2011 / 20:33

Контра-фалц: аферата със завода за боклук – „измамените” с фалшиви документи

 

 

Аферата със завода за боклук край село Езерово предизвика истински смут и паника в определени среди. При официалното откриване на завода за преработка на битови отпадъци, пришпорено истерично от председателя на ГЕРБ – Варна Павел Димитров, пристигна дори премиерът Бойко Борисов.

Продалите проекта за завода за боклук собственици на „Еко – инвест – 70” предизвикаха скандал с протестите си, че са измамени и изиграни от шефа на „Пътстрой- Варна” Ангел Дерменджиев и двете фирми, на които са продали – „Ники 2005” и „Фактор инвест”.

Бойко Борисов обеща ДАНС да направи проверка на случая.

Междувременно вип-варненски общинари се затресоха от истерия. Още по-вип депесари, оплетени с местни гербаджии, се присетиха да не би пък ДАНС да провери и „Инжстройинженеринг”, „Хидрострой” и „Пътища и мостове” за бездънните дупки на морската столица, в които потънаха стотици милиони. Проверка на afera.bg  установи, че „Пътстрой – Варна” от години няма нищо общо с горе посочените фирми.

Някои от тях почти не получиха инфаркт на волана на ламборджинитата си, други пък едва не се претрепаха на луксозните си яхти в морето.

Кметът Кирил Йорданов бледен пристигна от Швейцария, където бе навестил детенце, което учи в колежа „Льо Розе”.

Янко Станев  от ДПС се разприказва на тема Футболен клуб „Спартак”, мислейки си, че Павел Димитров ще му направи финтов заслон, невдявайки, че това изобщо няма как да се случи, защото първо трябва да спасява себе си.

Изобщо – боклучава работа на фона на думите на премиера, че политика трябвало да бъде най-чистата дума у нас.

Междувременно afera.bg продължи разследването си по аферата със завода за боклука вместо ДАНС, която засега спи дълбок сън и очите и светват единствено като стане дума за амфетамини. Те си знаят защо.

И така,

 

оказа се, че обявилите се за „измамени”, които си търсят 1 250 000 евро от банкова гаранция, дадена за продажбата на проекта за завода, са фалшифицирали документи, за да влязат отново в завода за боклук.

 

На 28 декември 2007 година се сключва договор за продажба на дружествени дялове. Албена Камбурова, представител на „Еко-инвест – 70” продава 50% от капитала на фирмата на фирмите „Фактор Инвест” ЕООД и „Ники 2005” ЕООД. за цена от 1 500 000 евро.

В разследване на afera.bg вече описахме, че „Еко – инвест – 70” твърдят, че след 10-годишно ходене по мъките за изваждане на всички документи по проекта за завод за боклуци, не издържат на финансовия напън и решават да продадат дяловете от дружеството. В него е инвестирал и английският инвеститор Робър Мод, който ужасен твърди, че исканията от страна на високопоставени управленци на морската столица за рушвети са отказали фирмата да финализира проекта. 

Заради алчността на общинари и съветници, израелски, италиански и други чужди инвеститори също вдигат ръце от проекта.

Принудила се да продава, „Еко – инвест -70” подписва договора за продажба, според който Албена камбурова получава сумата 250 000 евро в деня на сключването на договора.

За останалите 1 250 000 евро е сключена банкова гаранция с „Интернешънъл Асет банк”, като според договора тя ще бъде изплатена след като влезе в сила разрешението за строеж за построяването на завода за преработка на отпадъци.

Днес Албена Камбурова и останалите и партньори от „Еко – инвест – 70” твърдят, че банковата гаранция не им се изплаща от двете фирми, на които са продали и от Ангел Дерменджиев, управител на „Пътстрой- Варна”, с който всъщност били преговаряли.

Камбурова и останалите твърдят, че са измамени и водят дела в съда за да им бъде платена банковата гаранция.

На 28 декември 2007 година между Албена Камбурова и „Ники 2005” се сключва и анекс към договора от 27 април от същата година.

 

С този анекс към договора Камбурова се задължава да заличи вписаните върху имот №7 и имот №8 от масив 21 по плана за земеразделяне на землището на село Езерово, община Белослав, Варненска област, вещни тежести, ипотеки, възбрани и искови молби.

 

Именно тези тежести върху имотите стават и причина банковата гаранция от 1 250 000 евро и до този момент да не е изплатена от банката в полза на Камбурова от „Еко-инвест – 70”.

Според купувачите „Ники 2005” и „Фактор инвест”, както и Ангел Дерменджиев, Албена Камбурова и продавачите не са изпълнили тази клауза от договора и по никакъв начин не са погасили тежестите върху описаните имоти в анекса към договора.

