Публикувано на 06.04.2021 / 8:38

КОЛКОТО ПО-БЪРЗО СКЪСАМЕ С МИТА „ИЗТИЧАНЕ НА МОЗЪЦИ“, ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ

Само хора, неживели в чужбина и нечленували в групи като „България в Белгия“ и „Българи във Великобритания“, където дискусиите варират между „predlagam transport za balgariq bus za do 8 4oweka“ и „tarsia cialo agne za velikden prqsno zaklano w rayona na Kembri4“, биха могли да бъдат изненадани от изборния резултат.

В чужбина работят всякакви хора, принудени да напуснат страната от ниския стандарт на живот и кофти средата у нас. Пари на болната си майка пращат и преподавателите във водещи европейски университети, и работещите в строителството.

Десетки хиляди българи от години пълнят залите на концертите на Слави в Европа и САЩ. За тях той е връзката с родината, чиято липса в чужбина е болезнена.

Едни я осъществяват, като организират протести, пишат петиции до европейските институции, или правят фондове в подкрепа на български стартъпи, а други се прибират изтощени от бачкане, сипват си по една ракия и си пускат Слави.

Всички имат право на глас, и е факт, че появата на Има такъв народ е накарала вторите да се подредят на километричните опашки. Не мантрите за борба с корупцията и дигитална икономика.

Колкото по-бързо скъсаме с романтичните митове на прехода, един от които е този за „изтичането на мозъци“, толкова по-добре.

Изтичат всички и това си остава проблем.

Мария Черешева

Колаж: Пламен Тачев: След десет години…

Коментари 56 за
“КОЛКОТО ПО-БЪРЗО СКЪСАМЕ С МИТА „ИЗТИЧАНЕ НА МОЗЪЦИ“, ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ”

 1. Тука цари някаква сериозна заблуда. Защо си мислите че изборите се фалшифицират само на територията на България, а не се фалшифицират и в посолствата и консулствата в чужбина ? Изборите от завчера са с абсолютно нагласени, седмици предварително приготвени, резултати ! Една от фалшифките е – „Българите в чужбина гласуват за Чалгаджията!“ … Това са опорки на амбасадата в Южен Парк. Всички резултати са нагласени, а специално тези на дългия наркоман са надути в пъти. С каква цел ? Скоро ще ви стане ясно.

 2. Клисаров, председател на „пряка демокрация“ направи великолепен анализ в Евроком, на резултата от изборите, който между другото ПОТВЪРЖДАВА заключението на този материал.

 3. Господин Трифонов, пази се от хлевоустата уста на Хаджи Тошко Ерусалимски, този човек с непремерените си думи и опасно самочуствие,може да доведе партията ти само за 3 месеца до 10 % подкрепа. Мисля, че в един откровен разговор с него да го озаптите, защото на едно предложение на Нинова, без да се замисля Тошко за пореден път отговаря с „НЕ“. Вие или той ръководи партийната ви формация. Ще си изпърдите без време късмета.

 4. Браво, Мария Черешева! Българинът има спешна и перманентна нужда от обективност!

 5. Уважаеми БЪЛГАРИ! Тези, които сме тук в Р.Б. и тези, които живеят и работят в чужбина. Последните 12 години Бойко Борисов успя да разцепи и настрои българи с/у българи т.е. БЕДНИ с/у БОГАТИ. Държавни служители-/увеличен щат и заплати/ с/у работещите в частния сектор-/съкратени, фалирали или с намалени заплати/, пенсионери-/получили добавка 50лв. с/у работещи. Сега Слави ще разцепи и настрои българи в Р.Б. с/у българи в чужбина. СТИГА се ядохте и мислете за напред. По отношение на Слави, спрях да го гледам много преди да го изритат от БТВ. Изчерпаха се много отдавна. Последните години на екран се чудеше какви „форматчета“ да прави да подържа интереса към предаването. Таланливи, деца, семейства и не знам още какво, като умело впрягаше таланта, за „бог да прости“ на различни прослойки за да подържа интереса към пред..В политиката влизат „изтънели“ бизнесмени/да укрепят бизнес/, неуспели юристи/ да им се чуе името за след това/, както и артисти минали в 2-ра глуха. Слави ще си остане „ошлайфано селянче“ с комплекси от младежките години, избиващи напоследък и към настоящия момент със силно ЕГО, не по-малко от това на Б.Б.. Славчо е свикнал на стандарт и намери начина .

