« Върни се назад Публикувано на 31.01.2011 / 10:51

Кого са подслушвали, всъщност?

 

 

Задавам въпроса така, защото на другия въпрос: „Кой е подслушвал?“ отговор няма да получим в обозримото бъдеще. Ще продължават да ни подхвърлят фалшивки – може да е частна структура, може да са мобилните оператори и прочие тра-ла-ла. Ако един мобилен оператор влезе в тази игра, това означава следното: да си седне върху лиценза и милионите, да се залее с една туба бензин и сам да си драсне клечката.
Не е ясно, също така, от какъв зор някаква „тъмна сила“- частна фирма, ще се разкеши половин милион евро за апаратура, която може да бъде прихваната и конфискувана, а собствениците да отпътуват директно към Централния затвор. Не е ли по-лесно да набутат на някой „с достъп“ – 10-20-50 хил. евро? По-лесно е разбира се. Само че там ледът е много тънък, тъй като „вътрешните с достъп“ винаги играят двойна игра. Това им влиза в служебните характеристики.
Да погледнем сега малко по-отдалече, през призмата на така наречената национална сигурност.
Новите управляващи направиха три официални посещения в САЩ по тази тема.
Първото е през септември 2009 година. В делегацията влизат: вицепремирът Цветанов,министърът на правосъдието Маргарита Попова, главният прокурор Борис Велчев, председателят на ДАНС Цветлин Йовчев, директорът на службата за борба с организирана престъпност Станимир Флоров.
Второто посещение в САЩ е на 23 септември, 2010 година, когато начело на официална и голяма правителствена делегация Бойко Борисов говори от трибуната на ООН.
Третото официално посещение е в края на миналата година през декември. То е едноседмично, а в делегацията влизат: вицепремирът Цветан Цветанов и шефа на ГДБОП Станимир Флоров.
Нямате ли усещането, че кръгът на поканените в САЩ се стеснява?
Нека добавя към това, че седмица преди посещението си в Щатите, вицепремиерът Цветанов обяви създаването на една хиперструктура в службите за сигурност, така наречената тогава БОРКОР /борба с корупцията/.
Вестник „Труд“, 24 ноември, 2010 г.: „В БОРКОР ще работят 155 души, но само 40 ще са новоназначени. Останалите ще бъдат привлечени от други държавни ведомства.
С какво точно ще се занимават БОРКОР-ците? 48 от тях ще правят анализи и развойна дейност – ще тестват антикорупционните мерки, преди да ги прилагат на практика. Други 15 чиновници ще поддържат електронен пощенски дневник, а 16 души ще анализират конкретни случаи.“
Списание „Тема“ пише по същото време: „Новата структура най-вероятно ще замени съществуващата Комисия по превенция и противодействие на корупцията към МС, която по всеобщо мнение е неефективна. „
От мъглата, в която е обвита параструктурата БОРКОР е ясно едно. Тя ще бъде подчинена отново пряко на Цветан Цветанов, който преди да замине за САЩ, казва пред БНР: „Аз съм председател, но назначаването на самия директор, който ще бъде на щатна длъжност ще бъде компетентност на министър – председателя и оттам нататък вече започва структурирането на тези 40 щатни бройки, които ще бъдат изцяло на щат към това звено, а останалите ще бъдат командировани към съответните ведомства, за да могат да бъдат направени задълбочените анализи и всички процедури, които са проблем към момента за България, а защо не да се предвидят и законодателни промени, на база анализите, които ще се направят.“
Моя милост, да си призная, се обърквам из сложните съставни изречения на вицепремиера, особено в написан текст. Но не дотам – да не усетя, че БОРКОР е служба в службите и онези стотина души „командировани“ ще следят работата на другите „ведомства“ и ще пращат данни за анализи на „новоназначените“ аналитици.
На този етап, поне на мен не ми е известно, има ли БОРКОР, няма ли, и кой е директорът.
Не ми е ясно, също така, дали такава хиперслужба не е имало и преди, а сега просто се официализира под названието БОРКОР.
Не ми е ясно доколко един „боркор“ командирован във „ведомството“ ДАНС е човек на ДАНС и доколко на БОРКОР.
Много неща не ми са ясни.
Започва да ми се прояснява, обаче, следното: Съдебната заповед за подслушване на Ваньо Танов май умишлено е отправена на фалшив адрес.
Тъй като не той е крайната цел на подслушването. От последните флашки стана ясно, че той само козирува и изпълнява.
А кой е същинската цел на слухтящите – става ясно от пресконференциите на Танов, където той казва в прав текст, че е провел хиляди разговори с премиера и говори с него десет и повече пъти на ден.
Няма да обяснявам какво става в цивилизованите страни, когато такъв казус излезе по страниците на вестниците.
Да не излезе накрая /в Wikileaks например/, че американския посланик е получавал флашките „Преди всички“, както ни пее „Хоризонт“.
Ще кажа само, че в службите за сигурност зрее разлом, който се задълбочава и ще се задълбочава до изборите. Ако въобще го докараме до избори.
А колкото до фолк- изпълненията, че Октопода с едното си пипало подхвърля флашки на вестниците, пък с другите седем си възстановява мрежата от проститутки – това е лош роман за наивници.
Ако Трактора по някакъв начин е в тази игра, то не е защото се маскира с каскет, за да подхвърля флашки на Явор Дачков. А поради простия факт, че бивши негри няма.
А пък „Галерия“ да вземат да си кажат, че участват в това изтичане по нареждане. Както винаги става у нас.
И да приключим с този панаир.

 

Живко Желев

http://robstvo.wordpress.com

 

«