« Върни се назад Публикувано на 01.07.2011 / 8:45

Колко давате за депутатска глава

Кои депутати към коя партия са изразили принадлежност – това са лични данни и зависи от самите депутати дали искат да ги разкрият или не, каза министърът на финансите Симеон Дянков.

Сякаш е данъчна или банкова тайна, заболяване или сексуална ориентация.
Каква лична данна е партийната принадлежност на сменили зависимостта си "независими" депутати? Мястото в парламента им е осигурила не партията, в която са се влели, а тази, която са напуснали и нейните избиратели.

На база техните гласове всяка депутатска глава е оценена на няколко хиляди лева. Както се казва, хем гласуваме, хем ги издържаме. Всяка партия, получила над 1% от гласовете на избори, получава по 5% от минималната работна заплата за всяка бюлетина за себе си.

В момента цената е 12 лева, от септември 13.50 лева, защото минималната заплата става 270 лева. Субсидиите за партиите се превеждат на 4 транша от Министерството на финансите през годината. Последният ще получат точно месец преди изборите. Който е успял да напазарува в потребителската си кошница повече "независими" депутати, ще вземе и повече пари.

Избирателите, пуснали бюлетина за тия хора, макар и гласували, са принизени до крепостни селяни, които навремето продавали барабар със селата и избушките им.

Парите следват депутата, това е правилото, каза финансовият министър.
Първо, парите са на данъкоплатците, т.е. публични средства, ние ги плащаме, и като граждани и избиратели г-н Дянков ни дължи отговор къде се изливат.

Второ, нима ГЕРБ се срамуват от новите си приятели по партийна принадлежност, щом отказват да ги назоват поименно? Или ГЕРБ се кани да минава в нелегалност. Трето, ако бизнесът с независимите ще върви, то нека ПГ на ГЕРБ пусне обществена поръчка в 41-ото НС, че си търси депутати.

Защото досегашните ги изкупи на тъмно като краден скрап.
Иначе парите следват и ученика – при това правило се формират делегираните бюджети за училищата. Но срещу тях стоят трите имена и ЕГН на записаните ученици. И това не е засекретена информация.

До момента се знае къде са двама от отцепниците. Камен Петков от "Атака" всъщност е в БСП, Тодор Великов от РЗС – в ГЕРБ. Но общата бройка на щъкащите като независими е 17, шестима от които в декларация подкрепят правителството на ГЕРБ…

Някой трябва да отговори на въпроса кой от независимите къде се е позиционирал.
Дянков или лидерът на управляващата партия Бойко Борисов или председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев.

Новите позиции няма да ни изненадат.
Освен че ще паднат маските.

Емилия Милчева
www.webcafe.bg

«