Публикувано на 23.11.2021 / 16:54

КОВИД ФАШИЗМА ПРИОРИТЕТ НА КИРИЛ ПЕТКОВ! ЛИЧНО ЩЯЛ ДА ПОЕМЕ ВАКСИНАЦИЯТА, КОЯТО ЩЕ Е ПРИОРИТЕТ №1! ЧЕСТИТО НА ГЛАСУВАЛИТЕ ЗА ТИЯ ФАШАГИ. ОСТАНАЛИТЕ – ГОТВЕТЕ КАМЪНЕ И ДЪРВЕ

Кирил Петков: Ваксинацията ще е приоритет №1 на новото правителство

Ваксинацията ще е приоритет №1 на Кирил Петков, ако стане премиер. Това обяви самият той по време на започналите днес преговори по темата „Икономика“ между четирите политически сили в евентуално бъдещо правителство – ПП, БСП, ИТН и ДБ.

Участниците в преговорите днес се обединиха около мнението, че само при достатъчно висок процент на имунизация няма да се налагат ограничителни мерки за редица бизнеси при всяка нова вълна на заразяване.

„Смятам лично да се заема с тази тема“, заяви Петков, който е най-вероятният министър-председател на новата власт. Според него ниското доверие и притесненията на хората за съпътстващи заболявания е причина за нежеланието за имунизация. За целта се предвижда мащабна ваксинационна кампания.

Айдеее, ковид фашизма „в синергия с дневния ред на САЩ“ с ЛИЧНО ВЗЕЛ ГО ПРИСЪРЦЕ ОСТАПБЕНДЕРОВИЯ ИЗМАМНИК КИРИЛ ПЕТКОВ, ПРИОРИТЕТ №1!

Честито на гласувалите за тия фашаги.

Останалите – гответе камъне и дърве!

Afera.bg

 

 

Коментари 47 за
“КОВИД ФАШИЗМА ПРИОРИТЕТ НА КИРИЛ ПЕТКОВ! ЛИЧНО ЩЯЛ ДА ПОЕМЕ ВАКСИНАЦИЯТА, КОЯТО ЩЕ Е ПРИОРИТЕТ №1! ЧЕСТИТО НА ГЛАСУВАЛИТЕ ЗА ТИЯ ФАШАГИ. ОСТАНАЛИТЕ – ГОТВЕТЕ КАМЪНЕ И ДЪРВЕ”

 1. ФАШИЗМЪТ НЯМА ДА МИНЕ!
  Кога „докторите“ и управляващите ще разберат, че никакви маски, ваксини и локдауни не защитават от магнитно-гравитационно поле ?!

  Вирусът има магнитно-енергийно поле и не се влияе от химически препарати. Ваксините само увеличават мутациите и заразяванията. У нас има обаче хора, които не са се продали на фарма-мафията и предлагат метод за превенция и лечение само за 2 дена – виж Асоциация Плазма България в Гугъл или тук:
  https://apb.netgalaxy.org/news/2020-03-11-10-23-09
  Указаниения за направата и приложението на прост прибор в домашни условия е на сайта!

  И още един – по-ефективен и безплатен, базиран на инфосоматиката – наука за тялото и
  душата. Повече за инфосоматиката тук:
  https://www.lifexpert.ru/technologies/antivirustech/?utm_source=book&utm_medium=antivirusbook1&utm_campaign=technologies&utm_content=antivirustech

 2. Чакай бе,аланкоолу,още не е качил на магарето и вече си клати краката!Самолично и самоволно ли ще решава за разни терористични ковид-мерки,дори МС да е на един акъл с него ,народа,който не е гласувал за него ,а това е подавляващото мнозинство ,вероятно ще се възпротиви.Като добавим и икономическите ексцесии,недоволството ще се излее като пълноводен поток.Тоя още ли не на ясно,че ниския процент на ваксинирани не е случаен,че все пак народа си има едно наум,че се заинатява и проявява непокорство към своите джелати,добре да си събират акъла тия самозванци,после да не съжаляват.

  1. Няма да съжаляват. Ако стане напечено ще избягат. За това са ги подбрали такива.

