« Върни се назад Публикувано на 05.04.2010 / 17:00

Кмет на ГЕРБ обгрижва ексжурналистка, днес областен управител, с общински 120 000 лв.

 

 

До август м.г. Димитрова беше собственик на ямболския седмични “Време” и на фирма "КТС" ЕООД, която спечели поръчката. Впоследствие тя прехвърли дружеството на баща си. Освен нейната фирма в конкурса за списване, предпечат, печат и разпространение на бюлетина кандидатстваха общо четири фирми, сред които и тази на собственика на големите печатници “Демакс” и “Светлина” Петър Кънев. Конкурентите на Димитрова бяха декласирани с мотиви, че не отговаряли на условията на конкурса.
Пред общинските съветници кметът Георги Славов заяви тогава, че информационният бюлетин е „страшно необходим на общината, тъй като има много информация, която не може да стигне по друг начин до гражданите“. После обаче се оказа, че тримата пиари на кмета не могат да “захранят” с материали изданието, поради което с официални писма до "КТС" ЕООД те са отлагали няколко броя.
На 20 август 2009 г. договорът между община Ямбол и "КТС"ЕООД официално бе прекратен по искане на самата Таня Димитрова, която ден по-рано беше назначена за областен управител. Проверка на “Десант” установи, че за 5 месеца фирмата й е получила 34 944 лв. – колкото нейни конкуренти в конкурса щяха да получат за цяла година. Общата стойност на договора по обществената поръчка беше 119 808 лв. с ДДС.
Покрай образуваното досъдебно производство в публичното пространство на Ямбол възникнаха съмнения и за достоверността на дипломите на Таня Димитрова, за която се знае, че е работила като медицинска сестра, но според официално огласената й биография, тя има дипломи за богослов, журналист, юрист, икономист. Пише докторат по фолклористика, знае 6 езика: английски,  руски и мъртвите латински, църковнославянски, библейски еврейски и библейски гръцки.   
Договорът между фирмата й и община Ямбол за издаването на информационния бюлетин е прекратен, но кметът Славов продължава да инжектира финансово  издаването на вестник “Време” с бюджетни средства във вид на публикации на обяви.  

 

Яна Георгиева

В. Десант

 

«