« Върни се назад Публикувано на 05.10.2022 / 21:48

КОЙ Е „СТОЖЕРА“ НА КИБЕРСИГУРНОСТТА НА БЪЛГАРИЯ И КАКВА Е ДАЛАВЕРАТА ПОД ЧАДЪРА И НА СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ

В единственото си интервю Георги Тодоров служебен министър на Министерството на Електронното Управление обяви, че има създадена междуведомствена група по киберсигурност между МЕУ, ДАНС и ГДБОП, с цел да обезопаси изборите от кибер атаки. За жалост от страна на МЕУ попадат хора, които нямат нужното образование и професионални умения, но имат необходимата подкрепа зад тях.

Това е директора на дирекция киберсигурност в Министерството Петър Кирков. Бързо развиващата кариера в министерството му започва като човек назначен от бившия министър Божидар Божанов,  не защото разбира за какво трябва да върши, а защото са приятели. Не минава по съответния ред за израстване в йерархията, като всеки редови държавен служител, а е назначен директно за директор. И очаквано за хора директно спуснати от горе много бързо показва своята некомпетентност и несправяне с задълженията си.

Петър Кирков за малкото време прави няколко големи грешки в слугинажа си към Божо и компания. Като шеф на СЕРТ България, не докладва на европейската агенция за кибер атаката към Български Пощи, умишлено я прикрива и нея докладва в обмена на инциденти с европейските агенции по киберсигурност, като с това си бездействие предпазва бившата подчинена служителка на Божидар Божанов във фирмата му ЛогСинтенел, Калина Константинова, която по същото време е вице-премиер на страната.

Доказвайки своята лоялност към Божо, бързо е вкаран в няколко  комисии за обществени поръчки, като гарант да спечелят определени фирми. Една от тези поръчки е и националната лаборатория за криминалистика.

Петър Кирков е брат на небезисвестния Александър Кирков, който наскоро беше изритан като експерт от ЦИК поради направена проверка от ДАНС, която открива извършени съмнителни действия при изпълняване на служебните му задължения.

Двамата братя дълги години се подвизават като експерти към съда по компютърна криминалистика. Александър Кирков се хвали на горе на долу, че от неговия подпис зависи израстването в йерархията на прокурори и съдии.

В министерството се питат това ли е поредната схема на двамата братя да спечелят търга с тяхна подставена фирма да изгради лабораторията на държавата за компютърна криминалистика и да приберат 5 милиона лв. или е само за комисионната.

Чадъра е спуснат над братята и от служебното правителство, сегашният служебен министър Георги Тодоров бърза преди да е сдал поста да издигне Петър Кирков още по-нависоко и да отговаря за цялата киберсигурност на страната. Достоен внук на дядо си, небезизвестен партизанин в Димитровград, откъдето е и не само Божидар Божанов.

Андрей Червенков

 

«