 3. Не е въпроса за продажбата и нейното увеличаване!

  Става въпрос за много по висока цел промяна на социалния и икономически строй!

  Нова форма на капитализъм която ще копира голяма част то феодализма.
  Забележете че феодализма е живял като строй доста години има няма 1000!
  За това последните години социализма и комунизма бяха принизени до сравняването им с фашизма и нац. социализма!

 4. А защо гласувахте за него, бе, дебили! Още преди изборите се знаеше, че Кирчо и Кокорчо са ковидфашисти и „синергетици“…

  1. В месеците преди изборите точно за това предупреждавах мои приятели и познати, че са способни на това и биха го направили. Тогава повечето ме гледаха с насмешка и, че едва ли не си въобразявам, но интуицията плюс четенето между редовете беше такова и явно съм бил на прав път! Жална ни майка!

 5. Коалицията Уфта леле –Тра лала ИТН–ДБ–ПП–БСП
  ( Има Такива Некадърници-Идиоти като Дебилите продай-БългЕрианци и Простите Простит’утки от Подмяната подкрепяни от България в СИНЕРГИЯТА с Простит’утките и ПРОДАЙБЪЛГЕРИАНЦИТЕ с дневния ред на САЩ )

  Честито! Коалицията на зелените чорапи със зелените сертификати ще си счупи главата..
  Фър Фър Фър Фър та ПЛЯС КЮТА ПАТА с БАДАНАРКАТА в ГЛАВАТА..
  Невестулката Радку Фърчилото започна втория мандат с два инцидента Македонския Автобус и Дома за Възрастни в село Рояк с над 55 умрели ..
  Това не е на добре да го знаете.

 6. Още не е станал премиер, а вече опротивява с тази медицинска диктатура. Но е разбираемо, нали това сега е тренда на демократическата партия на САЩ, на Сорос и компания. Нали уж К.П. претендира да е много авангарден, не вижда ли протестите по цял свят?

  1. Те затова и са дошли кокорчовците Чоко и Боко веселяците – като маша да свършат мръсната работа и да бъдат изхвърлени след това!

 7. Аз пък да ви кажа :
  Кирето Мушенгията е голема работа .
  1. Кирето ШЪ ни уреди с Цариграската Джендъристика, той вече е осигурил Цариградския Джендер СериГЕЙ да води Цариградското хоро .
  2. Абе имам една мръсна мисЛА, тва с автобуса и бомбата да не са я сложили Господарите, та да не се опъваме като магаре на мост, ами да набутаме с 200 макетата в Евробардака .
  3. Пък да знаете че Кирето ще ни уреди освен със сухопътни и аеропланджийски бази още и морски, ето къде е Атия ами ще я дадем на янките да си сложат ракетите, няма да ги мъкнат отзад океана от хиляди километри .
  Така никой няма да може да се разхожда из черно море без да има пропуск от тях – сигурност и гаранция на вересия няма .

  Ехе, още колко и какви мурафети Кирето знае и може …

 8. Ех, че усмихнато и весело момче, бе! Дайте да се ваксинираме всички, да го зарадваме него и цялата сатанинска паплач, стояща зад гърба му. Нали е много добър, не би предприел насилствени и фашистки мерки, ако се съпротивляваме?

 9. Просветното министерство е предложило на здравното, ако в една паралелка 50% от учениците имат зелен сертификат, тоест са ваксинирани, преболедували или с антитела, да могат да се върнат в клас без тестване. Вчера заведох магарето да го ваксинира ветеринаря, обаче магарето като чу ,че за Ковид 19 ще го бодат и ухапа Киро фелдшера. Киро вика бахти магарето ,то по -умно от нас бе Дяволе. А де магарето имало интуиция по-силна от човека вика Киро , че да питам аз Киро зализания харвардски гъз ,щом магарето не иска ,аз как да се ваксинирам дори да не съм магаре ?

 10. Кирчо,май доста избърза да се откаже от канадското си гражданство…

  1. Ще ни вземат живота защото така е планирано и подписано в плана Ран и Ът който затри главата на Жан Виденов’ защото единствен той отказа да го подпише. Отказа да подпише смъртната присъда та България и българите. Гледам после- благодарят му в кавички. И има данни че най точно се изпълнява точно тоя план.

