« Върни се назад Публикувано на 18.08.2022 / 12:24

КИЧ, ГАЙДИ, КЛАЙДЕРМАН ЗА ОТКРИВАНЕ НА АРЕСТ СЪТВОРИ ЧОВЕКЪТ НА „ДЕСНОСЕКТАНТКАТА“ НАЙДЕЖДА ЙОРДАНОВА – ЗАМ. ПРАВОСЪДНИЯТ МИНИСТЪР ЕМИЛ ДЕЧЕВ

Зам.-правосъдният министър Емил Дечев отнесе подигравки заради гайди и бъклици в чест на откриването на нов арест

Гайда, водосвет, бъклица, здравец, питка и … класическият пианист Ричад Клайдерман  – в този екзотичен съпровод зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев, назначен от бившата министърка Надежда Йорданова и оставен и сега в екипа на ведомството, е открил новия арест в Благоевград. Разбираме това от материал на местният сайт ilindenpres.bg, като статията на регионалната медия е придружена с култови снимки, от които се вижда как зам.-министъра реже лентичка, а около него гордо стоят млади дами в носии.

Самото празненство се е състояло още през юли месец, но кадри от събитието, придружени с шеги и подигравки, започнаха да се разпространяват в социалните мрежи от юристи и студенти по право през последните дни. Част от коментарите по повода са и доста цветущи, като най-честият въпрос, който се задава в мрежата, е – сам ли е измислил Дечев подобна кичозна проява или някой му е подсказал. С насмешка се коментира и фактът, че откриването на новия затвор в Благоевград се е състояло като цяло тържество, като любопитното тук е – какво точно празнува зам.-министърът. Предположенията на потребителите в мрежата са повече от цветущи: „пожелава на затворниците „за много години“; „празнува, че е осигурил на местните място „на топло“ или „радва се, че най-после има модерен затвор, в който от „промяната“ ще се чувстват комфортно“.

И, ако оставим настрана факта, че наистина зам.-министър Дечев открива затвор, а не ново училище, санаториум или завод, за да тържествува в този мащаб, то кичът и странното престараване на ръководството на правосъдното ведомство да отбележи събитието направо бият на очи. Ако си спомним къде се намираше и самият Дечев допреди няколко години и какви бяха основните му занимания, наистина настоящата му роля на режещ лентички под звуците на комбинацията гайда-пиано, изглежда малко комично. Допреди да стане зам.-министър в екипа на Надежда Йорданова, той бе съдия в Софийския градски съд, член на управителния съвет на политизирания Съюз на съдиите в България (ССБ) и активист за спешна и радикална „съдебна реформа“.

Днес, явно Дечев се е поизморил от старото си амплоа и подобно на Методи Лалов, който докато беше магистрат и председател на Софийския районен съд също се опитваше да прокарва политически интереси в съдебната система, явно е разбрал, че в политическите среди и на политически постове работата е по-сладка. Поне не изглежда да му тежи, щом остана зам.-министър и в екипа на служебния министър Крум Зарков, а няма и за какво. Докато го посрещат с мед, масло, питка и народна музика.

Галин Костадинов

 

«