Публикувано на 29.11.2009 / 21:30

Когато истински пробудим съвестта, ще можем: Душите да спасим!

 

 

Представяне на книгата "Яростно в скръбта" от Иван Бързаков (София, Работилница за книжнина "Васил Станилов", 2009) 

 

                                               ..За свободата, мечтаната, тъй силно жадуваната.

 

                                   Светът е огън,

                                   който ни изгаря

                                   безмилостно

                                   в надеждата.

                                   Като безумни пеперуди,

                                   влюбени във пламъка.

 

На 26 ноември 2009 г. от 18,00 ч. в галерия „Актив Арт“ (ул. „Дунав“, 5) варненци и гостите на Варна ще имат уникалната възможност да се срещнат с един изключителен българин – проф. Иван Бързаков. Във времето, когато цял свят чества двадесет годишнината от падането на Берлинската стена, Варна ще може да се запознае с подвига на един свой съвременник, успял да се спаси от оковите на тоталитаризма през недалечната 1976 г. Малцина са тези, които биха се решили да преплуват единадесет километра сред акулите на разбуненото от земетресение Адриатическо море, за да избягат от духовния гнет на комунистическа България. А по времето, когато тридесет и тригодишният Иван го прави, бягството от “народната република” се наказваше със смърт или със затвор. (Нася Кралевска)

Иван Бързаков истински бе копнял за свободата и успя да доплува до нейните брегове. В САЩ той става творец на необикновената си съдба и на успешната си кариера.

През 1978 г. д-р Иван Бързаков основава и оглавява в Сан Франциско, Калифорния, Международен образователен институт “Бързак”, в който досега са обучени хиляди души на различна възраст и ниво на знания от 29 държави. Президентът му е световен експерт в няколко области: ускорено обучение, развиване на презентационни умения и използване на класическата музика за редуциране на стресови състояния. През 1980 г. той създава системата OptimaLearning®, която се прилага не само в преподаването на ред дисциплини на различни равнища, но върши прекрасна работа и в по-практически насоки: как да взимаш успешно изпити, да се самоконтролираш,  да се изявяваш в спорта или изкуството, да усъвършенстваш в себе си качества на общуване и харизматична изява, да се справяш със задачите си като мениджър, родител, лечител. В 1988 г. сенатът на щата Калифорния предлага законопроект за създаване на образователен модел за училищата на основата на OptimaLearning. 1989 г. Иван Бързаков е номиниран за престижната международна награда в областта на образованието Grawemeyer Award, присъждана само на личности за новаторски  метод или идея с „доказано световно значение“.  През 1996 г. Министерството на здравеопазването на България и Лигата на хипертониците одобряват ОПТИМАЛЪРНИНГ за национална програма за редукция на стреса и видоизменяне на отрицателните емоции в положителни. 
Професор Бързаков създава и новаторски метод за ускорено обучение и дълбочинно възприемане на изкуството, който нарича AOLIA.  Специализираната програма обогатява познанията на хората и им позволява да проникнат “магически” в тайните на картини и скулптури и да изживеят пълната наслада от тях. Тя изостря умствените процеси, спомага за раждането на нови идеи и стимулира творческото вдъхновение. През последните шест години Иван Бързаков тренира чрез специалния си метод заинтересувани лица и групи в най-престижните музеи на изобразителното изкуство в Лондон, Париж, Рим, Ню Йорк, Амстердам, Мюнхен, Мадрид, Барселона, Буенос Айрес, Сан Франциско, Лос Анджелис и Варна.

Именно в нашия град световно известният учен полага основите на фондацията „Иновативни методи, технологии и практики в обучението“ и изнася поредица от лекции и тренинги. С пълно право варненци можем да се гордеем с един достоен нов син!

