« Върни се назад Публикувано на 24.06.2023 / 10:22

КОЙ Е ДИМИТЪР ЗОРОВ, ОЛИГАРХА ДО БОРИСОВ И РАДЕВ, СПРЕТНАЛ СКАНДАЛА В ХАЛКИДИКИ ЗАРАДИ СНИМКИТЕ С ВЕСЕЛА ЛЕЧЕВА И СОТИР УШЕВ

Олигарх до Борисов и Радев спретна скандал в Халкидики заради снимки с Весела Лечева и Сотир Ушев

Селскостопанският олигарх на млекопроизводителите и говедарите в България Димитър Зоров по мутрински иска записи от камерите в популярното заведение в Халкидики „Mamalouka“ (Мамалука). Скандалът със собствениците на ресторант-бийчбара се разиграва след съвместен гуляй предната вечер в комания: бившият служебен министър на спорта в кабинета на Румен Радев – Весела Лечева, спътникът й Сотир Ушев, председателят на Националния съюз на говедовъдите в България (НСГБ) и Асоциацията на млекопроизводителите в България (АМБ) – Димитър Зоров и други. Причината са снимки от вечерята, които, след съвместна журналистическа операция на Liberta.bg и Afera.bg, се появяват в „Афера“ в кратка дописка. Поздразнен от този факт, самозабравилият се олигарх си позволява да търси обяснение от нищо неподозоращите собствениците на „Мамалука“, съпровождан от гардове, притискайки ги вербално да му предадат записи от камерите, за да разбере кой е снимал компанията му, научават Liberta.bg и Afera.bg от свои оперативни източици.

Безпрецедентният срамен акт, Димитър Зоров търси сметка от собственици на заведение в Халкидики, Гърция – защо журналисти са си свършили работа – да покажат как се забавляват и къде отмарят през лятото публични личности на България, свързани с държавното управление и финансите, включително и тези на Европейски съюз по оперативни програми, кумулативно създава не само лош имидж на България пред света и съседката ни, но и злепоставя президента на Република България Румен Радев, поради факта, че именно Весела Лечева и партьорът й Сотор Ушев са в най-близкото обкръжение на държавния глава и неговия ментор – почетният консул на Руската Федерация в Пловдив, гражданин на Русия и България и масон на световнонепризната масонска ложа Георги Гергов.

По-интересното е, че след сценките в „Мамалоука“, трапезните приятели са засечени от Liberta.bg и Afera.bg да се забавляват акостирали в морето на луксозна яхта.

Георги Гергов, Сотир Ушев, Весела Лечева, Румен Радев

По информация на Liberta.bg от български чужди служби, Димитър Зоров е горд собтвеник на имоти в Халкидики, както и Весела Лечева. Ползвайки се през годините от протекциите на бившия премиер на България и председател на ГЕРБ Бойко Борисов, захранван с държавни и европейски субсиидии, Зоров бързо се присъединява по тази линия към новата власт – служебните кабинети на Румен Радев, за да продължи усвояваното. Димитър Зоров се явява едно от свързващите звена в селскостопанския сектор между Бойко Борисов и Румен Радев, експлицирайки приемствеността и симбиозата между двете власти.

Другата важна фигура на масата в „Мамалоука“ е Сотир Ушев. Ролята му в публичното пространство като спътник на Весела Лечева далеч не е най-съществената. Сотир Ушев, по инфорамция от спецслужби, е именно главното действащо лице за отчисленията от различнични сектори при управлението на Румен Радев, менажирано от секретаря му Николай Копринков, станало печално известно в публичното пространство като корупционния престъпен кръг „Пътя на компринката“. И ако Николай Копринков в „Пътя на компринката“ е „Златния“, то Сотир Ушев е титулуван като „Голямата Компринка“.

КОЙ Е ДИМИТЪР ЗОРОВ

Димитър Зоров е изключително близък до приближения на ГЕРБ и ДПС бивш дикретор на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) Румен Порожанов.

По информация от „открити източници“, животновъдът и преработвател Димитър Зоров е председател на Националния съюз на говедовъдите в България (НСГБ) и Асоциацията на млекопроизводителите в България (АМБ), притежава овцеферма и кравеферма и е собственик на мандра „Пършевица“.

