« Върни се назад Публикувано на 26.10.2023 / 22:00

КОЛКО СТРУВА ЗАТВАРЯНЕТО НА ОЧИТЕ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

Древногръцката богиня на правосъдието Темида в началото е била изобразявана без превръзка на очите. Нямала е нужда от нея, тъй като можела да вижда в бъдещето и миналото, а като богиня представяла общото съгласие.

В днешни времена обаче, Темида е изобразявана с превръзка на очите. Може би защото не вижда нито в бъдещето, нито в миналото.

За пореден път съдебната власт в България доказа, че превръзката на очите на част от магистратите и на част от висшите съдебни кадровици е здраво завързана и непрогледна. Но не поради това, че са безпристрастни.

По повод разобличаващи публикации в сайта на afera.bg от 21.09.2023 г. и от 12.10.2023 г., на 17 октомври тази година изборът на Председател на окръжния съд в Хасково беше отложен.

Кадровиците от ВСС прецениха, че за кандидата с ритейл-парковете, недекларираните луксозни коли, магазините и хотелите в чужбина, който е и единствен кандидат за този пост, следвало да се изиска справка от Инспектората към ВСС за декларираното му имуществено състояние.

Не е редовна практика на кадровиците такъв тип отлагане, но не е и странна, имайки предвид множеството въпроси около декларациите за имотно състояние на окръжен магистрат- кандидат за шефски пост.

Повече от странно е обаче това тяхно решение, като се има предвид описаното в същите тези публикации. АФЕРА припомня, че то е – повтарящи се „пропуски“ при деклариране на придобитото имущество от кандидата за шеф на съда в Хасково Милена Дечева, множество имоти с нереални цени на придобиването им, които са нереални и за непросветените, недекларирани коли, данни за укриване на данъци и ред други. И всичко това се случва не в последните няколко месеца, а вече години – пред погледа на заемащата все още длъжността Главен инспектор на ИВСС Теодора Точкова.

Възниква въпросът- след като главният инспектор Точкова само преди няколко месеца – на 30.05.2023 г., явно подкрепи в заседание на ВСС съдията Дечева при изслушването й за същия шефски пост, защо се приема, че при втория опит да се заеме този пост няма пак да я подкрепи? И как сега по-точно се очаква Точкова да провери дали близката й приятелка съдията Дечева има пропуски в декларираното имущество? Ако не ги е видяла до сега в продължение на години, защо се очаква точно сега да ги установи? И още повече, за да е пълно излагането при кадровиците, справката е изискана за декларираните от съдията Дечева имущества за 2023 г. При положение, че в публикациите в сайта на afera.bg ясно са описани далаверите от 2019, 2020 и 2021 г., то какво се очаква да се установи от проверката за декларираното само за 2023 г.?

За обективност при тази проверка очевидно не може да се говори, приятелската връзка между главния инспектор на ИВСС и единствения кандидат за шефския пост в Хасково е повече от натрапчива. И в тази връзка не се очакват чудеса при проверката, която освен, че се извършва от приятел, се оказва, че е и за по-късен период.

Всичко това намирисва на поредното замитане под килима на явните нарушения и хвърляне на прах в очите на обществеността – ето, проверка на декларираното от магистрата Дечева има, проверката естествено не е установила нищо, дори и да е за друг период. На кой ще му направи впечатление, кой може да протестира становището на ИВСС? И вълкът сит, и агнето цяло, и приятелството се поддържа- че и с пост се урежда.

Аналогия с вълка и опазването на стадото с агнета е неуместна, тъй като в случая агнета няма. Има, но това явно са останалите извън Точкова, Дечева и част от кадровиците. Запознати и незапознати граждани трябва да се направят на нищо неподозиращи, да преклонят глава и да приемат ролята си на агнета, както и ролята на тези вълци и господари, за които законът и моралът е само литературен термин за простосмъртни.

На целия този фон вече изглежда странна ситуацията с отлагането на избора за председател на окръжния съд в Хасково, с изискването на справка от компрометирана по същия този случай институция, с продължителното замитане под килима на огласени пропуски и нарушения. Все повече прави впечатление как така по живковски има само един кандидат за този пост и пак по живковски да е подкрепен от 98 % от „партията“. Някой очевидно много държи точно този единствен кандидат да заеме шефския пост, като припомняме, че веднъж същият кандидат за този пост не събра необходимите гласове от членовете на ВСС, а сега се налага да се повтори опита.

За главния инспектор на ИВСС въпросът очевидно е приятелски. Къде обаче са съдебните кадровици, от които се очакват адекватни решения за избор на хора с добро име и висок морал, особено по високите етажи на съдебната власт? Защо председателят на ВКС, в чийто ресор се извършват тези нарушения, мълчи по тези въпроси? След заявеното следване на спазването на закона и морала сред съдиите, ще имат ли смелостта отговорните хора да подкрепят този кандидат и да узаконят всичките му нарушения? Ще имат ли доблест съдебните кадровици да изкажат убеждението си в почтеността на този кандидат? Кое или колко е накарало част от тях да си затворят очите за магистрата Дечева?

Съмненията са основателни не защото обществото е така настроено срещу съдебната власт. А заради действията на самите кадровици.

За рибата и главата е излишно да се повтаря. Но намирисва. И то доста. С мирис на приятелство, пари и още нещо.

Алекс Димитров

«