« Върни се назад Публикувано на 20.04.2011 / 18:19

Кого ще превзема „Походът на книгите”?

 

 

Да, кампанията е необходима, по принцип, но какви ще бъдат реалните резултати? С какво един трамвай ще накара децата в цялата страна да посегнат към книгата? Още повече, че рекламата е насочена най-вече в столицата, а отдавна се знае, че София не е България. И едва ли столичните деца са най-неграмотните в България. Как малчуганите от Стралджа, да речем, ще почувстват остра необходимост да четат детски книжки? Там има ли въобще книжарница и колко детски книги са постъпили в читалищната библиотека през последните 20 години? За училищните библиотеки да не говорим въобще.

Главният проблем, с който се опитва да се пребори тази кампания, е растящата неграмотност. Затова съответно главният въпрос е защо и кой е виновен в първите години на ХХІ в. в една страна член на ЕС да се отчита, че неграмотността се завръща.  Кой ще понесе този резил?
„Походът на книгите” беше тържествено открит от кмета на София Йорданка Фандъкова. Тя е учителка по професия, била е училищен директор и министър на образованието. Кой по-добре от нея днес трябва да знае защо неграмотността взима застрашителни размери? И какво прави държавата за да спре този процес. И въобще има ли държава или просто се използва всеки удобен случай за PR?

Колко пари ще отидат за кампанията данъкоплатецът никога няма да узнае. С тези пари можеха да се купят добри детски книги и да се дадат на библиотеките в най-бедните райони. И то изгодно. Много издателства имат нужда да разчистят складовете си и могат да направят значителни отстъпки. Те ще им се върнат след време. Защото децата са бъдещите купувачи, а логото на всяко издателство е на кориците на книгите.

В онази, другата Европа, дето е на запад, от години има мобилни библиотеки. Те обикалят училищата, големите фирми, държавните институции и предлагат актуални четива безплатно. Самите издатели пък нямат никаква необходимост залежалите книги да ги държат в складовете си и затова ги пускат на достъпни цени.  Но там има държавни мъже, има автентична интелигентност, има и честни и мислещи издатели. Просто има нормална държава с пазарна икономика и гражданско общество, за което книгата наистина е ценност.

 

Румен Василев

www.lira.bg

 

 

 

«