« Върни се назад Публикувано на 17.08.2017 / 10:22

КОГАТО СИ ГРАЖДАНИН И ВЛАСТТА НАРУШАВА КОНСТИТУЦИОННИ ПРАВА, ТАЗИ ВЛАСТ ТРЯБВА СЕ СВАЛИ НА МИГА

ГДБОПВ крайна сметка Борисов се е извини за престъпното поведение на ГДБОП, свързано с неправомерно задържане на български гражданин, заради изказване на лично мнение във Фейсбук. Отстъплението на властта е добро начало.

Наблюдавах внимателно обществените реакции по този случай, защото те показват ясно живи ли сме или мъртви. Добрата новина е, че мърдаме. Не се движим, не бягаме, но сякаш вече осъзнаваме кое е право и кое задължение.

Когато си гражданин и властта нарушава конституционни права, тази власт трябва да се свали на мига. Няма никакво значение какво мисли самата власт, защото нарушаването на едно гражданско право е нарушаване на всички граждански права! И докато има българи, които разбират смисъла на защитата на всяко гражданско право, все още имаме шанс да изградим свободна и правова държава.

Свободата е функция на усилията и бдителността на всеки гражданин, както и за неговата чувствителност и адекватни реакции.

Ако в този случай, когато държавата в лицето на ГДБОП, на практика извърши престъпление срещу свободата на словото и погази Конституцията, не бяхме реагирали толкова масово и напълно адекватно, утре репресията щеше да посети вашият дом. Развитието го знаете, както и последствията!

Борисов се извини! Дали това извинение е сърдечно, заради масовата ответна реакция или друга причина, мога само да гадая. Мога да предполагам също, защо президентът Радев смирено си замълча, пред тази открита злоупотреба срещу гражданин, на една самозабравила се държавна служба. Логичното е друго поведение, свързано с неговата държавническа позиция. Зная, обаче, че страхът бавно и сигурно си тръгва от нас. Ледовете се пропукват, а това може само да ме радва…

„Свободата, Санчо, е на върха на копието“ Дон Кихот

НИКОЛАЙ МАРКОВНиколай Марков

«