   1. Ще го вземат ако им го дам -живота ,хахаха, в кармата ми няма такава опция ,хахахаха. Нито Ran нито Ът могат да променят Божия промисъл ,нито аз , но плана им може да се променя ,хахаха. Така ,че дано се молят за душата си , хахаха.

 11. Американският циркаджия с високопарен речник, не е ли в час, че с ваксина никой не е преборил пандемията досега. Даже и най-ваксинираните. Този зор за масова ваксинация, си го обяснявам единствено с големи финансови интереси. Друга адекватна причина, НЯМА! Да въведат задължителна „ваксинация“ с тия измислени препарати, пък гледай януари, февруари като останат хората без пари и скъп ток, как се мачка таралеж с голо дупе. На хората им е дошла до гуша ковид тиранията. Една искра може да запали огромен пожар…

 12. Апатията и надменността на Властващите е НАФТАТА която ще я ЗАПАЛИ НАРОДА!!! Тогава Вратите на Правителствения автобус ще са ЗАКЛЮЧЕНИ и жалко за ПАСАЖЕРИТЕ в него!!!НЕ!!! Няма да е ЖАЛКО!!!

 13. Във Флорида забраниха задължителната ваксинация, маските и тестовете със закон.
  Флорида вече е световният остров на свободата
  Nov 21, 2021 Саня во Флориде 350K subscribers
  https://www.youtube.com/watch?v=5XV5E-Ryby0

  ВИДЕО: https://www.youtube.com/watch?v=84AB1zzLkS0
  Массовите протести в Ню-Йорк срещу ВАКСИНОбесието!
  Массови протести в десетки страни срещу ВАКСИНОбесието!

 14. Сутринта си пия кафето пред къщи и гледам дядо Спас миньора да минава.

  Викам му ,
  -Здравей, чичо Спасе! Как си днес?
  Той ми отвърна.
  -Мъ па къ съм да го еб.. ? Слушах днеска ония Шушумиги и да го еб.. големи бели щъ напраат да знаеш…
  -Защо така мислиш чичо Спасе?-го питам.
  -Амчи они немат акъл да го еб.. колко една кокошка да знаеш и трудно моабет правят на нашенски ,па съ се фанале дръжавата да управляват!
  -Ей, момче голема бела щъ стане с тия Шушумиги да знаеш и незнам после къде щъ са деват да го еб…

  Ето така виждат хората от народа бъдещия нов кабинет
  като кабинета на „Шушумигите“ ,
  ама аз де да знам защо…

 15. Никой не е гласувал за тези мошеници,и нямат право да ни нареждат нищо,особено такова ,което противоречи на здравия разум. Българина може да търпи да го крадат,но да искат да го подложат на Баташкото клане задължително няма да изтърпи. Тези ще свършат в затвора. Единия вече трябваше да е там за нарушение на Конституцията,но нищо нека заработи още за затвора.

 16. Паралелно с всички идиотии, които се канят да направят ще започне и темата за промяна на Конституцията. ТОВА е главната им цел! Постигнат ли я, загубени сме!

 17. Искрено се надявам да не дойде ден да съжаляваме ,че изгонихме отвласт пъдар Боко…

  Бокича като изключим 2-3 по-големи золума ще дойде да е бил много по-добър управник от проекто премиера и ортака му.

  Може и да е свил някой лев- я има я няма 100- 200 милки в евро по 500евра ,
  но съм сигурен ,че всичко останало го е давал да се откупва на алчните негодници от ФАЩ и СС /ЕС/ и те така…

  Боко, ако ти е останала поне 1% съвест и кураж иди и се пиши „защитен свидетел“ на Европейската прокуратура и ги изпей тези негодници дето ти обраха всичко до шушка и те накараха да обявиш пандемията у нас срещу сухо ,което също го прибраха в голямата му част…

  Действай ,че времето тече в твоя вреда…

 18. Това даде повод на близкия до президента Джо Байдън авторитетен вестник „Вашингтон пост” да припомни историята на лекарството и несполучливите опити да бъде одобрено като лек срещу коронавирус, макар да е предназначено за добитък.??

