« Върни се назад Публикувано на 01.04.2014 / 12:45

КАТО СИ ТОЛКОВА УМЕН, КЪДЕ СА ТИ ПАРИТЕ?

 

Прочетох днес в новините едно заглавие „Борисов съди Бареков заради обвинение в лично богатство“ и за пореден път онемях от липсата на ценности в милата ни родина. Представете си как ще обясните това на някой европеец или американец: „А у нас един политик съди друг политик, защото го нарекъл богат“. Решението на съда при евентуална (надявам се, невероятна) осъдителна присъда трябва да гласи примерно „Осъждам г-н Бареков да признае, че г-н Борисов е изключително беден“.

Като се сещам какво е другото дело, което бившият премиер води срещу същия политик, мисля че съдът има напълно основателна причина да умре от смях. И, разбира се, да присъди оправдания и по двете дела. В крайна сметка г-н Борисов или е умен, което значи, че има пари. Или е беден, което значи, че е тъп. Не може и двете наведнъж. Това с умните бедни хора е феномен само в България и то защото се обиждаме, ако ни заподозрат в богатство.

Борисов бил десен. Ако случайно беше чел повечко (не, това няма никаква връзка с първото му дело срещу Бареков), щеше да знае, че десните хора принципно уважават богатите. И че дясната политика е политика с грижа за богатите, не за бедните. Срещу себе си, бедняка, ли ще работи Бойко, ако отново влезе във властта? Тази тънкообидност говори за силен ляв уклон, за пролетарска възмута от нареждането му в друга класова категория.

Какво казва всъщност това действие на бившия министър-председател? Казва същото, което стои като лайтмотив в първото дело: „Вие сте бедни, и аз съм беден“. Ох, там беше друго: „Вие сте прости и аз съм прост“.

Тази линия на идентификация с масите можем да я продължим до безкрай. Наскоро Борисов каза в ефир, че е печелил конкурса за Жена на годината. Така де, избирателки, „вие сте жени, и аз съм жена“.

Продължаваме с метаморфозите на Генерала на базата на негови собствени думи през годините:

„Вие сте учени, и аз съм учен (доктор на науките)“

„Вие сте спортисти, и аз съм спортист (регистриран при това)“

„Вие сте хора на изкуството, и аз съм художник (даже почетен член на СБХ)“

„Вие сте ченгета, и аз съм ченге (няма нужда от припомняне)“

„Вие сте селяни, и аз съм селянин (и си гледам картофи в двора)“

„Вие сте IT специалисти, и аз разбирам от компютри (пиша във Фейсбук редовно)“

„Вие сте родители, и аз съм родител (не ми закачайте детенцето на 30 години)“

„Вие сте емигранти, и аз съм емигрант (самотен сред лошия материал)“

Можем дълго да продължаваме списъка до изчерпване на всички идентичности, които Борисов се опита да си присвои в ламтеж да спечели душите на хората.

А относно новото дело… Може би той ще влезе в съда този път, за да посочи директно с пръст виновника. Може би ще го направи с лявата ръка, защото в дясната ще има филия с мас. И, повярвайте ми, изобщо няма да носи костюм за 15 хил. долара, ушит по поръчка и купен с премиерската или депутатската му заплата в размер на около 3-4 хил. лв. Беден е човекът.

Пресиян Антонов

Колаж: Ивайло Ангелов

 

«