« Върни се назад Публикувано на 18.06.2011 / 12:35

Когато Имотите говорят, Янева да отговаря

Г-жа Янева не смята, че е свързана с тези хора, защото по закон дефиницията за свързани лица е друга.

Г-жа Янева не спазва сроковете по това дело. Защото г-жа Янева смята, че сроковете по Наказателно-процесуалния кодекс са "инструктивни", а не задължителни.
Резултатът от работата на г-жа Янева е следният: близо година след внасяне на обвинителния акт срещу бившия шеф на "Софийски имоти" Тошко Добрев и още 12 души, делото още не е насрочено. Наред с това г-жа Янева 5 месеца обмисляла дали да го прекрати. Като го прекратила, Софийският апелативен съд отменил действието й като неправилно.

Г-жа Янева не се притеснява, че над 1000 съдии, членове на Съюза на съдиите, са поискали в открито писмо оставката на Висшия съдебен съвет заради начина, по който тя спечели мястото за шеф на най-големия съд в България. Защото за нея това е един "неформален съюз".

Г-жа Янева е права да постъпва така. Зад гърба си тя има един цял ВСС, вързан в кърпа – или в халваджийско тефтерче, от Цветанов, Борисов и сие. ВСС си изми ръцете вчера, като отказа да провери семейната приятелка на г-н Цветанов и прехвърли казуса й към съдебния инспекторат и междуведомствената комисия за конфликт на интереси. Ясно изтълкувано като знак за формална проверка.

"Когато фактите говорят, и боговете мълчат. Аз не съм човекът, който ще прецени", каза г-жа Янева и млъкна. Какво друго им остава на боговете след това изявление, освен да онемеят.
Бог да прости съдебната ни система. Но трябва ли да опростим Янева…
*За да го бъде това, webcafe.bg благодари на журналистите от Mediapool, БНР, сп. Правен свят, в. Дневник, задали смислени въпроси – и получили противно на това съждение отговори…

Не е ясно с какъв успех г-жа Янева е завършила юридическото си образование, но следващия път ще трябва да се яви по-подготвена пред тези журналисти. И да не ги препраща към етичния кодекс, неработещия сайт на СГС и преподавателя си Токушев.

www.webcafe.bg

«