  Да но да ЗАДЪЛЖАВА хората да се БОЦКАТ с нещо създадено от ВЕТЕРИНАРА Бурла е-ПРАВИЛНО!!!

 19. ДОЛУ МЕДФАШИЗМА,

  СВОБОДА ЗА НАРОДА!

  Народе, осъзнай измамата К19 и се бори за свободата си,
  защото този път не е застрашена само вярата ни…

 20. Кириле ,
  като те гледам как мислиш да почнеш да управляваш,
  направо се ужасявам как можеш да го завършиш това управление
  и да влезеш във всички учебници по история като премиер за 2-3 дни…

  Горното не е заплаха за нещо към теб ,а тъжна констатация въз основа на над 50г. жизнен път…

 21. На всеки фашизъм му идва края и той винаги е печален.
  Фашистите дори и добре да живеят, все пак умират.
  И тези ще умрат и в човешката история ще бъде записано с големи черни букви, че в първата четвърт на 21-ви век човечеството е било подложено на КОВИДХОЛОКОСТ от представителите на УПРАВЛЯВАЩИТЕ РЕПТИЛИИ.
  Вижте, моля, колко добре звучи „Венци рептилията“, „Стойчо рептилията“ и други тям подобни.
  Радвайте се, че сте все още живи и мислете, че има много по-нещастни и самотни от вас, като Бойко-пиян от скръб и с увиснал х*й.
  Лека вечер!

 22. Журналята – мисирки, дето ходиха да се врат по дупките и отдушниците на заведенията да хващат нарушителите на мерките що не питат този сбирщайн и инициатора на новият идиотски слоган „демократична ваксинация“ защо не спазват мерките?
  1) Без парцали на устите
  2) Без физическа дистанция
  3) Без ваксини
  4) Без сертификати и как въобще са влезли в мола

  Иначе всички са от един цирк!
  Следва ново представление на трупата със старите и за разнообразие малко нови артисти, които ще ви поднесат пошъл спектакъл и ще ви гепят паричките.
  От главната ложа ще наблюдава най-елитната краварка на БГ, а до нея прав лакея РадеФ ще и държи подноса с напитките!

 23. Ваксинация или не – маската е задължителна и какъв е смисълът от нея?
  Едната от двете е излишна.
  Не ваксинираните с маски, а ваксинираните без маски – това е логично.

 24. Шокиращи данни от ЕМА: 30 551 смъртни случая и 1 163 356 увредени от експерименталните инжекционни течности до 13 ноември 2021 г. (ДОКЛАД ) https://thebulgariantimes.com/%d0%a8%d0%be%d0%ba%d0%b8%d1%80%d0%b0%d1%89%d0%b8-%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%bd%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%95%d0%9c%d0%90-30-551-%d1%81%d0%bc%d1%8a%d1%80%d1%82%d0%bd%d0%b8-%d1%81%d0%bb%d1%83%d1%87%d0%b0%d1%8f/

 25. Щом тези двамата малоумници Киро ментето и Асен блейката се канят да правят кабинет да управляват държавата тази държава е загинала…

  Не е допустимо хора с нисък интелект и без практически опит в нищо да се допускат до такива места в една нормална държава.
  Дори и Боко при всичките му кусури и „екстри“ е поне 10/десет/ нива над тези двамцата от харвардско…

  Ако това са хора с интелект и образование от Харвард си мисля ,че цар Моко и пъдар Боко са с интергалактическо образование…

  Глупак до тъпака и тъпак до глупака нищо смислено немогат да направят и държавата е обречена на разсипия.

 26. Не вярвай в думите – нито в собствените си, нито в чуждите…
  Вярвай само в делата – и в собствените си и в чуждите.
  Лев Николаевич Толстой

 27. EС реши ваксинацията на набоцканите гои да важи не 360 дни а САМО 270 ДНИ/9месеца/ след изтичане на 9м НАНОВО боцкане и така до края на света Апокалипсиса II пришествие

 28. Чудя се колко време още ще ни тормозят с тази фалшива световна измама К19?

