« Върни се назад Публикувано на 12.07.2021 / 19:24

КАТО БЪДЕЩ МИНИСТЪР НА МВР ЩЕ ИМА ЛИ ТОПКИ НИКОЛАЙ РАДУЛОВ ДА ФИНАЛИЗИРА Б.Б. ПО ДОКУМЕНТИТЕ, КОИТО ИЗВАДИХА С БАРЕКОВ!

….През юли 2014 година Николай Бареков, който бе щурмувал политиката, дръпна фитила на бомба, вадейки на светло секретни документи, свързани с Бойко Борисов и връзките му с ъндърграунда. След като Николай Бареков извади рапорт на оперативен работник от 2003 година, настана истерична вакханалия, най-вече в средите на купищата генерали по нашите родни ширини. Защото у нас генерал до генерала, майно льо, кой от кой по спец!

По онова време главен секретар на МВР бе Светлозар Лазаров, наричан популярно „Гелосаното“, тъй като мажеше изумително умната си главица с шепи с гел, а като съветник на Бареков бе позициониран бившия главен секретар на МВР Николай Радулов.

„Гелосаното“ моментално изпищя, че документът, който извади Николай Бареков срещу Бойко Борисов съществувал, оперативната среща била проведена, но „в оригинала“ липсвало името Бойко Методиев Борисов, от което въпросът на въпросите увисна със страховита сила:

„Кой и защо е извадил този документ през 2003 година, по времето на Бойко Борисов като Главен секретар на МВР и е заличил името му?“. И кое бе истина – онова, което е „прочистено“ в МВР и съществува в архивите на МВР като оригинал, или „копието“, което притежаваше Николай Бареков? И защо, според думите на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, документът е ваден точно през 2003 година, когато Главен секретар на МВР пък е Бойко Борисов? И защо точно неговото име по-късно „го няма“ в „оригинала“, след като в целия документ на оперативната среща се говори точно за лицето Бойко Методиев Борисов?

Бареков показно се подиграваше на изнервените „генерали“, потрошили моментално краката си да защитават „чистото име“ на Бойко Борисов и определи ситуацията с обявената „липса“ от „Гелосаното“ на името на Бойко Борисов в документа така: „все едно романа „Ана Каренина“ е без Ана Каренина“. Бареков написа и писмо до тогавашния вътрешен министър Цветлин Йовчев, като поиска сравнителен анализ:

„Да се направи сравнителен анализ на докумените. Целта на този анализ е да се установи, колко и кои от книжата са изчезнали и колко от тях са с променено съдържание.

Разполагам с пет копия на преписи от документи, от които става ясно каква е самоличността на агент Пламен и неговите премеждия в СИК и ВИС през годините. Неговата самоличност ще бъде запазена, защото такива са законовите и морални изисквания. Макар да е работил за службите, информаторът с инициали „Д. П.“ е бил малтретиран редовно от представители на ВИС-2, но същевременно е бил пазен от МВР заради информацията, която е изнасял от средите на ъндърграунда.

Преписите имат строга логическа последователност назад във времето. Те показват, че този информатор е бил особено ценен за МВР и информацията често е служела за превантивна мярка от органите на реда спрямо групировките, когато става дума за проституция, наркотрафик и рекет. Всички бланки имат регистрационни номера в архива на МВР и лесно може да бъде проследен целия случай, ако МВР има добрата воля.

Според моите тълкувания, тук не става въпрос за отделна разработка, посветена на Бойко Борисов, а за засечка по линия на наркотиците в разговори между популярни лица от българския ъндърграунд през 90-те. На практика от логическа гледна точка няма как да има фалшификация, нито на цялата поредица документи, нито на документа, чиито главен герой по смисъл и по обем се явява г-н Борисов.

Според информация от преписите, въпросният агент участвал в Дело за оперативна разработка „Жълтия“, ДОР „Бухала“ и ГДОР „Приятелите“, които е извършил перфектно, а разработките са напълно успешни.

Изразявам пълна готовност да предоставя на ведомството книжата, с които разполагам, за да се изясни фактологията, свързана с професионалното и обществено развитие на политици, бизнесмени и общественици, които са изиграли и в момента играят основна роля в българския политически и икономически живот. А фактологията във въпросните документи сочи, че ключови персони от българския преход са преки участници в редица престъпления, сред които убийства, рекет и наркотрафик.

Смятам, че подобно навременно действие от страна на МВР ще отговори на огромния обществен интерес към истината за връзките и зависимостите между политиците и организираната престъпност.

Архивът на МВР или друг източник е мястото, от което черпите информация, че Бойко Борисов е „бивш охранител с връзки, с лица, свързани с организираната престъпност“, пита във финала на писмото си към Йовчев лидерът на ББЦ, цитирайки думи на самия вътрешен министър.

