« Върни се назад Публикувано на 24.02.2014 / 8:43

КОЙ, КОЙ, КОЙ БЕ ГЛОБЕН С 600 ТОНА „РЕСТО” КОКАИН? ВИЖТЕ ЗНАКОВО ИЗЯВЛЕНИЕ НА ГЛАВНИЯ СЕКРЕТАР НА МВР!

 

В предаването „Нека говорят” по bTV главният секретар на МВР Светлозар Лазаров изрече второ знаково изречение във връзка с аферата с кокаиновия канал, при който бяха заловени 1400 кг. кока, идваща от Боливия, с крайна дестинация Испания. Оказва се, че заявеното количество е било 2 тона, но са били спрени „ресто” 600 кг. кока, като „глоба” заради неизчистени финансови отношения при предишна пратка. КОЙ, КОЙ, КОЙ бе глобен с 600 кг. кокаин, защото не си е платил? Има ли връзка този някой с ГЕРБ?

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров индиректно отговаря на този въпрос. Той директно заяви:  „Между другото, аз още в първите си срещи с нашите европейски партньори изтъкнах няколко неща, които ме притесняват. И първото, беше работата по наркотрафика през Република България и наркотрафика в международен мащаб. Това съм го заявил съвсем категорично на нашите европейски партньори, защото не можеш да хванеш 80 кг хероин на българска територия за 2012 г. Аз познавам тези хора, знам техните възможности. Това е срамно.”

Сега нека анализираме: КОЙ, КОЙ, КОЙ управляваше МВР, ГДБОП и ДАНС през 2012 година, а и не само тогава? Режимът на ГЕРБ, Борисов и Цветанов.

КОЙ, КОЙ, КОЙ е хванал само 80 кг. хероин за 2012 година?

Пред „европейските партньори” ПЪРВОТО, което заевил главният секретар на МВР е било, че българските служби са били спирани да работят по наркотрафика, защото „Аз познавам тези хора, знам техните възможности. Това е срамно”.

Което ознавача само едно: управлението на ГЕРБ в лицето на Цветанов и Борисов са МАНКИРАЛИ по работата с наркотрафика.

Защо? Отговорът се крие в гумите на камионите за рали „Париж – Дакар”.

Ето и част от дословните отговори на главния секретар на МВР – Светлозар Лазаров:

Светлозар Лазаров: Тук ще кажа и една новина, че първоначално са взети два тона кокаин от съответните лица, но явно поради неизчистени отношения, наложен им е рекет, грубо казано, и са им взети 600 кг.
Водещ: Кой им ги е взел?
Светлозар Лазаров: Структура, силова на територията на Южна Америка и поради тази причина…
Водещ: Спряла ги е и казала – имате дан да плащате, платете си го, 600 кг кокаин струва цената.
Светлозар Лазаров: 600 кг ги отклоняваме, остават ви 1400 кг.
Водещ: Само да попитам – вие това го следите, контролирате го?
Светлозар Лазаров: Всичко следим, всичко контролираме.
Водещ: И всичко виждате?
Светлозар Лазаров
: Чуваме, виждаме.
Водещ: Чудесно. И какво се случва после?
Светлозар Лазаров:
Както видяхте във Франция акостираха 1400 кг чист боливийски кокаин на стойност 273 милиона евро, който за пазара на дребно, горе-долу можеше след съответното разместване, да достигне около 5 тона.
Водещ: Сега, веднага кажете – говорихте на пресконференцията заедно с френския посланик, затова че български граждани играят ключова роля във функционирането на този международен канал. Колко са българите, имате ли представа кои са те? Разказвайте.
Светлозар Лазаров
: Разбира се, че имаме представа кои са те. Разбира се, че знаем кои са тези хора, но все пак трябва да уважаваме правилата, трябва да спазваме законите. Има досъдебно производство във Франция и нали не очаквате аз да започна да сипя обвинения от телевизора и да обяснявам кой какъв е, колко е лош?
Водещ: Не, само моля ви се, господин Алексиев стои и ви гледа. Кажете му, има ли господин Орлин Алексиев нещо общо с този наркоканал?
Светлозар Лазаров
: Аз съм дошъл при вас, не съм дошъл при господин Алексиев.
Водещ: Не, разбира се. Аз ви питам, защото така обвинението, медийният фокус се заостри върху него. И в момента той ходи и се обяснява по медиите има ли сестра или няма.
Светлозар Лазаров
: Сега, за медийния фокус ли трябва да отговарям, за наркоканала или за действията на МВР?
Водещ: Отговорете ми на въпроса има ли нещо общо Орлин Алексиев, общински съветник от ГЕРБ и председател на една ключова комисия в Столичния общински съвет с наркоканала, който сте разбили?
Светлозар Лазаров
: Нито потвърждавам, нито отричам.
Водещ: Обичам я тази формулировка, честно ви казвам.
Светлозар Лазаров
: В контекста на това, което твърдя, ще изтъкна нещо, не знам защо в един от офисите на господин Алексиев бяха унищожавани документи и това е надлежно документирано по досъдебното производство по съответния процесуален ред.
Водещ: Какви документи са унищожавани?
Светлозар Лазаров:
Не знам какви са унищожавани. Това са иззети материали, така или иначе. И всичко това, пак повтарям е документиран по надлежния процесуален ред. Ако може някой да ме обори, да заповяда. Аз говоря с факти.
Водещ: Добре. За колко българи става въпрос все пак? Не ми казвайте имена, но кажете двама, трима?
Светлозар Лазаров: Повече от двама със сигурност.
Водещ: Повече от двама със сигурност. На какви позиции са в този наркоканал – на високи, на средни?
Светлозар Лазаров
: На високи, за съжаление и въпреки пречупения гръбнак на организираната престъпност, високи позиции. Между другото, аз още в първите си срещи с нашите европейски партньори изтъкнах няколко неща, които ме притесняват. И първото, беше работата по наркотрафика през Република България и наркотрафика в международен мащаб. Това съм го заявил съвсем категорично на нашите европейски партньори, защото не можеш да хванеш 80 кг хероин на българска територия за 2012 г. Аз познавам тези хора, знам техните възможности. Това е срамно.
Водещ: Откъде е срамно? Откъде дойде сигналът, от коя служба?