  И почти се досещам за правилния отговор : Докато ги търпиме тези измамници и протежетета им и им се плашиме на празните и тъпи приказки…
  Всеки ден умират хора и се раждат хора.Това е кръговрата на живота.
  Медфашистите с измама направиха милиарди капитал от човешките страхове и глупост…

  Ако всеки им зададе следните въпроси са мат:
  1. Къде е изолирания вирус на страшната болест К19?
  2. Може ли лабораторно да се провери този изолат у нас или на друго място?
  3. Колко хора у нас са починали само от К19 ,а не от т.нар.“съпътстващи заболявания“ от месец март 2020 до днес?
  4. Предлаганите „ваксини“, ваксини ли са или все още не са?
  5. Предлаганите „ваксини“ одобрени ли са по международния ,европейския и националния ни медицински и правен ред и как ?
  6. Какво се лекува с т.нар.“ваксини“ срещу К19 при положение ,че вирус К19 не е бил изолиран,установен и доказан да съществува въобще до днес по света?
  7. Допустимо ли е само въз основа на преекспониране на страховете от смъртта на хората от СМИ /средствата за масово информиране/ да бъдат принуждавани под заплаха за отстраняване от работа,ограничаване на свободното им придвижане и всички други основни човешки права и свободи да бъдат принуждавани да се инжектират на свой риск и отговорност с експериментални течности с неясно съдържание и без никакво предпазно действие?
  8. Срещу какво се извършва всичко това срещу цялото човечество?

  Долу Медфашизма, Свобода на народите!

  1. След като няма изолиран щам на К19, и одобрена ваксина по съответния ред и период за противопоказания който е 10-12 години – със каква течност (жижа-смес от неизвестни течности) се опитват да ни ваксинират принудително?

   Смърт на фашизма, свобода на народите

 29. 10 стадия на Геноцида!!!

  Геноцидът е процес, който се развива на десет етапа, които са предвидими, но не и неумолими. На всеки етап превантивните мерки могат да го спрат. Процесът не е линеен. Етапите могат да се появят едновременно. Логично по-късните етапи трябва да бъдат предшествани от по-ранни етапи. Но всички етапи продължават да работят през целия процес.

  ➔ 1. КЛАСИФИКАЦИЯ: Всички култури имат категории за разграничаване на хората на „нас и тях“ по етническа принадлежност, раса, религия или националност: немци и евреи, хуту и ​​тутси. Биполярните общества, които нямат смесени категории, като Руанда и Бурунди, са най-вероятно да имат геноцид.

  Основната превантивна мярка на този ранен етап е да се развият универсалистични институции, които надхвърлят етническите или расови разделения, които активно насърчават толерантността и разбирателството и които насърчават класификации, които надхвърлят разделението. Римокатолическата църква би могла да играе тази роля в Руанда, ако не беше разцепена от същите етнически разцепления като руандийското общество. Насърчаването на общ език в страни като Танзания също насърчава трансцендентната национална идентичност. Това търсене на допирни точки е жизненоважно за ранното предотвратяване на геноцида.

  ➔ 2. СИМВОЛИЗАЦИЯ: Даваме имена или други символи на класификациите. Ние наричаме хората „евреи“ или „цигани“ или ги различаваме по цветове или облекло; и прилагайте символите към членове на групи. Класификацията и символизацията са универсално човешки и не водят непременно до геноцид, освен ако не водят до дехуманизация. Когато се комбинират с омраза, символите могат да бъдат наложени на неволни членове на групите парии: жълтата звезда за евреите под нацисткото управление, синият шал за хората от Източната зона в Червените кхмери в Камбоджа.

  За да се борим с символизацията, символите на омразата могат да бъдат законово забранени (свастики в Германия), както и речта на омразата. Груповите маркировки като облекло на банди или племенни белези също могат да бъдат забранени. Проблемът е, че законовите ограничения ще се провалят, ако не са подкрепени от популярното културно прилагане. Въпреки че хуту и ​​тутси са били забранени думи в Бурунди до 80-те години на миналия век, кодовите думи ги заменят. Ако бъде широко подкрепен обаче, отказът от символизация може да бъде мощен, както беше в България, където правителството отказа да предостави достатъчно жълти значки и поне осемдесет процента от евреите не ги носеха, лишавайки жълтата звезда от нейното значение като нацист. символ за евреите.

