« Върни се назад Публикувано на 12.02.2021 / 8:45

КАТО НЕ МОЖЕ ДА СИ НАПРАВИТЕ ОФ, НА ВИ ЕДНО СРЕЩУ МЕНЕ СИ!

Бойко Борисов за втори път за една година оглави протеста срещу себе си. Онзи ден той хвърли на масата свой Отечествен фронт. Направи го чрез двамата рицари на демократичния печален образ, които на пръсти и шепнешком поведоха коалиция-ерзац на неосъщественото обединение срещу ГЕРБ. Оглавиха я аверите му Валери Симеонов и Веселин Марешки.

Смях и подигравки, вадене на стари крамоли между Марешки и Валери развеселиха народа. Никой обаче не чу как вторият тихо изсъска цялата стратегия на жалката на пръв поглед коалиция.

Според отритнатия от богатото ВМРО беден роднина Симеонов, още не било ясно дали новото обединение ще подкрепи ГЕРБ. Зависело от програмата на управляващите за след изборите, не било сигурно и прочие. Опа, както се казва. После бе изтървано още нещо. Че в коалицията с Марешки щели да се включат няколко социалдемократически партии, бе споменато името на позабравения Нихризов. Щяло да има и християндемократи, неясно колко зелени и колко оранжеви БЗНС-та и колко дружества на трезвениците. Изобщо, пълна шарения, даже може да влязат германските социалдемократи, лейбъристите на Джонсън и „Единна Русия“. Даже и Тръмп може да се включи, без значение импийчмънта му.

Така е. След като ВМРО, като истински македонци, си скътаха мазнинките, заделени от управлението, някой друг е извадил пачките изпод покривката. И новото ОФ вече се оглежда наоколо и стъпва по мазолите на партиите от площада.

В същото време „Отровното трио“ взе да си прави доста зловещ майтап, като покани ДПС в своето си ОФ. Тримата сякаш са забравили, че от години нервно сърбат една и съща постна чорба в държавата-ресторант „При хидроинженера“. Където главен готвач е Пеевски, портиер Мустафата, а салонен управител и раздаващ порциите – премиерът.

В целия този политически тюрлюгювеч БСП стърчи като сварен червен домат. Победата във вътрешните битки продължава в безкрайно пиршество и мантрата: „Ние с всички сме добре…“ Социалистите май предпочитат повече за президент Борисов, отколкото този опърничав Радев. Но да не пищят, когато един ден се окаже, че Корнелия е станала ПКП-2 и че някой пак ги е онодил с 200.

Все така лежерно изглежда партията на Соловимир Трифонов, на която явно и е достатъчно безкрай да изживява комплекса си „Володимир Зеленски“.

Някак тихо покрай ОФ-то на Борисов мина и обявяването на кандидатурата му за президент. То какъв шум беше, когато това направи Радев, сега обаче някак изпод вежди го обяви Веждю, както бе известен по едно време скулптура Рашидов. Друг е въпросът, че ние предвидихме това още миналото лято.

Цанко Цанев

«