  1. В политиката влизат наистина много такива пишман политици, каквито ги описвате и затова и политиката е такава. В нея влизат обаче и много идейни хора или поне прагматици, които са наясно, че бъдеще държавата няма, ако само те са добре, а всичко около тях е леш. Последните към момента са малцинство, което бързо бива „изяждано“ от мнозинството по един или друг начин. Решението е такива хора да бъдат идентифицирани и на тях отново да се дава шанс, ако не са се превърнали в част от мнозинството, както и да други с този профил, които да натрупат критична маса, която да доведе до качествени изменения. Слави и ко като цяло не са от този тип и към този момент е все още неясно за какво ги готвят техните кукловоди. Дали просто да сменят изхабените и тотално провалени гербаджии. Дали да разбъркат напълно кашата и от нея да изскочи заек. Като цяло обаче не виждам тази славчова амалгама, наречена партия ИТН, да бъде истинският носител на промяната. Нямат нито идеите, нито изпълнителите, нито истинският лидер.

 6. Оправихте разни наркобарони бизнесмени ромски царе политици съдии прокурори да си плащат данъците и ви пречат българите в чужбина!!!На либералтолерастите им пречат!!Защо не ревахте за парите на Вълнев???Защо не ревахте толкова години за парите вложени в ГЕРБ от немско-австрийски фондации!!!За парите в разни НПО с цел подкопаване на обществото и обезличаване на образованието!!!Страх ви е
  че вотът им не се купува а гласуват от сърце и това което виждат!!! Били изпращали по 500 евро???2019 година 1 млр.и 350 милиона!!!Да ви купуват самолети на чертеж за двойна цена и да не ви пука че вие ще ги плащате!!!
  Молил се един селянин на Господ му помогне!!!Чул го Господ и го попитал:Какво желаеш от мен???
  Господи!!!Съседът ми има една коза и тя му дава много мляко!!!
  А значи и ти желаеш коза???-казал Господ.
  Не Господи!!!Искам да умре козата на съседа ми!!!-отговорил селянина.

 7. Парадиращого Херманец не може да резбере, че не е никакъв инвеститор както и всички установили се да живеят извън България изтекли „мозъци“, а най-обикновени роби, или в най-добрия случай слуги на западните робовладелци.

  Какъв инвеститор може да бъде човек живеещ и работещ извън България, като си плаща данъците в държавата в която слугува!
  Пращането на пари от избягалите от България отиват… обратно там, от където са ги изпратили, защото! майките и всички тези, на които пращат пари си плащат тока, водата, пазаруват в големите вериги задължително, като по този начин обричат на фалит всички магазинчета, които изхранват цели семейства.

  Дали изтеклите „инвестиционни мозъци“ проумяват този факт, или мисловната им дейност е свързана единствено и само с парите, заради които са напуснали България и за „по-добър живот“!
  Дали мерака за по-добрия живот няма да им изиграе лоша шега и да съжаляват за избора, направен единствено от материализъмъ, който е единственото кредо в живота им!

 8. Сметнете колко милиона ще вземат от субсидиите на партиите Славчовците, които искаха да няма такива. Аз ги сметнах някъде към 12 млн.

  1. Славчо може да парадира, че ще се откаже от субсидиите (защото парите му са гарантирани от същите, на които служи и Борисов), а това ще доведе до екзалтация оглупелите му фенове (които са част от същите които гласуваха за Бареков, Янето, Марешки, Божков…), все отбор „спасители“ на България,чиято задача е да отнемат и разводняват гласовете, а причината е ясна… на разумните.

 9. Резултатите в чужбина показват ясно интелектуалното равнище на преобладаващата част от емиграцията ни. Рухна мита, че в Лондон, Париж, Мадрид било пълно с от „умните“ българи. Иначе от 1990-та насам все ни се разправя как „цвета на нацията“, „мозъци“ били напуснали България и тук сме останали само тъпите и мързеливите. Емиграцията ни в Европа от последните 10-15 години е предимно от гастарбайтери, живеещи по 10 човека на едно място, вечер пеещи юнашки песни, докато ядат пържоли от Лидл/Алди/Теско, работещи по полетата или в кланниците, прибиращи се в България единствено, за да се похвалят с 15 годишният Мерседес. Не би трябвало хора, които си нямат представа и хал хабер какво се случва тук да гласуват. Аз лично бих изпитвал неудобство да гласувам от чужбина и да се меся в живот, който всъщност не познавам. Да живееш в чужбина, но да гласуваш какво да се случва тук, е все едно да учиш съседите как да си оправят домашните отношения…

  1. Колко от завършилите навън се връщат? Върна ли се синът на Корнелия или дъщерята на цвъцко? Това в рамките на шегата, обаче не познавам и деца на „обикновени“ хора, които са се върнали. Това са младите хора, които тепърва ще създават деца. Деца, които няма да са българи. Деца, които ще завършат вероятно същите престижни университети като родителите си, а няма да произвеждат отровни картофи, например. Това е грамадна щета.

  2. Много добре са запознати какво става тук,имат близки и роднини на които пращат пари защото са цъфнали и завързали,

  3. Абе тъпунгер , в чужбина се изнесоха 3 милиона / 3 000 000 / българи ! Колко гласа са подадени общо в чужбина ? Кой е избрал /поне според официалните данни/ Чалгаджията ? Трите милиона българи в чужбина, или такива като тебе ?

 10. Живеещите извън България и плащащи данъци и осигуровки там не трябва да имат право да гласуват за парламент и президент тук. Слага се ограничение за последните 3 или 5 г. и край.

  1. Ако живеят в ЕС, част от техните данъци идват като еврофондове. Друг е въпросът, че правим с тях къщи за тъщи или стадион за десет баби. По принцип, който гласува на българските избори в чужбина все още се вълнува от съдбата на България. По света има малко хора, които се вълнуват от съдбата на България. От два милиона и нещо колко гласуваха?

 11. Така е всякакви хора напускат. Може да правят пица или изкуствен интелект, но общото между тях е, че са критични, динамични, смели, не конформисти. Другото важно нещо е, че носят стойност, която могат да продадат. Ако прави пица ще я прави добре, иначе конкуренцията ще го изхвърли. Ако прави изкуствен интелект и не е награден от Първанов, Плевньо и Радев, т.е. не е държавно произведен фалшификат, е възможно да носи по-голяма стойност от брутния продукт на България. Напускането на по-можещите, по-динамичните причинява не само временни щети на страната, променя се дори генетичния състав на нацията към по-лошо. Иначе да изберат Слави е било важно, че пее патриотични песни. Българите обичат страната си и се чувстват изгонени от мутрите били те комунистически или мафиотски.

  1. Това за генетичния код има тъжна истина. Все повече автохтонното население на територията заприличва на дребно ромско население. Нискостеблено, трътлесто, за говора да не говорим. Срещаш някакви говорещи българоподобно в Баден Баден например – чудиш се ? Цигани ли са, българи ли са ? Оказва се че са българи, морфологичен ужас. Носталгичен шок.

 12. „Германчето“ по-спокойно бе драги. Колко и какви данъци плащаш в РБ? Или мислиш, че „таксата“ на „Мъни грам“ и „Уестърн…..“ е инвестиция в РБ? Или като се прибираш 1 път в годината докараш някой „дрънгоч“/кола /и я превърташ през 500 Е без да я регистрираш,че да спестиш Еко такса е инвестиция? Драги, Българите избрали да живеят и работят в РБ подсигуряват пенсиите на твоите/вашите родители!!! Всеки месец от моята заплата удържат 400-500 лева. Последните 10 год.Европа се напълни с неуспели/фалирали „бизнесмени“ и др. които живяха нашироко от кредити за /лъскави трошки, екскурзии и екстри/ ,за да не им вземат банките и лихварите малкото което имат в РБ мият чинии, правят дюнери в най-добрия случай чистят МОЛ-ове по Европа. Живеят по 2-3 сем. в квартира,че да „цепят“ наема. Познавам достатъчно бивши и настоящи гурбетчии. Айде по-спокойно. Кат се върнат 1/2-1година силни- вилни после дай някой лев назаем. Горенаписаното НЕ се отнася за сезонните работници,които отиват в чужбина 2/3 месеца да вземат глътка финансов въздух.

  1. Драги ми Георги Димитров (изкушавам се да те нарека Гошо Тарабата, щото дотам си стигнал), позволи ми да те светна малко за българите в чужбина за които толкова компетентно се изказваш. Не ти прави чест и не става ясно колко българи живеещи в чужбина познаваш, но става ясно че познаваш тези от най-ниските съсловия, които се „борят“ едва ли не буквално за насъщния всеки ден. От моя страна пък аз познавам българи живеещи в Щатите които се радват на шест цифрени годишни заплати, сменят си колите през година и вече не си ходят в Родината. Притежават по 5-6-7 къщи които дават под наем и коментират с насмешка събитията в България. Така че, драги ми Гошко, спести си усилията да оплакваш „живеещите в чужбина българи“. И аз през първата ми година тука миех чинии в продължение на 2 месеца по неволя, но оттогава минаха 30 години. Сега прибирам наемите и пускам фактури за извършени услуги. Желая ти по-добър живот и поне малко яснота в материята в която се правиш на многознаещ!

 13. Новината на деня е, че БСП би подкрепило правителство на останалите анти-мутри.
  Друг е въпросът колко дълго ще просъществува такава коалиция и дали няма да работи за мутрата на бял кон наесен.

 14. Neshto ili ne si ma yasno s neshtata ili manipolirash… te naistina sa investirori tuk. Nad 50 % ot novoto stroitelstvo se kupuva tochno ot tezi hora poslednite 15 godini.znachi investirat mnogo v realnata ikonomika direction.posle stake godina kato si iskat tuk pak hardhat pari pak investirat chest konsimatsiya. Tesa nad milyon I tezi nyakolko stotin ebro daje 100 dada na meets pak milyarda leva investitsiya v ikonomikata I sazdavat dds danak za darjavata zashto sotto blizkite Im gi harchat realno… pak pomisli malko predi da pishesh

  1. Да оставим настрана, че не е вярно, че 50% от новото строителство се купува от емигранти. Я ми кажи по-добре, наистина ли купуването на некачествено построено празно жилище в умираща държава е инвестиция при това в реалната икономика? Каква е нормата му на възвращаемост? Как развива българската икономика, като 90% от влаганите материали са внос? Имам и още въпроси, но млъкни сърце…

 15. Снощи „експертът по връзки с обществеността“ Диана Дамянова възторжено размахваше ръце под носа на г-н Тошко, като му натъртваше колко голяма отговорност е легнала върху плещите на г-н Славчо. Много се съмнявам, че г-н Тошко въобще я слушаше!

 16. Изтичат тези, които нямат мозък да оцеляват в трудни условия, а най-жалкото е като срещнеш учител, който се хвали какви добри пари изкарва от бране на ягоди! 😉

 17. Българите така и не разбраха какво значи инвеститор и продължават да си мислят, че като пращат по 100-200 евро на роднините си, инвестират, а това е просто помощ за техните близки. Между другото, много и не пращат. Инвеститор е физическо или юридическо лице, което влага средства в икономика за получаване на някакъв продукт и открива работни места. РАБОТНИ МЕСТА ЗА ХОРА, КОИТО ЖИВЕЯТ НА СЪОТВЕТНАТА ТЕРИТОРИЯ, ПОВТАРЯМ И ПОТРЕТВАМ – РАБОТНИ МЕСТА!
  А да гласуваш за лице само защото пее патриотични песни по турнетата си в чужбина и 20 години иронизира хора, докопали се до властта, с евтини скечове, е невероятна глупост. Дори не мога да повярвам, че е истина. Неговият избор е по-отвратителен дори от този преди 15 години.
  И тъй като познавам доста добре манталитета на западняците, мога само да съжалявам хората, които се подлъгаха и отидоха да живеят трайно там. Малко от тях са си намерили мястото, а от другите никога няма да чуете истината, но тя се вижда, пише я по лицата им. Съжалявам, че ще разочаровам много хора, но изборът на Славчовци е една противна манипулация. Бог да ни пази, няма кой друг!

 18. Хайде да си събирате багажа и беж към чужбина Славчо клоуна ще ви представи едина циркова продукция с жътл оттенък лайняно предаване и наркоман Слави дето правише свирчоци на мутрите от ВИС иСИК едно време
  Да го духате, забрана за гласуване на българи от чужбина. По тихичко го смучете под вода да не вдигат много прах за нищо, стволач престъпна от чужбина

 19. Аз бих повторила тези избори още веднъж, че и потретила…. Само заради заключителната сцена с Бойко под пуфкавия сняг.

  Страшно естетско. Тъмно, страшно, той, сам-самичък, не се предава, вали сняг, тихо е, а отзадЕ само една джипка.

  Ако си беше обул жълтия адидас анцуг, щеше да е досущ като Ума Търман в „Кил Бил“. Сещате ли се, дето закла оная и кръвта й обагри белия сняг като цъфнала вишна.

  Капка Тодорова

 20. Първата хубава новина от изборите беше, че Борисов беше уплашен. Втората много хубава новина, най-хубавата новина е това, че народа зачерта тези псевдо патриотични формации, които са се накичили с ножове, които пееха патриотарски песни и които през цялото време кешираха страшно.
  Това коментира в ефира на 7/8 тв пиар експертът Диана Дамянова.

  Хубавото беше, че докато Борисов си направи кампанията с държавни пари, ВМРО извади малко пари от чекмеджето и сега е малко по-бедна, отколкото беще преди. Изчистването на политическата сцена от лица като Валери Релсата, като онзи Марешки, който беше продаден в българските телевизии като в продължение на един месец по нечуват начин, платени с нашите пари, защото той не си е плащал сам, това е едно огромно добро, което българския народ направи на политиката. Оттук-нататък той трябва да се справя с реални политически субекти, коментира тя.