  ➔ 3. ДИСКРИМИНАЦИЯ: Доминираща група използва закони, обичаи и политическа власт, за да отрича правата на други групи. На безсилната група може да не бъдат предоставени пълни граждански права, право на глас или дори гражданство. Доминиращата група се ръководи от идеология на изключване, която би лишила по-малко мощни групи от техните права. Идеологията се застъпва за монополизиране или разширяване на властта от доминиращата група. То легитимира виктимизирането на по-слаби групи. Защитниците на идеологиите за изключване често са харизматични, изразяват негодувание на своите последователи, привличайки подкрепа от масите. Примерите включват Нюрнбергските закони от 1935 г. в нацистка Германия, които лишават евреите от германското им гражданство и забраняват наемането им от правителството и в университетите. Отказът от гражданство на мюсюлманското малцинство рохинджа в Бирма е настоящ пример.

  Превенцията срещу дискриминацията означава пълно политическо овластяване и граждански права за всички групи в едно общество. Дискриминацията на основата на националност, етническа принадлежност, раса или религия трябва да бъде забранена. Физическите лица трябва да имат право да съдят държавата, корпорациите и други лица, ако техните права са нарушени.

  ➔ 4. ДЕХУМАНИЗАЦИЯ: Едната група отрича човечността на другата група. Членовете му се приравняват към животни, вредители, насекоми или болести. Дехуманизацията преодолява нормалното човешко отвращение към убийството. На този етап пропагандата на омразата в печат и по радиостанциите на омразата се използва за очерняне на групата жертва. Групата от мнозинството е научена да смята другата група като по-малко от човека и дори чужда на тяхното общество. Те са индоктринирани да вярват, че „по-добре ни е без тях“. Безсилната група може да стане толкова обезличена, че всъщност да им бъдат дадени номера, а не имена, както евреите са били в лагерите на смъртта. Те се отъждествяват с мръсотия, нечистота и неморалност. Речта на омразата изпълва пропагандата на официалното радио, вестниците и речите.

  За борба с дехуманизацията, подбуждането към геноцид не трябва да се бърка със защитена реч. Геноцидните общества нямат конституционна защита за противодействие на речта и трябва да бъдат третирани по различен начин от демокрациите. Местните и международни лидери трябва да осъдят използването на език на омразата и да го направят неприемливо от културна гледна точка. Лидерите, които подбуждат към геноцид, трябва да бъдат забранени от международни пътувания и да бъдат замразени външните им финанси. Радиостанциите на омразата трябва да бъдат заглушени или закрити, а пропагандата на омразата да бъде забранена. Престъпленията от омраза и зверствата трябва да бъдат незабавно наказвани.

  1. ➔ 5. ОРГАНИЗАЦИЯ: Геноцидът винаги се организира, обикновено от държавата, като често се използват милиции, за да се отрича отговорността на държавата. (Пример е подкрепата и въоръжаването от страна на суданското правителство на Джанджавид в Дарфур.) Понякога организацията е неформална (хиндуистки тълпи, водени от местни бойци на RSS по време на разделянето на Индия) или децентрализирана (джихадистки терористични групи). въоръжен. Оръжията се купуват от държави и милиции, често в нарушение на оръжейните ембарго на ООН, за да се улеснят актовете на геноцид. Държавите организират тайна полиция, за да шпионират, арестуват, измъчват и убиват хора, заподозрени в опозиция на политически лидери. Специално обучение се дава на милиции-убийци и специални армейски убиващи единици.

   За борба с този етап членството в милиции за геноцид трябва да бъде забранено. На техните лидери трябва да се откажат визи за пътуване в чужбина и чуждестранните им активи да бъдат замразени. ООН трябва да наложи оръжейно ембарго на правителства и граждани на държави, замесени в геноцидните кланета, и да създаде комисии за разследване на нарушенията, както беше направено в Руанда след геноцида, и да използва националните правни системи за преследване на тези, които нарушават такива ембарго.