„Малко известен факт е, че Димитър Зоров е завършил полицейската академия в Симеоново в един випуск с Бойко Борисов. Веднага след промените той се захваща с млечния

Бойко Борисов и Димитър Зоров

бизнес. Бившият милиционер купува полуразрушената мандра в местността Пършевица във Врачанския балкан, като финансирането е осигурено от банка. Първи помощници са съпругата му Марияна и майка му Вълкана. В средата на 90-те години на пазара вече се предлагат кашкавал, сирене, мляко и други продукти с марката „Пършевица“. /Блиц/

Олигархът Димитър Зоров, който е личен приятел на премиера Бойко Борисов, е получил 10 милиона лева пряка помощ от Държавен фонд „Земеделие”, без да е ясно за какво са отпуснати парите. Това съобщава Narod.bg, позовавайки се на свои източници. Според медията, състудентът на Борисов от Школата в Симеоново е  прибрал и други 20 милиона лева по схемата „Училищен плод и мляко” в София и цялата страна. Narod.bg пише още, че периодично разкриващите се обвързаности на фигури, известни с влиянието си в млечния сектор с властта, значително намаляват усещането за лоялна конкуренция в сектор „Мляко”. /BIG5.BG/

Биволъ: „Въпреки че не липсват скандални случаи, в които къщи за гости се превръщат в частни имения за „новия елит“, през юли 2019 г. Министерството на земеделието наложи 100% корекция само на 15 проекта. В тази бройка не влиза казусът с „имението“ и минералния басейн на бившия зам. министър Александър Манолев, където нарушенията са констатирани от прокуратурата, а не от МЗХ.

Сред проектите обаче е този на Силвия Зорова – дъщеря на сочения за олигарх Димитър Зоров.  Момичето се прочу, след като причини пътен инцидент, при който пострадаха двама работници на столичната чистота. Впоследствие единият от пострадалите почина.

Димитър Зоров е съосновател и управител на мандра „Пършевица“ и председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България. Зоров е сочен за много близък до предшественика на министър Десислава Танева – Румен Порожанов, който се прости с поста си след разследване на Биволъ, че е скрил от КПКОНПИ имотни сделки на съпругата си. Въпреки сериозната му позиция в обществото, МЗХ не акцентира върху санкцията над семейство Зорови.

В официална кореспонденция ДФ „Земеделие“ съобщава, че с ЕТ ,,Силвия Зорова” е сключен договор през септември 2014 г. по мярка 311 “Разнообразяване към неземеделски дейности” от ПРСР 2007-2013 г. с предмет „Реконструкция на съществуваща сграда/хотел със заведение за хранене в хотел за селски туризъм и закупуване на необходимото обзавеждане“ в с. Миланово, общ. Своге, обл. София област. По този проект изпълнител се явява фирмата ББК ООД . Там партньор е синът на Вилхелм Краус – Антон. Той се прочу като отличен преговарящ, когато групата на „Наглите“ похити брат му Михаил през 2007 г. По късно синът на бившият транспортен министър от правителството на Иван Костов стана неизменна част от светската хроника, покрай драматичните си връзки си с различни красавици. Това явно обаче не му пречи да се занимава и с дейности по европейски проекти.

Хотелът за селски туризъм на Силвия Зорова е построен на фамилен терен, собственост на Димитър Зоров, съпругата му Марияна и дъщерята Силвия. Те тримата отстъпват право за строеж на фирмата на Силвия. Което означава, че цялата фамилия е била наясно какво прави“.

BIRD.BG: „Явно още през 2019 г. в ГЕРБ имат яснота, че ще „берат ядове“ с този казус. От записите между Киров и Станков става ясно, че „Порожанов се оср*л“, поне според депутата. Той бил на подчинение на /Димитър/ Зоров и ако млекопреработвателя поискал, „Порожанов щял да му прави сви*ки“, но Танева била в конфликт с него“.

Ако българските граждани се чудят, къде е млякото в млякото и млечните продукти в България, а млекопроизводителите – къде отиват държавните и евросубсидиите в този бранш, вече трябва да са разбрали. Инвестират се е имоти в чужбина и яхти.

www.liberta.bg

«