Поради тази причина не са си получили и иначе депозираната сума от 1 250 000 евро в банката като банкова гаранция за продажбата.

Оттук нататък в аферата цъфва и нова неподозирана врътка.

Появява се предварителен договор за покупко-продажба между същата Албена Камбурова, която продава, на иначе партньора си Антон Димов, 70 % от „Еко инвест 70”.

Интересното е, че този договор по дата е сключен на 22 януари 2007 година – четири месеца преди гореописаният договор за продажба на 50% от фирмата от Камбурова на „Ники 2005” и „Фактор инвест”.

Двете фирми нямат представа, че такъв договор изобщо е сключван. Не е ясно и защо Камбурова решава да продаде на фирмите „Ники” и „Фактор инвест” след като вече е продала 70% /поне според така представения  нов договор/  на партньора си Антон Димов.

На 9 април 2007 се сключва и анекс към договора между Камбурова от „Еко инвест 70” и Антон Димов, в който е упоменато, че фирмата е задължена да изплати на Антон Димов сумата от 1 350 000 евро.

Анексът, според документа,  е нотариално заверен от нотариус Роза Кожухарова. Върху така описаната сума обаче няма данни да е платена такса.

При последвала проверка се установява, че нотариус Роза Кожухарова удостоверява, че при нея на същата дата Албена Камбурова е записана като „упълномощител”, а Антон Димов като „уполномощен”. Нищо повече. Всъщност, в кантората на нотариуса действието между двамата е записано като „пълномощно – подпис върху анекс…”.

 

Само че в договора, изобщо не става дума за упълномощени и упълномощители, а за продажба. Което в прав текст значи, че същият договор е менте.

 

Именно с този договор обаче Камбурова и Антон Димов пробиват в Севлиевския Районен съд /незнайно защо точно в Севлиево/ и завеждат дела срещу длъжниците си.

На кого издава обаче изпълнителен лист за 45 600 лева съдия Цветков от Севлиевския районен съд и кой е длъжника?

Длъжникът е лицето Пантилей Енев солидарен с длъжника „Еко – инвест – 70”.

Пантилей се оказва циганин, който живее на ул. „Дунав” във Варна. Изкуствено е вкаран в схемата като длъжник на „Еко инвест 70”. След като номера не минава във Варна, Пантилей пътник първо е прехвърлен като регистрация в Павликени, а по-късно в село Батошево, Севлиевско. Просто в Севлиево съдът хваща дикиш на врътката.

Afera.bg притежава протокол от извън съдебна комплексна експертиза /почеркова и техническа/, изготвена от вещо лице Л. Георгиев.

Задачата на експертизата е да установи дали подписът на нотариус Роза Кожухарова върху представения в съда договор между Албена Камбурова и Антон Димов, е истински. Както и да се установи дали отпечатъците от кръглия печат са положени от печата на нотариуса.

 

Обстойната експертиза установява, че подписът на нотариус Роза Кожухарова не е неин и е имитиран. Положените печати също са от различни печати. Което означава, че подписаният анекс към предварителен договор за продажба на дружествени дялове между Албена Камбурова и Антон Димов, е фалшив.

 

Случаят е даден на варненската прокуратура. С фалшивият анекс обаче са издавани изпълнителни листове от Севлиевския районен съд.

Образувана е проверка в Районна прокуратура – Варна за извърщено престъпление от общ характер от Антон Димов. Образувано е и дело във Варненския окръжен съд с ответник Антон Димов.

След всички тези сложни гимнастики,  най-важният въпрос е защо след като един път Албена Камбурова продава дялове и проекта за завода на „Ники 2005” и „Фактор инвест”, получава 250 000 евро и банкова гаранция за 1 250 000 евро, минава заедно с Антон Димов на варианта да направят фалшив договор за продажба от типа „ти на мене, аз на теб” с далеч по-предишна дата от продажбата на двете фирми?

Очевидно е, че Камбурова и партньори няма как да вземат 1 250 000 евро от банковата гаранция, тъй като не са изпълнили частта от договора за погасяване на тежестта на описани в него имоти.

И с менте – договорите правят вероятно опити да влязат с бизнес влияние в завода за боклук.

Днес те твърдят, че са измамени, обаче именно те боравят с фалшиви документи.

Ангел Дерменджиев, както и „Ники 2005”, и „Фактор инвест” настояват наистина прокуратурата да извърши докрай проверката, а и ако ДАНС реши да провери съответно и дали са платени данъци върху вече получената сума от първоначалните 250 000 евро от Камбурова.

Afera.bg също алармира институциите да направят обстойно разследване на аферата със завода за боклук край Езерово.

За да се види кой „измамен” вика „дръжте измамника”.

 

Afera.bg

 

 

 

«