   ПОЛЯРИЗАЦИЯ: Екстремистите разделят групите. Групи за омраза излъчват поляризираща пропаганда. Мотивациите за насочване към група се индоктринират чрез средствата за масова информация. Законите могат да забранят смесените бракове или социалното взаимодействие. Екстремисткият тероризъм е насочен към умерените, сплашвайки и заглушавайки центъра. Умерените от собствената група на извършителите са най-способни да спрат геноцида, така че са първите, които са арестувани и убити. Лидерите на целеви групи са следващите, които ще бъдат арестувани и убити. Доминиращата група приема закони или укази за извънредни ситуации, които им предоставят пълна власт над целевата група. Законите подкопават основните граждански права и свободи. Целевите групи се обезоръжават, за да станат неспособни за самозащита и да се гарантира, че доминиращата група има пълен контрол.
   Превенцията може да означава защита на сигурността за умерените лидери или помощ на групи за правата на човека. Могат да бъдат конфискувани активи на екстремисти, а визи за международни пътувания да им бъдат отказани. Държавните преврати от екстремисти трябва да се противопоставят с международни санкции. Трябва да бъдат повдигнати решителни възражения срещу разоръжаването на опозиционните групи. Ако е необходимо, те трябва да бъдат въоръжени, за да се защитават.

   ➔ 7. ПОДГОТОВКА: Правят се планове за геноцидни убийства. Националните лидери или лидерите на групи извършители планират „окончателното решение“ на „въпроса“ на еврейския, арменския, тутси или друга целева група. Те често използват евфемизми, за да прикрият намеренията си, като позоваване на целите си като „етническо прочистване“, „пречистване“ или „контратероризъм“. Те изграждат армии, купуват оръжия и обучават своите войски и милиции. Те индоктринират населението със страх от групата жертви. Лидерите често твърдят, че „ако ние не убием тях, те ще убият нас“, маскирайки геноцида като самозащита. Актовете на геноцид са маскирани като борба с бунтовниците, ако има продължаващ въоръжен конфликт или гражданска война. Налице е внезапно засилване на провокативната реторика и пропагандата на омразата с цел създаване на страх от другата група. Политически процеси като мирни споразумения, които заплашват тоталното господство на геноцидната група или предстоящи избори, които могат да им струват хватката на пълната власт, всъщност могат да предизвикат геноцид.

   Предотвратяването на подготовката може да включва оръжейни ембарго и комисии за тяхното прилагане. То трябва да включва наказателно преследване за подбуждане и заговор за извършване на геноцид, и двете престъпления по член 3 от Конвенцията за геноцида.

   ➔ 8. ПРЕСЛЕДЕНИЕ: Жертвите се идентифицират и отделят поради тяхната етническа или религиозна идентичност. Съставят се списъци на смъртните случаи. При спонсориран от държавата геноцид членовете на групи жертви могат да бъдат принудени да носят идентифициращи символи. Тяхната собственост често се отчуждава. Понякога дори биват изолирани в гета, депортирани в концентрационни лагери или затворени в район, засегнат от глад и гладуващи. Те са умишлено лишени от ресурси като вода или храна, за да ги унищожават бавно. Изпълняват се програми за предотвратяване на размножаването чрез принудителна стерилизация или аборти. Децата се отнемат насила от родителите си. Основните човешки права на групата жертви стават систематично злоупотребявани чрез извънсъдебни убийства, изтезания и принудително разселване. Започват геноцидни кланета. Те са актове на геноцид, защото умишлено унищожават част от група. Извършителите следят дали подобни кланета срещат някаква международна реакция. Ако не, те осъзнават, че международната общност отново ще бъде страничен наблюдател и ще позволи нов геноцид.

