« Върни се назад Публикувано на 06.01.2009 / 20:26

Катастрофален провал на разследването за убийството в “Малибу”

Делото за убийството на 34-годишния Венцислав Маринов-Боксьора, който загина при престрелката в дискотека „Малибу“ на Златни пясъци, е изпратено до Варненската окръжна прокуратура с мнение за спиране от разследващия. Това заявява наблюдаващият прокурор Димитър Кайряков пред в. “Народно дело” и уточнява, че то наистина ще бъде спряно. „Изчерпали сме всички възможности по откриване на хората, които са били в увеселителното заведение и това е причината за тези действия“, казва Кайряков. Оказало се, че повечето свидетели на кървавата вендета през лятото, когато Венци бе убит, не са от Варна.
Изявлението на прокурор Кайряков звучи потресаващо, прочетете го отново: „Изчерпали сме всички възможности по откриване на хората, които са били в увеселителното заведение и това е причината за тези действия“.

Осми месец след кървавата вендета в дискотека “Малибу” варненските ченгета не са успели да открият хората, които са били в дискотеката и безсилен прокурорът свива раменца – приключваме, каквото беше беше.

Преди да направим извода, че във всяка нормална страна след такъв грандиозен провал на разследването, моментално оставката си трябва да подаде щефът на ОДП – Варна комисар Митко Димитров, ще разкажем цялата мръсна история по разследването на убийството в “Малибу”.

18 юни 2008 година.

Часът е около 1,30 след полунощ. Пред дискотека “Малибу” спират четири автомобила, от които слизат десетина варненци. Единият от тях Венцислав Маринов – Боксьора, който около полунощ е вдигнат по мобилния си телефон и заедно с останалите е повикан на среща в заведението. При пристигането на варненската група в “Малибу”, дискотеката е подозрително празна. Персоналът е освободен, има само една барманка и още един служител. Варненците не подозират, че влизат в добре премислен капан. Нахлувайки в дискотеката откъм тоалетните на заведението започва яростна стрелба. Покосени от куршумите падат Венцислав Маринов – Боксьора и Иван Славов. Двамата моментално са извлечени навън, качени са в автомобилите от останалите им авери и с бясна скорост са отведени в Спешното отделение на Окръжна болница – Варна.

По пътя Венцислав Маринов умира. Иван Славов е прострелян в краката и остава жив. След подадения сигнал за престрелка в “Малибу”, отивайки на място, ченгетата заварват празно заведението. От стрелците няма следа. Само на пръв поглед обаче.

Кървавата вендета се случва час и половина след полунощ. Около 10 часа на следващата сутрин репортер на afera.bg звъни на пресаташето на ОДП – Варна, което твърди, че на сутрешната оперативка на полицаите е коментирано, че се работи по версията за пиянска свада в заведението и за разпит са задържани всички варненци, които са били в “Малибу” като вече се работи по това кой от тях е застрелял Венцислав.

Afera.bg обаче далеч по-рано се е добрала до истината за ситуацията в дискотеката, която няма нищо общо с “процесуалните действия” на варненските ченгета.

На гюме в “Малибу” е била базирана софийска наказателна бригада, гравитирища около СИК и Младен Михалев – Маджо и “поканата” към варненци е била изключително префинено замислен капан. След стрелбата софиянци изчезват от местопрестъплението.

По настояване на afera.bg пресаташето на ОДП – Варна моментално се свързва с директора на варненската вътрешна дирекция Митко Димитров и му обяснява, че всъщност полицаите работят по версия, която е на светлинни години от истината за случая. Едва 12 часа след кървавата разправа, комисар Димитров приема в кабинета си репортер на afera.bg

Шефът на ченгетата остава със зяпнала уста, че в дискотеката всъщност е имало софийска бригада и отронва: “Ама как? Къде са били, никой не ги е видял”, като че ли хората на Маджо трябваше с цялото си великолепие да изчакат на местопрестъплението да се появи Митко Димитров. Това, че те двамата с Маджо са от Силистренско, все още нищо не означава, все пак.

Комисар Димитров пред репортер на afera.bg едва в 12,30 часа наобяд, 12 часа след убийството позвъни на подчинените си и попита: “Абе, вие проверихте ли мобилните телефони на убития и ранения, някой дали не ги е търсил и повикал през нощтта?!”. Едва тогава започна и тази проверка.

Едва след това местните корифеи на полицейската мисъл обръщат разследването наопаки и започват да работят по истинската версия.

Междувременно не ченгетата, а друг криминален репортер, сам открива къде е паркиран джипът на един от представителите на Маджо в морската столица, който иначе вече се търси от полицаите. Виждайки, че полицаите изобщо не са в час, репортерът също алармира пресаташето на ОДП – Варна и благодарение на него джипът е изнамерен.

Абсолютното безхаберие на полицаите има две обяснения – или е плод на непрофесионализъм, или им е по-удобно да вървят по погрешна следа.

Afera.bg в свое разследване разкрива, че три дни по-рано преди кървавата вендета в “Слънчев бряг” се случва нещо, което отключва конфликта.

Варненски бизнесмени са открили своя дискотека в туристическия комплекс. Новото заведение изисква реклама и наети момчета разнасят рекламни флаери на новото увеселително заведение. Оказва се обаче, че точно срещу него има друга дискотека, която е сикаджийска и се води под контрола на лица, свързани с небеизвестния Младен Михалев – Маджо. Софиянци са вбесени от конкуренцията в лицето на варненци и пребиват момчетата, които раздават рекламните флаери на варненската дискотека.

Конкурентната битка между заведенията се пренася на територията на “Златни пясъци”, където сикаджии спретват мафиотски капан на варненските юнаци, като по учебник.

“Великото” разследване по случая стига до кулминационната си точка, когато легитимираният като управител на “Малибу” Ивайло Сашев се явява сам в полицията и естествено е арестуван. Това, още по-естествено, е шумно афиширано в медиите. Комисар Димитров упоително обяснява, че знаят кои са другите трима стрелци, те били обявени за издирване и било само въпрос на време да ги заловят. През цялото това време Маджо е в чужбина и според източник на afera.bg, близкостоящ до него, махва с ръце и коментира – като са си надробили глупостите неговите хора, сами да се оправят.

По-късно Варненският апелативен съд променя мярката задържане под стража на Ивайло Сашев Георгиев и го пуска на свобода срещу парична гаранция от 10 000 лева. Съдът прецени, че няма достатъчно категорични данни, които да обосновават предположението, че Ивайло Георгиев е автор на тежкото престъпление, за което се разследва. На всичкото отгоре се оказа, че Сашев не можел да стреля, тъй като нямал палец на дясната ръка.

И сега забележете – взети били натривки и от пръстите му, но това е станало 12 часа след престъплението, когато е бил задържан.

Помните онези липсващи първоначални 12 часа, нали?

През август 2008 година пред репортер на afera.bg шефът на ОДП – Варна комисар Митко Димитров директно казва: “Очаквай много скоро новини около “Малибу” и се смее така весело като че ли тримата стрелци, които издирва нощуват в къщата му.

Естествено, нищо не се случва около разследването на кървавата драма в “Малибу”. Варненските ченгета не само и този път се провалят шокиращо в издирването на стрелците, но и проспиват скандални уговорки, свързани с очни ставки, които забиват разследването тотално в девета глуха.

Случаят с убийството в “Малибу” е скандален провал на полицаи и дознатели от варненската вътрешна дирекция.

Днес делото вече е приключено. Хората на Маджо могат да пият спокойно по едно в чест на комисар Митко Димитров.

Днес репортерите, които всъщност свършиха работата на ченгетата горчиво съжаляват, че не ги оставиха да им гледат сеира. Така сигурно не 12 часа щяха да гонят Михаля, ами може и да бяха арестували и обвинили приятелите на убития Венцислав и те още да лежат по арестите.

На практика след цялата шумна медийна пукотевица, че виждате ли, веднага били хванали убиеца от “Малибу”, историята приключи позорно за местните ченгета.

След подобен провал единствения път на честта е комисар Митко Димитров да си подаде оставката.

Нищо подобно обаче няма обаче да се случи. Митко Полицайчето продължава да твори “грандиозни успехи” и отсега търка гербаджийски пешове. Белким не му секнат печалната кариера.

Afera.bg

«