« Върни се назад Публикувано на 31.05.2022 / 11:09

КИРИЛ ПЕТКОВ И РУМЕН РАДЕВ СПАЗАРИЛИ С МАКРОН ПУСКАНЕТО НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ!

В най-скоро време ще бъде организирано посещение във Франция на президента Румен Радев и премиера Кирил Петков. В тяхната делегация ще има и представител на външното ни министерство. В Париж се очаква те да одобрят предложение на Еманюел Макрон, което да вдигне ветото за започване на преговорите на РС Македония за членство в ЕС.

Това съобщиха пред БГНЕС участници в последния коалиционен съвет, който се проведе в петък вечер, 27 май. Източниците ни са от различни политически формации и всеки един от тях поотделно потвърди информацията, която съобщаваме.

По време на разговора от правителството са информирали, че „френското председателство е обещало да включи всички български искания в преговорната рамка и тяхното изпълнение да бъде гарантирано от самия Макрон“. „Това на практика означава, че ние се доверяваме изцяло на Макрон, но в същото време рискуваме да изпаднем в десетилетен спор, защото всяка една от страните-членки ще може да блокира всяко едно решение. Това ще бъде спор безкрай, а ние не искаме турски вариант“, разказа един от участниците пред БГНЕС.

Според друг участник в срещата от 27-ми май в плана на Макрон „има предложения, които не са ясни и въобще не е сигурно, че Европейската комисия може да даде гаранции за тяхното изпълнение в бъдеще“. На участниците в коалиционния съвет е направило силно впечатление информацията, че „президентът Радев е провел много положителен разговор с Макрон“. „Това е толкова прозрачно. Самият Радев ден след съвета каза следното: Мога да поздравя президента Макрон за неговото визионерство и смелост да търси адекватно решение за намиране на изход от тази ситуация и за отстояване на истината и справедливостта“, каза участник в коалиционния съвет. Сериозно притеснение сред участниците предизвикало изказването на един от тях, който буквално се е отнесъл с пренебрежение към мнението на българските граждани по въпроса за РСМ. „Каквото и да предложим, то ще мине, защото българите не разбират този въпрос“, са били неговите думи. „Сигурно и поради тази причина са отделени десетки хиляди лева за социологическа агенция, която да обработва населението по този въпрос през следващите две седмици“, каза още той.

В края на срещата е взето решение в следващите две седмици „никой да не коментира и да не взема отношение по въпроса за РСМ“. По този въпрос най-мълчаливи трябва да бъдат представителите от Министерството на външните работи. Първите коментари трябва да бъдат след като бъде оповестен и мощно подкрепен предложения текст от самото МВнР. В същото време всички представители на отделните политически партии участващи в правителството ще твърдят, че „няма никакви отстъпления по въпроса за РСМ и националните интереси на страната ни ще бъдат защитени“.

По време на срещата е постигнато съгласие и всяко различно мнение и позиция по този въпрос, на политици, учени, историци, журналисти да бъде „максимално бързо атакувано и с тежки политически обвинения“. Един от тях дори се похвалил в края на срещата пред част от участниците, че „той лично се е справил с един непослушник и „може да поръча всеки един за оклеветяване от двете страни на границата“.“

Честито на балъците, все още вярващи на тия двамата „синергични с дневния ред на САЩ“ – радев и петков.

Afera.bg

«