   На този етап трябва да бъде обявена извънредна ситуация за геноцид. Ако политическата воля на великите сили, регионалните съюзи или Съвета за сигурност на ООН или Общото събрание на ООН може да бъде мобилизирана, трябва да се подготви въоръжена международна намеса или да се предостави тежка помощ на групата жертви, за да се подготви за самоуправата си

   1. 9. ИЗНИЩАВАНЕТО започва и бързо се превръща в масовото убийство, наречено по закон „геноцид“. Това е „изтребление“ за убийците, защото те не вярват, че жертвите им са напълно хора. Когато се спонсорира от държавата, въоръжените сили често работят с милиции, за да извършат убийствата. Понякога геноцидът води до убийства от отмъщение от групи една срещу друга, създавайки низходящ цикъл на двустранен геноцид (както в Бурунди). Актовете на геноцид показват колко дехуманизирани са станали жертвите. Вече мъртви тела са разчленени; изнасилването се използва като инструмент на войната за генетично изменение и изкореняване на другата група. Унищожаването на културни и религиозни ценности се използва за унищожаване на съществуването на групата от историята. Ерата на „тоталната война“ започва през Втората световна война. Запалените бомби не разграничават цивилните от некомбатантите. Гражданските войни, които избухнаха след края на Студената война, също не разграничиха цивилни и бойци. Те водят до широко разпространени военни престъпления. Масовите изнасилвания на жени и момичета се превърнаха в характеристика на всички съвременни геноциди. Всички мъже в бойна възраст са убити при някои геноциди. При тотален геноцид всички членове на целевата група са унищожени.

    На този етап само бърза и огромна въоръжена намеса може да спре геноцида. Реални безопасни зони или коридори за бягство на бежанци трябва да бъдат създадени с тежко въоръжена международна закрила. (Опасната „безопасна” зона е по-лоша от никаква.) Постоянната бригада за висока готовност на ООН, силите за бързо реагиране на ЕС или регионалните сили — трябва да бъдат упълномощени да действат от Съвета за сигурност на ООН, ако геноцидът е малък. За по-големи интервенции трябва да се намесят многостранни сили, упълномощени от ООН. Ако Съветът за сигурност на ООН е парализиран, регионалните съюзи трябва да действат така или иначе съгласно глава VIII от Устава на ООН или Генералната асамблея на ООН трябва да разреши действие съгласно Резолюцията на Обединение за мир GARes. 330 (1950), който е използван 13 пъти за такава въоръжена намеса. От 2005 г. международната отговорност за защита надхвърля тесните интереси на отделните национални държави. Ако силните нации не предоставят войски за пряка намеса, те трябва да осигурят въздушния транспорт, оборудването и финансовите средства, необходими за намесата на регионалните държави.

    ➔ 10. ОТРИЦАНЕТО е последният етап, който продължава през цялото време и винаги следва геноцида. Това е сред най-сигурните индикатори за по-нататъшни геноцидни кланета. Извършителите на геноцида разкопават масовите гробове, изгарят телата, опитват се да прикрият доказателствата и да сплашат свидетелите. Те отричат ​​да са извършили престъпления и често обвиняват жертвите за случилото се. Те блокират разследванията на престъпленията и продължават да управляват, докато не бъдат изгонени от власт със сила, когато бягат в изгнание. Там те остават безнаказано, като Пол Пот или Иди Амин, освен ако не бъдат заловени и не бъде създаден трибунал, който да ги съди.

    Най-добрият отговор на отказ е наказание от международен трибунал или национални съдилища. Там могат да бъдат изслушани доказателствата, а извършителите – наказани. Трибуналите като трибуналите в Югославия, Руанда или Сиера Леоне, трибунала за съдене срещу Червените кхмери в Камбоджа или Международния наказателен съд може да не възпират най-лошите убийци от геноцид. Но с политическата воля да бъдат арестувани и съдени, някои може да бъдат изправени пред съда. Когато е възможно, местните производства трябва да предоставят форуми за изслушване на доказателствата срещу извършителите, които не са били главните ръководители и планиращи геноцид, с възможности за реституция и помирение. Изпитванията за руандийска гасаса са един пример. Правосъдието трябва да бъде придружено от образование в училищата и медиите за фактите на геноцида, страданията, които той е причинил на своите жертви, мотивите на извършителите му и необходимостта от възстановяване на правата на жертвите му.

    © 2016 Грегъри Х. Стантън.

    [1] Президент, Genocide Watch; Професор по изследвания и превенция на геноцида, Училището за анализ и разрешаване на конфликти, Университет Джордж Мейсън, Арлингтън, Вирджиния 22201 САЩ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *