« Върни се назад Публикувано на 20.12.2021 / 9:05

КИРИЛ ПЕТКОВ НИ КАЗА, ЧЕ СЛУЖЕБНИТЕ КАБИНЕТИ НА РАДЕВ НЕ СА СВЪРШИЛИ НИЩО ПОЛОВИН ГОДИНА. МОРАТОРИУМЪТ Е ДИРЕКТЕН ЛОБИЗЪМ В ПОЛЗА НА ВЕИ – СОБСТВЕНИЦИТЕ

Какво ни казва Кирил Петков с тези думи. Казва ни, че служебните кабинети на Румен Радев (в единия участва и той) не са вършили нищо половин година.

Премиерът Стефан Янев е министър в сегашния кабинет и Петков може да го пита за доставките на газ и за цените. За повишението на цената на тока се знае от половин година. Знае се, че и КЕВР се държи благоразумно като я увеличава с малко от 1 януари, за да бъде по-поносима тежестта.

Анализите за които говори Петков днес отдавна трябваше да са направени, мораториумът, приет от мнозинството на ПП и останалите е директен лобизъм в полза на ВЕИ-собствениците. Както и очевидна управленска глупост и некомпетентност.

Това връща темата за служебните правителства на Радев, които бяха фрапиращо некомпетентни в някои от най-важните сектори – здравеопазване, енергетика, икономика, финанси, култура, спорт, туризъм. Към тях да добавим и нескопосания план за възстановяване и развитие, дело на цялото правителство и повод за сериозен раздор между министър Пеканов от една страна и Кирил и Асен от друга.

Успехът на Кирил Петков и Асен Василев е медиен феномен и резултат от пропаганда.

Актуализацията на бюджета, внесена от Асен бе провал, електромобилите и калинките в ББР на Кирил също.

Служебните правителства на Радев показаха, че той не може да събере никаква сериозна експертиза за управлвение около себе си и пропиля огромна възможност, за да изгради истинска управленска алтернатива на ГЕРБ и ДПС. Вместо това той предпочете да заложи на набързо скалъпен американски проект за превземане на властта.

Поведението на Кирил Петков, който се държи така сякаш наистина е във властта от седмица, е само един от детайлите в тази проясняваща се картина.

Явор Дачков

«