Сравнителният анализ на рапорта без пасажа за Бойко Борисов губи всякакъв смисъл, значение и тежест,както от оперативна гледна точка, така и стилистично и художествено. Изводът е, че няма как пасажът за Борисов да е бил добавен, защото без него документът губи значение…

Ето и текста на рапорта в двата варианта – единият, представен от Бареков и другият, както твърди главния секретар на МВР, че притежават.

РАПОРТЪТ БЕЗ СВЕДЕНИЯТА ЗА БОЙКО БОРИСОВ

Рапорт

за проведена среща с информатор „Пламен“ регистрационен номер 22879/98 год. на 16. 03. 1999 г. от 20 до 21 часа на закрито в гр. Бургас

Г-н началник,

На 16. 03. 199 г. проведох среща с информатор информатор „Пламен“, регистрационен номер 22879/98, на която ми съобщи следната информация: на 11. 03. 1999 г. при него е бил на гости стар негов приятел – Христо Асенов-Бацата. Същият е представител на ВИС-2 за гр. Варна и е един от най-приближените на шефа на ВИС-2 Георги Илиев. Според източника посещението на Бацата в Бургас е било свързано с решаване на възникнал конфликт между хора на Пламен Кела и хора на ВИС-2 от региона. Информаторът ми потвърди, че Бацата е имал среща с Пламен Кела. Бацата е бил в Бургас по поръчение на Георги Илиев.

Според информатора, честите посещения на Бацата и Георги Илиев в Южна Америка – Колумбия, Аржентина и Венецуела се обясняват с тези факти, но според него сега ставал въпрос за възникнал конфликт между Митю Очите и Кела, влошени след случая „Боровец“ през 1995 г. това обяснява и като мотив за посещение на Бацата при него, с когото са близки от 1993 г.

Бацата му казал още, че и при следващите си посещения в Бургас ще отсяда при него.

Господин Началник, горното за сведение

СПРАВКА НА ЗАСЕЧЕНИТЕ ЛИЦА

  1. Христо Димитров Асенов – Бацата – ЕГН ХХХХХХХХХ
  2. Георги Андреев Илиев – ЕГН ХХХХХХХХХ гр. Кюстендил
  3. Димитър Желязков Желязков – Очите ЕГН ХХХХ гр. Несебър

4.

  1. Младен Иванов Мутафчийски ЕГН ХХХХХХХ

МЕРОПРИЯТИЕ

Извършване проверка на информацията чрез агент „Иво“, рег. № 1018/99 г. като му се постави задача да я провери чрез Тодор Костадинов,

Красимир Маринов и братя Диневи

ПОСТАВЕНИ ПОРЪЧЕНИЯ

Да продължи контактите с Христо Асенов-Бацата и да установи хората, с които се среща. Да разбере още детайли от информацията за Бойко Борисов и дали предстоят нови покушения, най-вече в региона.

Изготвил 15213

РАПОРТЪТ СЪС СВЕДЕНИЯТА ЗА БОЙКО БОРИСОВ

Рапорт

за проведена среща с информатор „Пламен“ регистрационен номер 22879/98 год. на 16. 03. 1999 г. от 20 до 21 часа на закрито в гр. Бургас

Г-н началник,

На 16. 03. 199 г. проведох среща с информатор информатор „Пламен“, регистрационен номер 22879/98, на която ми съобщи следната информация: на 11. 03. 1999 г. при него е бил на гости стар негов приятел – Христо Асенов-Бацата. Същият е представител на ВИС-2 за гр. Варна и е един от най-приближените на шефа на ВИС-2 Георги Илиев. Според източника посещението на Бацата в Бургас е било свързано с решаване на възникнал конфликт между хора на Пламен Кела и хора на ВИС-2 от региона. Информаторът ми потвърди, че Бацата е имал среща с Пламен Кела. Бацата е бил в Бургас по поръчение на Георги Илиев. Същият е споделил пред информатора(те са много близки), че преди около 2 месеца са били на почивка с Георги Илиев на някакъв курортен остров във Венецуела. Там имено Илиев казал на Бацата, че новият бос на кокаина се казвал Бойко Борисов и имал страшни хора на разположение. Той бил и човекът, който заедно с бай Миле и Поли Пантев очистили брата на Жоро Илиев, защото пречел на дрогата. Жоро Илиев знаел, но го предупредил да не се меси, ако не иска да е следващият. Дори му дали и територия.

Тази връзка във Венецуела била пак на този Бойко, той работел с хора от разузнаването и те му давали връзките и каналите, но ползвал групировките, за да е чист, щял да става голяма фигура. Хората, които ползвал за „мокрото“ били от службите, но имало и хора отвън.

Илиев казал на Бацата, не ми пука, щом си взимам моето. Според информаторът, Бацата-Христо Асенов-е човекът на Георги Илиев за цялото Черноморие, като основно движел Канала на ВИС-2 за внос на кокаин транзитно през България за Западна Европа. Така разбрал, че този Бойко Борисов е страшният човек. Той решавал, кого да хващат службите, защото искал да си направи лице пред някакви западни служби, за да може да изглежда чист. Така че, който не се отчитал точно ставал фира за кариерата на Бойко, такава била работата. Бойко бил и този, който чрез бай Миле и Бацата дърпал конците в СИК.

Според информаторът, честите посещения на Бацата и Георги Илиев в Южна Америка – Колумбия, Аржентина и Венецуела се обясняват с тези факти, но според него сега ставал въпрос за възникнал конфликт между Митю Очите и Кела, влошени след случая „Боровец“ през 1995 г. това обяснява и като мотив за посещение на Бацата при него, с когото са близки от 1993 г.

Бацата му казал още, че и при следващите си посещения в Бургас ще отсяда при него.

Господин Началник, горното за сведение

СПРАВКА НА ЗАСЕЧЕНИТЕ ЛИЦА

  1. Христо Димитров Асенов – Бацата – ЕГН ХХХХХХХХХ
  2. Георги Андреев Илиев – ЕГН ХХХХХХХХХ гр. Кюстендил
  3. Димитър Желязков Желязков – Очите ЕГН ХХХХ гр. Несебър
  4. Бойко Методиев Борисов ЕГН ХХХХХХХХХХ
  5. Младен Иванов Мутафчийски ЕГН ХХХХХХХ

МЕРОПРИЯТИЕ

Извършване проверка на информацията чрез агент „Иво“, рег. № 1018/99 г. като му се постави задача да я провери чрез Тодор Костадинов,

Красимир Маринов и братя Диневи

ПОСТАВЕНИ ПОРЪЧЕНИЯ

Да продължи контактите с Христо Асенов-Бацата и да установи хората, с които се среща. Да разбере още детайли от информацията за Бойко Борисов и дали предстоят нови покушения, най-вече в региона. Изготвил 15213“

Прокуратурата отказа да образува досъдебно производство и в това нямаше никаква изненада, би било потресаващо, ако изобщо някога прокуратурата образуваше каквото и да досъдебно производство, свързано с Бойко Методиев Борисов. А за да се изясни истината, трябваше да бъдат направени няколко простички нещица – да се издири служителя провел срещата и съставил рапорта. Той има само номер, но за МВР е ясно кой е, същият служител най-добре знае каква информация е получил и какво е написал в рапорта, както и можеше да отговори на въпроса и кой е оригиналния документ – този на Бареков ли, или този в архивите, който размахваше гелосаният главен секретар на МВР. Трябваше да се издири и проведе среща и с източника на информацията – въпросният информатор, който най-добре знае каква информация е споделил със служителя, написал рапорта.

След голямата дунанма, и след като прокуратурата отказа да образува досъдебно производство по документите, които Бареков и предаде, Бойко Борисов целият изпран в чисто бяло написа във Фейсбук: „Неистинността на поредните клевети и лъжи на Николай Бареков срещу мен се доказаха. Документите, които развяваше в публичното пространство, са манипулирани, а клеветническите твърдения от него са единствено и само с цел дискредитирането ми и уронване на авторитета ми.“

А Бареков заяви, че: „Като съвестен гражданин съм изпълнил своите задължения и съм предал всички документи, свързани с миналото на Бойко Борисов, на компетентните органи. Относно преждевременната радост на един бивш премиер, че е получил поредната индулгенция от властта заявявам, че „битката между Бареков и Борисов“ ще премине на качествено ново ниво с оглед кандидатирането ми от Пловдивски многомандатен избирателен район.

Моята битка с г-н Борисов никога не е била на лична основа, а е чисто политическа. Смятам, че за целия български народ е ясно кой как си е изкарвал хляба в миналото. Дори и тези, които гласуваха за ГЕРБ нямат съмнение за предишната битност на г-н Борисов и участието му по време на прехода в нерегламентирани дейности и в структурите на трибуквените групировки, които всяваха страх в гражданите и бизнеса.

Миналото на Борисов вече не е тема на разговор. Тема е лошото управление на ГЕРБ и практиките, които прокараха в българската политика. Тема е и рекетът върху бизнеса от страна на Цветан Цветанов, Ваньо Танов и Симеон Дянков.“.

Внезапно за Бареков „миналото на Борисов вече не бе тема на разговор“.

Малко преди обаче Бареков да бъде „отведен“ от нажежената като котлон ситуация, в кабинета му в столицата в офиса на партията му „Без цензура“, с очите си видях един секретен документ, който той не извади пред медиите, и който остана заключен в касата му.

