« Върни се назад Публикувано на 17.02.2022 / 9:22

КОЙ ЩЕ КУРОЛИЗИРА ЕЛЕКТРОННО ЕВРОПА. КИТАЙ ИЛИ ЕЦБ? КИТАЙЦИТЕ ДЪРЖАТ БУКВАЛНО ПРЪСТТА НА СПУСЪКА

Китай е много напред с дигиталния юан.

Европейската централна банка (ЕЦБ) започна с е-евро.

Дигиталните пари са същите пари като физическите, но в електронен формат. И имат същата лицева стойност. Тоест 100 лв. в джоба ти = 100лв но на компютъра ти. Докато криптовалутата са пак електронни пари, но криптирани.

Основните разлики между дигитаните пари и криптопарите, наричани по-народному „биткойни“ е:

  1. Койните са децентрализирани. Догато дигиталните пари са централизирани и се издават от един орган – най често Централната банка. Това предполага и невъзможността да бъде контролирана емисията.
  2. При койните всяка промяна се записва в блокчейн (верига) – например: Ако Иван, Драган и Петкан имат по 5 лв., но Иван проима още 1 лв. и станат 6 лв., то това се записва не само в портфейла на Иван, че има 6 лв., а също се записва и в портфейлите на Драган и Петкан, че Иван е проимал 6 лв. Тоест всеки по верига записва и знае кое как и какво и решенията се взимат по същия начин: солидарно. Докато при дигиталните пари си е старата схема: Централната банка си води счетоводството и тя си знае кое как.
  3. Именно горните две особености предопределят, че при койните нищо не може да бъде предефинирано: нито стойността им, нито емисията, нито може да се контролират от едно място и всичко е на длан, и се вижда.

Това ги прави пълна противоположност на класически пари, било дигитални, било физически: там всичко е контролирано и покрито и не се знае кой, къде, колко.

Именно затова в държавните разплащания ще влязат дигитални пари, а не крипто. Заради контрола и заради факта, че Банката може да скрие къде, кой, колко и т.н.

Проблема с е-юана е много по-сериозен отколкото се говори. Защото реално в момента Китай е дублирал световната финасова система и е създал аналог на  SWIFT система. Ако е за физическите пари, Китай може още утре да се откаже от SWIFТ  и да обяви, че приема плащания само в юани и де-факто да детронира долара и световната финансова система такава каквато е.

Да, ще има ревове, фалити ( война няма има), но може!

Проблема е обаче освен световно/финасов и логистичен. Трябват си физически пари, трябва си банкова мрежи, обмени, напасване на логистика и ред други процедури.

Не стоят обаче така нещата с е-юана. Там в момента в конто са готови и изтествали целия софтуер и след като са наладили всички банкови системи, прехода става буквално за секунди. Другия момент е, че даже и да не измести долара и съвременната валутно/финасова система е-юана лека полека ще се наложи и по-естествен път ще измести всички. Защото Китай има огромен стокооборот и защото е-юана ще е по-удобен чисто логистично и по-евтин за преводи и обслужване.

Удара ще бъде жесток по еврото и по долара. И ако долара може и да се оправи, то еврото никога. А оттук и Европа.

Затова ЕЦБ стартира е-евро. Втората основна причина е, че е-еврото ще концентрира доста власт в ръцете на ЕЦБ и на практика вече Европа ще е на една крачка от федерализация.

На практика е-еврото ще обезмисли националните банки и правителства на 50%, а останалите 50% ще дойдат след федерализацията.

Защо обаче толкоз се напъват за електронни пари?

Защото когато се въведат електронните пари:

  1. Много трудно или не могат да се скрият данъци и сделки. Всичко ще е на монитора.
  2. Не може да има сива икономика. Например ако сега Иван плаща на Драган 100 евро да си купи прасе, при електронни пари той НЯМА как да му преведе тези пари на неговата сметкач, защото ще лъснат на монитора и ще го питат: откъде и за какво са тези 100 евро ?
  3. Евтина логистика и никакви разходи за печатане. И един орган, който ако щете може да отговаря за една държава за един континвнт или за цял свят. Мократа мечта на глобалиста.

Да, възможности за измами манипулации и нелегална работа пак ще има, винаги ще се намери начин. Но 90++% от парите и хората ще бъдат тотално контролирани в техния стопански, че и личен живот.

Ако към горното добавим и матриците за въглероден отпечатък и чипосване, то контрола става почти пълен.

На хората, личния и обществения им живот.

Борбата е кой ще вземе пръв този контрол:

Китай или Европа, или САЩ, или всеки ще си контролира неговото.

САЩ в момента тупа топката, те имат много сериозна причини да не харесват дигиталните пари:

Федералния резерв и системата от Банки и множеството активи и сметки на военната машина на САЩ. Там има неща, които просто не могат да лъснат наяве и в такъв транспарентен електронен вариант, защото има защо.

Другата причина е, че те са наладили перфектната военно-финансова машина да живеят на гърба на всички, няма мотив да я развалят.

Третата причина е, че при всякакви варианти, мине ли се на електронни пари, долара и Световната финансова система доминирана от САЩ си отива в историята.

Това обаче няма да им попречи да врътнат някой зулум с дълга си от 40 или 50 или колкото трилиона е станал. Като например да напечатат същото количество долари и да го платят и предизвикат световна мега-инфлация и занулят всички. Те няма да има какво да губят.

Играта е многопластова в момента.

Но, при всякакъв вариант на събитията света върви натам. До едно поколение това ще бъде въведено и контрол на парите и бизнеса ще има.

Неизвестното е:

Дали от Европа за Европейците и от Китай за Китайците или за света,  или всеки в сферата си на влияние, или под друга форма, НО контрола е неспасяем.

Дали към това ще се добави Зелената сделка и Европа ще се самоубие производствено и ще направи 450 млн. души добитък с въглеродни матрици  и/или чипове, които да се хранят със скакалци, е въпрос също с  неизвестни…

Но, трябва да се вярва в разрушителната сила на българския гении…

ПП: Долу на картинката е кой докъде е стигнал с електронните пари. Китайците буквално държат пръст на спусака.

Тодор Ангелов

 

«