« Върни се назад Публикувано на 12.01.2011 / 16:39

Касим Дал хвърли оставка и скочи на Доган

"ДПС е изпаднала в тежък вътрешнопартиен колапс и небивала изолация, а вина за това носи лидерът на партията Ахмед Доган със своето действие и бездействие в последната година", се казва писмото.
"Мен лично ме изненадва, защото никакви видими признаци не е дал г-н Дал досега, освен слуховете, които вървят от доста месеци за подмолна дейност. Но аз считам, че той е човек, който не би се занимавал с подмолни дейности и ако има някакви претенции и проблеми към начина и стила на работа, би ги коментирал открито с колегите си", каза за Агенция "Фокус" депутатът Камен Костадинов, един от най-близките на Доган политици.
"Не считах, че нараненото честолюбие и това, че не е заместник-председател може да надделее при взимането на решение, но се оказа, че съм бъркал", заяви той.
На въпрос за каква подмолна дейност става дума, Костадинов посочи, че според твърдения: "Дал обикаля по структурите, обявява как ще създава нови паралелни партийни структури търси хора, които са недоволни. Всяка партия има някой, който в един или друг момент персонално е недоволен от нещо, което се случило."
Според Касим Дал най-тежката последица от поведението на Доган е изчезването на общата "кауза ДПС", която отстъпи място на каузи за бързото материално обогатяване, без съобразяване с когото и каквото и да било", пише в обръщението към организационните структури на партията, в което той обяснява решението си да напусне оперативното ръководството на движението.
В писмото Касим Дал подчертава, че никога не е имал, няма и сега амбиции към лидерското място в ДПС, но основното му обвинение е главно към председателя на партията, имайки предвид неговите действия и главно бездействие от последната една година.
Дал твърди, че Доган не е позволил на ръководните органи да изпълняват решенията на VII-та Национална конференция и грубо е нарушил устава на партията, като отложил свикването на редовен Централен съвет.
"Епизодичното му появяване в Централата на ДПС и пълното му отсъствие от дейността на Парламентарната група пък допълнително възпрепятстват нормалното функциониране и възприемане на партията в политическия живот на страната, допускайки той самия и партията като цяло на практика да бъдат тотално игнорирани в междупартиен и международен аспект.
Откровеността ни принуждава да признаем и най-тежката последица от поведението на нашия Председател – изчезването на общата "кауза ДПС", която отстъпи място на личните каузи за бързото материално обогатяване, без съобразяване с когото и каквото и да било.
Примерът, който получихме от човека на най-висок пост в партията да се използват безкрупулно властта и хората като употребени салфетки е най-лошото, което можеше да се случи на партията, но видно от някои наскоро разсекретени документи на бившата ДС, това е било негово "символ-верую" още от далечната 1974 година насам", пише в своето обръщение Касим Дал.
Той се извинява на членовете и симпатизантите на ДПС за това, че воден от своя идеализъм неволно подкрепял подобно непристойно за един демократ и либерал поведение през всичките тези години.
Дал обвинява сегашното ръководство на ДПС, че са "хора без тръпка и разбиране за "каузата ДПС", които временно я експлоатират и бързат да я заменят с каузи за собственото си благополучие, в екип с хора, които имат доброто желание, но са с доста ограничени организационни и административни способности".
В заключение с горчивина той заявява, че всички в Централния съвет на ДПС "бавно и полека се превръщаме в "мъжки секретарки" и всеки е призван да избира своята участ според степента на собствената си морална търпимост".

Ето и оригиналният текст:

ОБРЪЩЕНИЕ
към Организационните структури на ДПС

Уважавани колеги,
В деня, в който заявих официално пред Председателя на ДПС своето желание да напусна състава на Централното оперативно бюро на партията се обръщам с това послание към вас с искреното намерение, до всички членове и симпатизанти в страната да достигне ясното послание, че тези и всички мои бъдещи действия не може и не бива да са повод за разцепление или противопоставяне в партията.
Състоянието на нещата в ДПС от последната точно една година ме карат да бъда откровен, както с вас, така и със себе си и да произнеса на глас твърде нелицеприятната диагноза за партията* към днешна дата.
Ако бъдем до край искрени, трябва да признаем, че партията ни е изпаднала в тежък вътрешнопартиен колапс и небивала изолация. Държа да бъда разбран правилно – никога не съм имал, нямам и сега амбиции към лидерското място в ДПС, но моето основно обвинение е главно към
Председателя на партията, имайки предвид неговите действия и главно бездействие от последната една година. През нея той не позволи на ЦС и ЦОБ на ДПС да се изпълняват решенията на VII-та Национална конференция и грубо наруши Устава на партията отлагайки във времето свикването и провеждането на редовен Централен съвет на партията.
Епизодичното му появяване в Централата на ДПС и пълното му отсъствие от дейността на Парламентарната група пък допълнително възпрепятстват нормалното функциониране и възприемане на партията в политическия живот на страната, допускайки той самия и партията като цяло на практика да бъдат тотално игнорирани в междупартиен и международен аспект.
Откровеността ни принуждава да признаем и най-тежката последица от поведението на нашия Председател – изчезването на общата "КАУЗА ДПС", която отстъпи място на личните каузи за бързото материално обогатяване, без съобразяване с когото и каквото и да било. Примерът, който получихме от човека на най-висок пост в партията да се използват безкрупулно властта и хората като употребени салфетки е най-лошото, което можеше да се случи на партията, но видно от някои наскоро разсекретени документи на бившата ДС, това е било негово "символ-верую" още от далечната 1974-та година насам.
Тук е може би мястото, като политик с биография още от затворите на тоталитарния режим в България и попаднал под една 25 годишна заблуда, да поднеса своето извинение към вас, а чрез вас и към всички членове и симпатизанти на ДПС за това, че воден от своя идеализъм неволно съм подкрепял подобно непристойно за един демократ и либерал поведение през всичките тези години.
Уважавани колеги,
Логично е да бъда попитан защо цяла година съм мълчал при това тежко състояние на партията. Мога само да кажа, че както е прието дадох време на новото ръководство да намери верния за партията път напред. За съжаление, както се и очакваше, хора без тръпка и разбиране за "КАУЗАТА ДПС", които временно я експлоатират и бързат да я заменят с каузи за собственото си благополучие, в екип с хора, които имат доброто желание, но са с доста ограничени организационни и административни способности, не дават шанс на ДПС да продължи възходящия си път нагоре.
За тази една година никой от това ръководство не ме потърси и възползва от моя опит, за да се реализира една приемственост в партията и извън нея и да се решат положително не една и две кризисни ситуации. Вместо това се работеше на принципа – "всичко започва от нас". Резултатите са видни. Всички бавно и полека се превръщаме в "мъжки секретарки" и всеки е призван да избира своята участ според степента на собствената си морална търпимост. Това в кратце са причините за моето мълчание до днес и за моето решение да изляза от състава на Централното оперативно бюро и да настоявам за срочно свикване на Централен съвет на партията, на който да се състои нормална дискусия по всички наболели за ДПС проблеми.
Ползвам случая да ви честитя Новата година и да пожелая на вас и на вашите семейства крепко здраве, радост и усмивки през цялата 2011 година.

11.01.2011 г.
Касим Дал – член на Централния съвет на ДПС

afera.bg

«