– Искаш ли да видиш нещо ужасяващо? – протегна се да отключи касата си Николай. – Ама няма да ти дам копие. Четеш го само тук!

Николай ми подаде документа и докато той разговаряше с двама свои адвокати, които също бяха в кабинета му, аз трескаво четях за трети път документа, стараейки се да го запаметя.

Документът бе с червен печат. Не можех на прима виста да преценя дали е менте, или копие на оригинал, но пък съдържанието му бе взривяващо.

Датата на документа бе от 2 март 2004 година и бе изготвен от офицер с посочен секретен номер.

Формулировката бе: „във връзка с извънредна оперативна ситуация“, а изложението бе оформено като описани по номера точки 1, 2, 3.

В първа точка се говореше за „нелегал“, като термина бе употребен както за Сретен Йосич, така и за Б.Б. Подробно се описваше „отстраняване на лица, посредством група, свързана със служба в МВР“. Умишлено не споменавам коя точно служба бе назована, както и посочвам инициали, защото както обикновено се случва, тия, които трябва да бъдат разследвани щракат с пръсти, а аз търкам подметки по съдилищата.

Името на Б.Б., бе описано подробно, като свързано с тази „група“. В документа бе употребен и термина „устна заповед“ откъм Б.Б. към въпросната „група“ за „отстраняване на лица“, свързвани с определена информация за контактите на лицето Сретен Йосич.

В първа точка от този документ съществуваше и описание как висш полицай с инициали Б.Б., но не Онзи за когото си мислите от Банкя, е осуетил и манипулирал доказателства за тази „група“, която очевидно е била прихваната, за да завърши разследване по нея – „поради липса на доказателства“.

Във втора точка бе упоменато името на варненския бизнесмен Каро Агопович (застрелян през прозореца в дома си) и свързването на това убийство с тази „група“.

А трета точка си беше направо като изригване на вулкан. В нея бе описано, че се прилага видеоматериал, „предоставен ни от колега от израелските служби“, като бе упоменато и името на израелския офицер от израелските служби, и се твърдеше, че е засечена среща край нашата южна граница, с конкретно упоменаване на мястото на сбирката.

Описани бяха и присъствалите на тази среща с имената им – „Бай М., Б. Б., А. Д., лице от сръбски произход, чието име не запомних, но не Сретен Йосич, както и още едно българско лице. Запомних и още едно изречение, описано в документа, свързано с тази среща – „позицията, от която да бъде стрелбата“. И името на Илия Павлов.

-Дай и този документ с останалите на Цацаров! – подадох листите на Николай. – К’во ми вадиш някакви тъпи рапорти с Бацата? Това извади! Това е втрещяващо!

–Сега не намирам за нужно да се карам с Доган – отвърна ми Николай и прибра документа с червения печат в касата си.

По това време Бареков вреше и кипеше от избори в избори. Докато аз наум преповтарях това, което съм прочела, за да го запаметя, властите бяха налазили Бареков и счетоводителя, който обслужваше партията му и Николай и адвокатите му обсъждаха ситуацията. След като те излязоха, вече не помня как стана лаф за „Гелосаното“ и затова, че не спирах да го мачкам в сайта АФЕРА, заради невъобразимите щуротии, които говореше и правеше.

–Искаш ли да му се обадя? Глей сега какво ще стане! – Николай истински се забавляваше, докато набра главния секретар на МВР Светлозар Лазаров. Отсреща веднага му отговориха и Николай изтресе:

–Здрасти, как си? Тука има един човек от американската амбасада и иска да те чуе… Чакай, сега ще ти го дам – и ми подаде телефона си.

Никога няма да забравя тихичкото, посрано, раболепно, страхливо гласче на „Гелосаното“:

–Слушааам…

Тоя наистина си мислеше, че някой от американската амбасада боб хвърля за него и бе вече сложил наколенките. Нямаше как да пропусна вдигнатата топка от Николай, която ми бе подарил.

Замълчах умишлено няколко секунди и високо, и отчетливо изревах в ухото на „Гелосаното“:

–Как сте, господин Главен секретар? Веселина Томова съм от „АФЕРА“.

„Гелосаното“ объркано и вцепенено замълча и поде някакъв разговор, смачкан, като мома, настъпана на опашка за визи пред американската амбасада. Най-смешното бе, че нататък във времето дори си мислеше, че „се е оправил“ с Томова от АФЕРА. Няколко пъти му звънях за някакви „акции“ на МВР, той вдигаше моментално, отговаряше ми с готовност, въпреки че каквото и да кажеше, то общо взето нямаше никакъв смисъл, докато не го гилотинирах впоследствие окончателно, особено след безумната му „ювелирна“ акция в Лясковец, при която загина баретата Емил Шарков….

Веселина Томова

Откъс от книгата и „Този живот е за смелите“

«