« Върни се назад Публикувано на 29.09.2014 / 17:09

Кога най-после ще видим истински, верен и подробен отчет за „Варна 2019”?!

Десислава ГеоргиеваКандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019 год. и особено изборът на Пловдив за носител на титлата, отключиха много коментари в медиите. И всичко отново се завъртя около въпроса “Кой?”. Кой дал? Кой взел? Кой избрал? А никой не пита “Защо?”. Защо неформалният лидер на Секретариата Десислава Георгиева представи на колега-журналист неграмотно написана и невярна справка за разходваните до 30.07.2014 год. за “КЕСК 2019”.

Безсмислено е да се повдигат и други въпроси от рода на: “Защо ЕСК е станало на КЕСК?” и “Защо вместо цифрата 0 дамата ползва буквата О?” и т.н.

Културната общественост във Варна отдавна е спряла да се изненадва от правописните и правоговорни куриози, поднасяни от Десислава Георгиева.

По-интересно е да се вгледаме в математическите такива, с които е наситена въпросната “Справка”. Общата сума, според отчетчето на г-жа Георгиева, разходвана до 30.07.2014 год. за “КЕСК 2019”, е 492 032,03 лв. До тук всичко изглежда нормално, защото в бюджета на община Варна за въпросната дейност има предвидени и гласувани 500 000 лв. По-интересно е какви разходи (по пера) са влезли в този документ и кои не са намерили място в него. Първото, което прави впечатление е, че консултантът на проекта Сър Робърт Скот е получил от тази сума само 5321,74 лв. (за три командировки). В справката няма и дума за хонорар на консултанта.

Как от екипа са успели да убедят такъв сериозен човек като Робърт Скот да ни консултира безвъзмездно, не е ясно. Разбира се, последното е просто черен хумор. Едва ли някой ще повярва, че Сър Скот е работил без пари, и то при положение, че Елина Желева (консултант и коуч по дизайн мислене) е получила хонорар от 20 156 лв., а Георги Камов (експерт по иновации) е хоноруван с 20 356 лв. 104 517,40 лв., според справката, е общата сума, получена от „Хеликс прес” ООД за рекламни материали, без никъде да е обяснено за какъв вид и какъв обем рекламни материали става дума.

Далеч по-интригуващ е случаят с една друга фирма от отчета, Медия Крос ЕООД. Според справката фирма Медия Крос е получила един път 69 600 лв. (30% по договор) и втори път 48 720 лв. (окончателно платени по договор). Това е както забавен математически абсурд, така и още по-забавен фактически, защото с решение 1411-2 Общински съвет – Варна дава съгласие да бъдат отпуснати финансови средства на „Медия Крос“ ЕООД в размер на 58 000 лв. без ДДС за реализиране на мероприятието „Варна и региона посрещат Италия“. Всъщност, ако внимателно бъдат прегледани протоколите от заседанията на Комисията по култура и духовно развитие към Общински съвет, ще стане ясно, че тя е гласувала разходване на средства по приложение 24 – III „Варна – кандидат за Европейска столица на културата 2019 г. в размер на общо около 100 000 лв. По това перо са били одобрени от комисията освен 58 000 лв. за проекта на „Медия Крос“ ЕООД, още 31 000 лв. за четири допълнителни проекта (“Карнавал на мечтите”, 3D рисунка, “Моята сцена” и дофинансиране пътуване на “Хора на варненските учители” за международен хоров конкурс). На заседание на Комисията на 09.06.2014г. е изслушан междинен отчет на Секретариата и общинската дирекция за разходваните до момента средства.

Без коментар е фактът, че във въпросната “Справка” не са намерили място именно тези 31 000 лв. гласувани от комисията по култура и духовно развитие! И сега е редно да попитаме ЗАЩО неформалният лидер на секретариата Десислава Георгиева предоставя този явно доста объркан отчет на представител на медиите?

Къде в справката са средствата за командировки на самата г-жа Георгиева? Какъв хонорар е платен на консултанта Сър Робърт Скот и от кое перо на бюджета на Общината? Колко от другите представени “разходи” не са от приложение 24 – III от бюджета? И кога най-сетне ще видим истински, верен и подробен отчет на разходваните средства за кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата?
Донка Грозданова

«