Учен от световен мащаб, Бързаков е личност с рядка ерудиция, многостранни интереси и задълбочени познания по литература, музика, изобразителни изкуства, история, лингвистика, философия, психология, педагогика. Няколкото му образования са увенчани с докторат по последните две специалности. Бързаков говори девет езика, като английски, френски, руски и полски владее до съвършенство. Огромната му култура е съчетана с истински талант и новаторска дарба. (Кралевска)

През 2009 г. под неговото перо се ражда стихосбирката „Яростно в скръбта“ – една книга за мъката на събратята му в родината и по света, мъката преди и мъката сега. Основната идея на автора е, че преди „да си отворим път / към бъдещето, / светлината / и към радостта“, най-напред  трябва „да успеем / да проникнем / в мъката… Сърцата си безкрайно / да разтворим, / горестно…“ („Към творците днес“).

Днес, когато политиците у нас търсят обществено-политически средства за разчистване пътя към бъдещето, Бързаков апелира към творците да преосмислят цялата истина – както за миналото, така и за днес, да се венчаят с истината. Да я претворят вдъхновено в произведенията си, да пробудят съвестта ни! Именно тук, „в сърцето  на скръбта, / където е най-силното / и най-доброто“ прозира надеждата:  

 

Да се пречистим

в тяхното страдание!

……………………………..

С безкрайна обич към човека

да рисуваме.

И пишем.

 

Поне според четирима наши издатели от 20 години насам не е издавана толкова силна стихосбирка – и по характер, и по дух! А следователно и през последните 65 години, понеже по времето на комунизма такова явление беше недопустимо.

Докато днес една голяма част от нашата най-добра литература е „чуждоезична“, писана на други езици и след това преведена на български, Иван Бързаков, който от 33 години живее в САЩ и който умее да пише поезия на 5 езика, твори предимно на своя роден език, българския.

Ето защо можем да го наречем не само поет, но истински будител, патриот!  Неговата книга е призив към всички съвременни творци да прегърнат истината, да помогнат за огромното разбиране и претворяване на мъката на своя народ така, както са го направили нашите най-велики поети и писатели: Христо Ботев, Гео Милев, Никола Вапцаров, Елин Пелин, Йордан Йовков и още много други.

Най-голямата мисия, която Иван Бързаков следва е дълбокото общуване,  единението с хората тук и сега и особено с младите в България, за да им предаде част от своя дух и пробуди съзнанието им, че имат възможностите да развиват света около себе си, без да забравят миналото!

Народ без памет

е народ без съвест.

И народ без глас.

Без съвестта душата ни

е мъртва.

Без нея сме единствено

зловонни сенки

и призрачни изчадия на ада,

който цъфти безмилостно във нас.

Когато истински пробудим съвестта, ще можем:

Душите да  спасим!

Тогава ще празнуваме.

 

 

                                      

 

Коментари 0 за
“Когато истински пробудим съвестта, ще можем: Душите да спасим!”

 1. браво на този иван бързаков, а той между другото каква връзка има с настоящият областен управител на Варна?! 😉

 2. Един успял българин,заслужаващ да бъде управляващ,но там не е място за честни хора…

 3. „ДОБРИТЕ ХОРА ЛЕСНО СЕ ОБИЧАТ“

  Магията е да обичаш лошите.
  С един от тях- най-лошият от всички,
  Да споделиш пробитите си
  грошове.

  Да ти почерни погледа и
  празника,
  да ти приседнат глътката и
  залъкът.
  А в нощите, в които му е
  празно,
  да те вини, че си му дала
  ябълка.

  Да те обича,
  ала само тялото-
  да го откъсва хищно от душата ти,
  и да те иска прокълнато ялова-
  да не родиш на някой друг
  децата му.

  А ти сама да се затвориш в
  клетка,
  да му подхвърлиш ключа за
  победата
  и нежно да го милваш през
  решетката,
  когато е дошъл да те погледа.

  И да мълчиш.
  Дори да се запали, дори да се
  взриви
  над тебе здрачът.
  Додето не реши да те погали
  най-лошият човек…
  и не заплаче.

  Веднъж сълза отронил е обречен
  добър и свят пред теб да
  коленичи.
  Тогава можеш да си тръгнеш
  вече.
  ДОБРИТЕ ХОРА ЛЕСНО СЕ ОБИЧАТ.

 4. Всичко е казано! – останалото е покой …и тишина. Народе мой, опитай се да разбереш този твой изключителен син!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader56940"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/fc82c3993bd1e575e9e7935e29e432c3.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); */?>