« Върни се назад Публикувано на 25.10.2017 / 11:29

КАРАКАЧАНОВ, ИЗМЕТИ БОКЛУКА ОТ ТВОЕТО МИНИСТЕРСТВО ИЛИ СКОРО ЩЕ БЪДЕШ ИЗМЕТЕН – ИЛИ ОТ ПИЛОТИТЕ, ИЛИ ОТ ПРОКУРОРИТЕ, ИЛИ ОТ ЛЮБИМИЯ ТИ ПРЕМИЕР

каракачановПреди седмица сезирах главния прокурор за корупция в Министерството на отбраната, за която на 30 септември призна и самият военен министър. Бунтът на бойните ни пилоти е предизвикан от ненадеждната летателна техника, но тя е такава, защото предишното ръководство на МО сключи корупционни договори – за ремонта на МиГ-29 в Полша и за снабдяването на ВВС със смазочни материали, поради което през май-юни т.г. бяха спрени полетите на изтребителите.

каракачановНа 11 юни Красимир Качакачанов посети Трета авиобаза в Граф Игнатиево и обеща да реши проблема с липсващите масла и с малкия брой полетни часове, излагащи на опасност живота на пилотите.

На 30 септември министърът изплю камъчето и направи признание без прецедент – че при сключване на сделки в Министерството на отбраната са получавани комисионни. Но не спомена нито едно име – нито на корумпиран служител, нито на частни фирми, облагодетелствани от корупцията. Оправданието за министерското малодушие е скандално – тъй като се страхувал от съдебен процес…

Още по-възмутително е следващото признание на министъра: „При предишното закупуване на бойна техника, вземете цените, сравнете ги с изходните цени на фирмите, от които сме ги купили, и ще видите, че се оказва, че по наше желание са завишавани цените – десетки милиони евро. Подобен позор не трябва да се позволява…“

Защо Каракачанов прави бомбастични изявления за позорна корупция в оглавяваното от него министерство, но няма смелостта да посочи корумпираните?

Защо на 11 юни Каракачанов обещава, че ще ускори доставката на масло за ВВС, като я прекара през борсата, а чак на 17 октомври т.г. сайтът на МО обявява, че е пусната обществена поръчка за доставка на гориво-смазочни материали с краен срок за подаване на офертите 22 ноември. Което означава, че маслото ще стигне до самолетите най-рано в началото на следващата година, а дотогава бойната авиация ще бъде приземена.

Какво през тези четири месеца попречи на министъра да изпълни обещанието си пред пилотите и кой го уплаши?

И вярно ли е, че в основата на „Маслената афера“ е сблъсъкът между корумпираните лобита в МО коя частна фирма да лапне поръчка за 30 милиона?

Каракачанов, вместо да размахваш пръст на военните пилоти, обвинявайки ги в неподчинение и бунт, вземи метлата и изхвърли боклука от твоето министерство!

Иначе скоро ще бъдеш изметен – или от пилотите, или от прокурорите, или от любимия ти премиер.

велизар енчевВелизар Енчев

«