« Върни се назад Публикувано на 07.06.2014 / 21:07

КОЙ КУПИ bTV? ПОД ДИКТОВКАТА НА БОРИСОВ, ПРОКОПИЕВ ЛАНСИРА КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА ЗА СЛУЖЕБЕН ПРЕМИЕР

 

Нали помните, че Бойко Борисов призна, че „вече не е“ собственик на Нова телевизия. Направи го в ефира на спряганата за негова телевизия, под погледите на подчинените му Анна Цолова и Виктор Николаев. Днес ще ви докажем, че Борисов вече има още една телевизия – bTV, но чрез подставени лица.

В навечерието на изборите, малко след спихването на последните платени протести, докато ГЕРБ стягаше общинската си номенклатура и общинските фирми да гласуват под строй, нещо се случи с най-гледаната телевизия у нас – bTV. Телевизията, която създаде Бойко Борисов в годините 2001-2005 година, отново се превърна в рупор срещу правителството на Пламен Орешарски. Не, че от първия ден на този кабинет, телевизията на Красимир Гергов, не демонстрираше очевадна липса на професионализъм и от сутрин до вечер не атакуваше правителството, но това стана особено ожесточено в периода март-юни 2014 г.

 

Ако авторите на поредния задкулисен сценарий са мислили, че ще останат незабелязани, то трябва да им кажем, че жестоко са се излъгали.

 

В рамките на по-малко от два месеца – Павел Станчев – новият бос на bTV даде две интервюта за изданията на Иво Прокопиев. Интервю за сайта на Прокопиев – „Дневник“ даде и Венелин Петков, директор на „Новините“ на bTV. 

 

Случайно или не – последните 4-5 месеца bTV се превърна и в официална трибуна на президента Росен Плевнелиев. Всяка стъпка на бившия строител се следи от репортерите на bTV. Отразяват се визитите му зад граница, правят се „преки включвания“ от ПР-събития на „Дондуков“ 2. Водещият на предаването „120 минути“ Светослав Иванов пък се явява като „глас на президента“ и негов пламенен защитник. На практика  bTV се е превърнала в ПР-медиа на президента, на кръга „Капитал“ и на финансираните от тях протестъри.

 

Сутрешните блокове на bTV през седмицата и през уикенда са окупирани от представители на т.нар. „Протестна мрежа“, в чийто структури влизат добре платените от Иво Прокопиев, Цветелина Бориславова и фондация „Америка за България“ видни протестъри – Антоанета Цонева, Асен Генов, Ивет Добромирова, Георги Близнашки, Виктор Стоянов и т.н., както и приближените трубадури на Борисов и Цветанов – Соня Колтуклиева, Бетина Жотева, Евгени Михайлов и т.н.

 

Черешката на тортата бе „ексклузивното“ участие на българския европейски комисар Сталинка /Кристалина/ Георгиева в „Тази събота“. Предварително договореното интервю имаше за цел да покаже на обществеността бъдещия служебен министър-председател, който Иво Прокопиев иска да назначи чрез своето протеже Росен Плевнелиев. За интервюта със Сталинка Георгиева до Елена са пътували пет души екип на телевизията, които са пристигнали в балканското градче още в петък. За дирижираността на интервюто говореха и самите въпроси или пък липсата на такива.

Абсолютно умишлено нямаше нито един въпрос по отношение на бежанския поток, който заля България преди по-малко от година и липсата на каквото и да е подкрепа от страна на Сталинка Георгиева. Нещо повече, пропуснат бе и въпрос, как така става, че Иво Прокопиев ползва Сталинка Георгиева като пощенска кутия за доноси срещу официалните български власти. Само преди три седмици стана ясно, че Прокопиев нарежда на главните редактори на изданията си „Дневник“ и „Капитал“ – „да звънят в кабинета на Кр.Георгиева, за да искат писмо от еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер до Драгомир Стойнев“. 

 

Сметаната на сделката пък е друг протестър, който изкарва солидни комплименти от финансирани от САЩ фондации, журналистът Иван Бедров. Същият е бил официално назначен преди две седмици в bTV. Бедров продължава да работи и за сайта на друг приятел на Иво Прокопиев – фармацевтичният олигарх Огнян Донев – Клуб Z.

 

От всичко, което посочваме, става пределно ясно и защо репортерката Мария Цънцарова е щатно „назначена“ да преследва Николай Бареков и неговата партия „България без цензура“. Малцина са наясно, че първите си стъпки като репортер, но в Нова телевизия, Цънцарова прави като отразяваща Цветан Цветанов по времето, когато осъдения на първа инстанция на четири години затвор бе министър на вътрешните работи.

 

Схемата, която Прокопиев и неговите спонсори от „Америка за България“ пласират, е повече от прозрачна. След като преди година се опитаха да лансират за лице на протестите и за лидер на инженерен проект – изхвърлената от HP – Саша Безуханова, но тя се провали с няколкото си нелепи медийни изяви, днес Прокопиев и компания вече са заложили на друга кобила в лицето на Сталинка Георгиева.

За разлика от миналата година, днес Прокопиев и компания обаче вече са прибавили към интернет-империята си и най-голямата телевизия. Излиза, че тези, които твърдяха, че Делян Пеевски е медиен олигарх, всъщност лъсват като далеч по-добри играчи в задкусните схеми, в които се преплитат – политика /ГМО-проекти на Саша Безуханова – провален, Сталинка Георгиева – бъдещ/, власт /Росен Плевнелиев-президент, Сталинка Георгиева-действащ еврокомисар/, медии /Дневник, Капитал, Клуб З, ОФФнюз, Медиапул, bTV/, НПО-организации и т.н.

 

Ще припомним още един факт, който пък показва, че цялото задкулисие играе в полза на Бойко Борисов.

Кръгът „Капитал“ и финансиращият всички проекти – медии и неправителствени организации – фондация „Америка за България“ получават средства от управляваната от Цветелина Бориславова банка – БАКБ – Българо-американска кредитна банка. 

 

Освен пряката връзка – Цветелина Бориславова – Бойко Борисов – връзката между Прокопиев и Борисов е още една – Румяна Бъчварова – член на ръководството на ГЕРБ и бивш началник на кабинета на премиера – 2009-2013г.

 

И един съвет към репортерките в Народното събрание – когато Борисов ви каже, че не е собственик на bTV и на Нова телевизия – не му вярвайте. И проверете, дали ще излъже арестуван ли е бил за рекет и кражба на коли – и у нас, и в Европа.

Теодор Аврамов

«