« Върни се назад Публикувано на 26.05.2014 / 12:35

КОИ „МЛАДИ”, БЕ? АКО В БЪЛГАРИЯ СИ НИЩОЖЕСТВО, НАВСЯКЪДЕ СИ НИЩОЖЕСТВО!

 

Има нещо, което ми вдига кръвното на 200 и това не е ГЕРБ. Дори криминално проявеното А-Г няма такава власт над моето емоционално състояние, както идиотското изречение, мисъл, слоган, каквото щете – младите за пореден път са разочаровани… Кои „млади“, бе, хора!

Оня ден минавам в подлеза на Плиска и една татуирана дрисла на няма 17 години, с двама дангалаци отстрани, чувам я да ги пита: Абе какъв празник е днес? Денят е 24 май.

Снощи гледам репортажи от Студентски град. Дюнерът мълчи, защото знае за какво се прави, че не разбира български и за какво изобщо е пратен баш в Студентски град да продава дюнери. ДАНС също би трябвало да е наясно, защо не реагира – също е ясно. Държи ги под контрол, но само началниците й си мислят така. Друг държи сиджимката им.
Оня, който не мълчеше, би трябвало да е студент. Безсловесен, прост като галош, шушляк неграмотен някакъв, срам не само за родителите си, но и за целия си род, направо си каза, че учи, за да бяга по Европа после. Даже не знаеше къде точно иска да иде. Сякаш не знае, че и България е в Европа. Не му пукаше – искаше да се отърве момчето, но тепърва ще научи, че географски изход няма.
Кой е виновен за духовната му нищета, за тоталната му неграмотност – мисля, на първо място родителите му. После всички останали възпитателни институции, които намират време за всякакви наукообразни обяснения, само едно не успяват да предадат в час на младите – географски изход от духовната нищета няма. Ако в България си нищожество, навсякъде си нищожество. Тези които успяха в чужбина, изначално са ставали. В България просто няма среда за материален напредък. Политиката е отражение на малкия, свит пазар, на който не те пускат да се развиваш и да печелиш пари. Ако те изтърват, само тогава успяваш да просперираш.
Младите са безпомощни пред това препятствие. Перфидността, хитростта, нагаждачеството идват с пречупването на характера и личността. След 36-тата година. Някои не се пречупват и остават до гроб аутсайдери с лоша хигиена, незадоволителен здравен и социален статус. С едничката награда да останат „нецивилизовани“ и чисти морално.
Младите обаче имат нещо или по-точно – нямат нищо, което да ги свързва с нас, по-възрастните, които оставаме тук. Те искат да плуват по широкия свят и широкия свят ще ги нагълта като бяла акула. Нямат никакви защитни сили. Не знаят 24 май какъв празник е, че да помнят, да имат морална котва в развълнувания океан на живота. И затуй са обречени да се носят по вълните, докато ги налапат и смелят целите. Естествен отбор, това е за младите.

Нора Стоичкова

«