  Днес се намираме в ситуация, в която българинът е унизен, българският селянин е унизен, българската уинтелигенция е унизена. Ние сме поставени в ситуация, в която не можем да защитим правата си. В България правата не ти ги дават, ти трябва да ги отвоюваш на всяка крачка. Това е, защото една многомилионна администрация седи и попълва някакви формуляри, тя е аналогова, посочи тя.

 21. Прочетох някъде кои са основните играчи в партията на Слави и ме налегна една евроамериканска либералмарксистка меланхолия!!!

 22. Талефъ!!!Накарай всички българи в България да гласуват и тогава критикувай тези които са вън!!!Всяка година затъвате повече в блатото но не го забелязвате защото сте в него!!!Тези отвън го виждат по добре!!!Тъй като не сте барон Мюнхаузен да се измъкнете сами за косата трябва някой да ви помогне!!!За разлика от другите инвеститори които влагат средства но печалбата я изнасят българите от чужбина като най голям инвеститор ги влагат и си остават тук!!!Това че си гласувате за хора да ги прахосват показва как сте свикнали с блатото!!!

 23. Института по икономика към БАН :
  „Българското населението е най-бедното в ЕС, което е една от главните причини за решенията му за емиграция..“

  Ние това си го знаем и го чувстваме всеки ден на гърба си, но кой ни докара до просешка тояга ?

  Ще могат ли чалга и балерини да оправят дереджето ?

  Слави ще го купят едни кюлчета и едни пачки в едни чекмедженца и ще склони главица, за да стане малката Тиква !

  1. Ако съдим по поведението на Слави от последното му интервю с Бойко Борисов, пой отдавна му е клекнал. Много ми е интересно каква управленска програма ще предложат сценаристите на Слави?

 24. Лично моето мнение е, че българите в чужбина не трябва да гласуват. Не може човек, който се прибира в България за един месец през лятото да определя как аз и децата ми ще живеем за години напред.

  1. По миналото лято на морето имах случай да разбера от турци живеещи в Турция и идващи в България да си видят роднините, че те не знаеха бъкел български (а бяха над 30 години), но бяха нахъсани и със самочувствие да управляват България ?

   България е на чуждоземно управление (remote control – казано на „нов“ български език) както от девета страна в десета – от западната четвърт, така и под гъза ни на юг !

  2. 1000 % съм съгласен. Това важи с особена сила за изселниците в Турция и техните наследници, болшинството от които не са в състояние да попълнят дори изборните си декларациите, написани на български език, който те не признават за роден.

  3. Изселниците от България в Турция са инструмент за поддържане на 5-та им колона унас. До колкото ми е известно Турция не признава двойно гражданство,но по отношение на българските изселници си затваря очите. Вчера чух, че въпреки вечерния час наложен в Турция за гласуващите български турци не се отнасял.

 25. Като е голям капацитет авторката и с научни титли защо допуска един неграмотен човек да попадне в политиката, моето мнение е че Сульо и пульо от чужбина не може да ми определя бъдещето, да остане тук и като всички останали да се опита да допринесе за развитието на държавна. Не съм съгласен да гласуват хората от чужбина трябва да има промяна в ИК , забрана за гласуване на българи в чужбина, но и престъпници избягаха в чужбина дето са нарушили закона братя Галеви, Божков, червената баронеса все престъпна стволач тези хора ли ще определят бъдещето на България ужас. Живейте в България и имайте право да гласувате не ме вълнува ни най-малко вашето мнение на емиграцията да си стоят в България и да се опитват да е оправят, изтичането на безмозъчните започна от началото на демокрацията не прехвърляйте вината и комплексите си върху определени хора стойте се където сте в чужбина и не се бъркайте в гласуването стволач престъпна марш навън като искате, забрана за гласуване на българи от чужбина!

  1. Чудя се аз дали, ако дойдат всички психолози налични в света биха успели да променят нещо. Да стоиш вечно в калта и вечно някой да ти е виновен – то не бяха турци, не бяха руснаци, не бяха комунисти, не бяха американци, гърци, ако щеш, дори евреи, а сега българите от чужбина са виновни. Парите им са хубави, но гласът им не. Преди, когато не гласуваха да не би да си оправихте държавата. Ах, да тогава имаше други виновни.
   И на мен не ми харесва, но народът обича това. А пък слави обеща да направи промени и власта да я даде на народа.

   1. То хубаво-„шял да върне властта на народа?????“,ама нещо мълчанието на новият“шъ ви упрайъ“е подозрително-дали не събир офертите?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *