« Върни се назад Публикувано на 05.04.2022 / 14:57

КАЧ ПАРА*, ПРОСТО КИРО, ДА ВЪРТИШ БАБХ ЗА ЛИЧНА УПОТРЕБА И КЕЛЕПИР?!

Като производител на хранителни добавки и като принципал на БАБХ редно ли е премиерът да правораздава върху конкуренти.

Ден след като премиерът Кирил Петков посети ГКПП „Капитан Андреево“, за да извърши проверка на начина, по който са организирани фитосанитарният контрол и контролът върху продукти с животински произход на границата, цялата държавна машина се впрегна да извършва проверки. НАП, БАБХ и полицията бяха впрегнати в проверката.

Вече трети ден заместник-директорът на БАБХ д-р Ангел Мавровски отчаяно се опитва да намери нарушения в дейността на лабораторията, но такива няма, научи BIG5 от свои източници. Те споделят пред медията ни, че служителите на граничната лаборатория са тормозени и заплашвани с полиция затвор и арести без никаква причина. Същите заплахи получават и докторите от граничния контрол на БАБХ, които са подчинени на Мавровски.

Служителите на граничния пункт, които отговарят за фитосанитерния контрол, споделят, че възприеман т.нар. проверка като наказателната акция, която се води лично от Кирил Петков, а изпълнители са зам.-министърът на земеделието Иван Христанов,  директорът на БАБХ проф. Христо Даскалов и зам.-директорът на БАБХ Ангел Мавровски.

Какво всъщност се случва на граничния пункт?

Проверяваната лаборатория е ситуирана в помещения под наем на ГКПП „Капитан Андреево“ и е акредитирана от Службата по акредитация и има дългогодишни договори с почти всички турски вносители и превозвачи.

Целта на акцията е също така да се ограничи вносът на плодове и зеленчуци от Турция, които са значително по-евтини от българските заради субсидиите, които ползват турските производители.

През месец декември бе проведен търг за отдаване под наем на помещенията, в които е ситуирана лабораторията, тъй като договорът бе изтекъл и нямаше как да се работи законово без договор за наем. Източниците на BIG5 споделят, че в лабораторията няма разходване на обществени средства, няма и открити нарушения, затова в момента хората на Кирил Петков от БАБХ се чудят какво да измислят, за да не се провали акцията.

Всъщност, служителите определят цялата акция на премиера по проверка на контрола като ПР-изпълнение и като груб опит да се изземе бизнеса на лабораторията. Акцията много напомня на подобни мащабни инициативи, които предприемаше бившия премиер Борисов, когато се изпречваше някой неудобен на пътя му, споделят източниците на BIG5.

БАБХ под шапката на Министерски съвет

Много бързо утихнаха без отговор въпросите премиерът Кирил Петков в качеството си на частен производител на хранителни добавки и провиотици не е ли в груб конфликт на интереси, след като БАБХ стана директно на негово подчинение. Нека припомним, че в навечерието на Нова година Българската агенция по храните тихомълком осъмна с нов изпълнителен директор. Назначаването на никому неизвестния професор мина в пълна медийна и обществена тишина. Проф. д-р Христо Даскалов, обаче, е известен от много години в професионалните среди като привърженик на… пробиотиците – също както и Кирил Петков.

В началото на годината в социалните мрежи набра скорост видео, в което самият премиер рекламира веганските си продукти. Политически премълчаван факт е, че Кирил Петков и баща му предлагат веганския пробиотик „ПроВиотик“, произведен на основата на бактерията “Лактобацилус Булгарикус“, но не от мляко, а от сок от моркови. Тяхното лечебно чудо е представено като иновативен биопродукт на капсули и таблетки с уточнението, че е клинично тестван от харвардски учени, съвместно с лекари от ИСУЛ.

И до днес виси без отговор въпросът: Не е ли в конфликт на интереси премиерът, след като личният му бизнес зависи от агенция, където назначи за шеф своя подгласник в изборната листа на партията си, а също така и експерт в областта на произвежданите от семейство Петкови продукти?

Вместо да се даде ясен отговор на обществото за този видим конфликт на интереси, Петков и политическият му подгласник – сега шеф на БАБХ, правят показна акция на границата.

А иначе нека припомним думите на самия професор, който като оглави Агенцията казва пред медии: „В управлението има постулати, които трябва да се спазват. Контролът и бизнесът не трябва да се съчетават. Тогава се получава загуба на контрол“.

Проф.  Даскалов изтъква, че в системата има „създадени връзки, които ще трябва да разкъсаме по-нататък“, „лоши практики“ в системата на земеделието, касаещи бизнеса и добави, че земеделците са изпитали „силата на институциите не в добрия смисъл на думата“. „Лошите навици трудно се избиват, но те се избиват. Хора, които не желаят да се разделят с тези лоши навици, които са усвоили във времето, ще трябва да се разделим с тях“, коментира новият шеф на БАБХ, забравяйки видимо, че под така нар. „лоши връзки“ попада и неговата с премиера Петков, обединена от ползотворните пробиотични продукти.

www.big5.bg

*Кач пара – колко струва

 

«