Светлозар Лазаров: От българска служба – Главна дирекция „Национална полиция”. И благодарение на тази информация, благодарение на действията, които предприеха българските служби, колегите, благодаря им от сърце, това е една от най-добрите операции. Тепърва ще се говори за размерите, мащаба и финансовите измерения. Така че наистина мога да ви уверя, че тепърва започват процесуално-следствените действия и ще се разплитат двете посоки. Никой не кара кокаин, за да спортува и за да се чувства значим. Кокаин се кара, за много пари. Целта, когато се създават такива криминални предприятия винаги са парите. Това е основната цел.
Водещ: Коя е била крайната дестинация на този кокаин?
Светлозар Лазаров
: Испания. Така че ние в момента имаме видимата част на сивия сектор. Липсва ни другата част на сивия сектор колко пари са платени за този кокаин? Това трябва да се документира. И евентуално при реализация на това количество къде биха отишли парите? Или къде са отивали, ако това е действало в миналото? Това ще стане ясно в хода на разследването. Ние знаем, но нали ме разбирате, че не трябва да говорим, така оперативна информация да разнасяме по медиите, а трябва да говорим с доказателства и факти.
Водещ: Още само един въпрос, свързан с господин Орлин Алексиев. Направи ми впечатление по време на разговора ни преди минутки с него, той каза, че полицията е нямала заповед за обиск. Защо?
Светлозар Лазаров
: Всички протоколи от обиските са утвърдени в хода на досъдебното производство, така че ви предлагам тази тема да я затворим. Това са правни въпроси. Не ми харесва кой какво е казал и кой какво е рекъл. Аз ви говоря с факти. Протоколите от обиските са утвърдени.
Водещ: Знаете ли защо ви питам пак? Не защото искам да чопля и вие да ми кажете нещо, което е голяма тайна. Не мога да разбера Орлин Алексиев как се вписва в тоя канал за наркотици. О`кей, казвате той е унищожавал документи…
Светлозар Лазаров
: Казах в офис на господин Алексиев са унищожавани документи. И това е документирано по съответния процесуален ред. Сега, не говоря празни приказки. Това може да се провери. Елементарно е.
Водещ: Добре. Продължаваме с друга тема. Само една секунда. Господин Алексиев, вярно ли е, че са унищожавани документи?
Орлин Алексиев
: Документи в моя офис не са унищожавани. Става въпрос за заведението, в което са намерени няколко изгорени листа, не докрай изгорени, в офиса ми. Ама това смятате, че са документи – няколко листа, на които пише „Столична община” някъде.
Водещ: Е, защо сте горили? Какъв е смисълът?
Орлин Алексиев
: Защото, аз ви казах моите позиции. Значи, аз отговарям първо за финансите на общината, второ за приватизационния фонд и трето за комисията, която е по стратегическите обществени поръчки. Аз си разпечатвам и си чета в колата много документи, които са за големи обществени поръчки и трябва да ги одобря и да ги утвърдя. След това тези къде да ги /…/? Значи, аз имам система с моите шофьори – щом е хвърлено на земята, то се унищожава. Защото там има ЕГН-та, има подробности, от които някой ако ги види, може да се ориентира в сериозни неща. Кой ще носи после отговорност? Какъв е документът? Има ли връзка с наркотиците – това, което е изгореното?
Светлозар Лазаров: Аз нямам коментар, госпожо Марчева.
Водещ: Без коментар. Финална дума за тази кокаинова акция, защото тя е важна. Смятате ли, че организаторите, поръчителите на най-високо ниво, ще влязат в затвора и ще си получат заслуженото?
Светлозар Лазаров
: Друг ги съдеше от телевизора. Мога да благодаря на министъра, че ми гласува доверие да ръководя тази операция.
Водещ: Вие свършихте ли си работата? Защото въпросът ми зависи от това вие как сте си свършили работата.
Светлозар Лазаров: Имам уверението и на главния прокурор, имаме политическата воля от страна на правителството, от ръководството на прокуратурата имаме воля и в мое лице да стигнем докрай. Но ще стигнем до там, където ни отведат доказателствата. Уверявам ви, че ние няма да сипем обвинения от телевизионния екран или от медиите, каквато практика имаше досега.
Водещ: Няма да се занимавате с политическо омаскаряване, нали така?
Светлозар Лазаров: Ами поне досега мисля, че няма такива опити, няма и такива факти. И по това се различаваме всъщност. Иначе ще заприличаме на други хора, което не е много коректно.
Afera.bg

«