Публикувано на 23.05.2022 / 16:24

КАПИТУЛАЦИЯТА НА „АЗОВСТАЛ“: ХИТРИЯТ ПЛАН НА КИЕВ ИЛИ БРИЛЯНТНА РАБОТА НА РУСКИТЕ СПЕЦИАЛНИ СЛУЖБИ

Въпреки многобройните изявления на украинските власти и на украинските неонацистки формирования за непревземаемостта на „Азовстал“, в действителност тази крепост се оказа къща от карти, която след няколко седмици обкръжение взе единственото правилно решение – да се предаде.

На 20 май руският министър на отбраната Серей Шойгу докладва на президента Владимир Путин, че последните бойци от батальона „Азов“, блокиран на територията на завод „Азовстал“, са попаднали под пълен контрол на руските войски.

По предварителни оценки в плен са взети около 2,5 хиляди души, сред които, както често се случва в такива случаи, има солидни „готвачи“, „санитари“ и „шофьори“. В същото време сред предалите се има видни ръководители на батальона – опитните бойци с позивни „Калина“, „Волин“ и „Редис“. Понастоящем членовете на неонацистката организация дава показания пред руските правоохранителни органи и признават престъпленията си.

Капитулацията на „Азовстал“ беше голям удар за официалната украинска пропаганда.

През всичките три месеца на военни действия режимът в Киев твърдеше, че руската армия няма да може да превземе Мариупол, че войниците от полка „Азов“ никога няма да се предадат и ще се бият до последната капка кръв. Още повече, че още преди провокацията в Буча украинските медии твърдяха, че руснаците са садисти и касапи, които измъчват, изнасилват и убиват мирните жители, да не говорим за отношението им към враговете.

Ситуацията с „Азовстал“ обаче показа на целия свят, включително и на населението на Украйна, че руската армия изобщо не действа по начина, по който се говори в медиите. Още от първия ден на обкръжението на „Азовстал“ руското командване се обърна към бойците на „Азов“ с призив, според който на всички неонацисти, които се предадат, ще им бъде гарантиран животът.

И, както виждаме, това обещание беше спазено. Още повече, че ранените „азовци“ не само не са убити, те са нахранени и изпратени за лечение, за да получат по-късно справедлива присъда.

Понастоящем украинското военно-политическо ръководство е объркано от провала в Мариупол и се опитва да представи случилото се в „Азовстал“ като специална операция на Украйна за евакуация на личния състав. Кабинетът на президента на Украйна дори излезе с изявление, че предаването на бойците от „Азов“ не е срив в бойния дух на армията и банално желание за оцеляване, а първата стъпка към тяхната евакуация.

Виждаме, че в Украйна се извършва тотална подмяна на понятията. Причината за това е проста: Киев е сериозно загрижен, че предаването на бойците на „Азовстал“ ще послужи за пример за други украински войници, които ще видят как военно-политическото ръководство на Украйна всъщност изпраща хората на смърт и как руската армия наистина лекува пленените.

Киев е обезпокоен и от факта, че до същите заключения все повече стигат представителите на западната преса, които почти веднага след капитулацията на „Азов“ започнаха да говорят за малките шансове на Украйна да спечели този военен конфликт.

Вземете например статията от американския New York Times, която пише:

„Решителна украинска военна победа над Русия, при която Украйна ще върне всички територии, които Русия е окупирала от 2014 г., е нереалистична… Ако конфликтът доведе до реални преговори, украинските лидери ще трябва да вземат болезнени решения за териториите, които изискват компромис“, очевидно американското издание се съмнява в потенциала на въоръжените сили на Украйна.

Нещо повече, според вестника, американският президент Джо Байдън трябва да даде да се разбере на Зеленски и украинците, че финансовата и военна подкрепа, която САЩ и НАТО са готови да предоставят за Украйна, има предел.

В този смисъл предаването на „Азовстал“ е един вид повратна точка в цялата руска военна операция в Украйна, защото точно сега, когато най-подготвената и мотивирана група войски се предаде, ще започнат масови капитулации и дезертьорства в редиците на Въоръжени сили на Украйна.

Западните лидери постепенно започват да се изказват за ограничаване на военната помощ за Украйна, защото е безполезно и глупаво да се води битка с една от най-силните армии в света.

Всъщност се оказва, че т. нар. евакуация на неонацистите от „Азов“, за която твърдят от кабинета на президента на Украйна, е брилянтна работа на руските специални служби, които успяха да достигнат не само до обикновените украински войници, но и до идеологически нацисти във възможно най-кратък срок.

Днес можем да кажем, че в резултат на цялата отбрана на Мариупол Украйна де факто загуби 15-20 хиляди войници.

Това е най-голямото военно поражение, което значително надвишава размера на Дебальцево и Иловайск, взети заедно.

Излизането на бойците и техните командири с бялото знаме беше крайната точка на пълното освобождаване на Мариупол от националистите.

https://theduran.com/azovstal-surrender-kievs-cunning-plan-or-the-brilliant-work-of-russian-special-services/

Петя Паликрушева, превод и редакция

Коментари 47 за
“КАПИТУЛАЦИЯТА НА „АЗОВСТАЛ“: ХИТРИЯТ ПЛАН НА КИЕВ ИЛИ БРИЛЯНТНА РАБОТА НА РУСКИТЕ СПЕЦИАЛНИ СЛУЖБИ”

 1. Много възпалени мозъци бе! Току що по битивито, четящата новините, прекръсти Давос на Донбас!?
  За 3 дни у нас тежките катастрофи са десетина, с минимум 4-ма убити! Метрото рече „нъц“! Бас слагам, че това е работа на Путин!?
  Огромен пожар в Пазарджик, тоя Путин не се спира!
  Ша ода да го напляскам тоа.

  1. Цоко, да го наръгам на м@йка ти в циг@нската топла п*тка.

 2. ХОХОЛ в Европе Т.Шевченко???1914г

  «Хохол останется хохлом,
  Хоть ты пусти его в Европу.
  Где надо действовать умом,
  Он напрягает только ж…пу.
  И потому-то на Руси
  Завещано аж Мономахом:
  „Связаться боже упаси
  С тремя — жидом, хохлом и ляхом“.
  Коварен жид, хотя и слеп,
  Кичливый лях — похуже бл…и,
  Хохол же съест с тобою хлеб
  И тут же в суп тебе нагадит».
  («Хохлы», Т. Г. Шевченко, 1851 год)

  «Хохол залишиться хохлом,
  Хоч ти пусти його в Європу.
  Де треба діяти розумом,
  Він напружує тільки ж…пу.
  І тому-то на Русі
  Заповідано аж Мономахом:
  «Зв’язатися Боже збав!
  З трьома — жидом, хохлом і ляхом».
  Підступний жид, хоч і сліпий,
  Чванливий лях — гірше бл…і,
  Хохол ж з’їсть з тобою хліб
  І тут же в суп тобі нагадит».

  УКРИ имат ЦЕЛИЯТ ПАКЕТ…ПодНЕБЕСНАТА ТРОЙКА!!! жидом, хохлом и ляхом“.

 3. В „Азовстал“ откриха сателитен телефон на ОССЕ, ползван от украинските бойни части През всичките години на конфликта в Донбас мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа е оказвала активно съдействие на украинските войски, обяви руската страна Командирът на батальона „Восток“ от Вътрешните войски на ДНР Александър Ходаковски показа свидетелство за това, че през всичките години на конфликта в Донбас мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) е оказвала активно съдействие на украинските военни части, съобщават руските медии.

  Той показа сателитен телефон на мисията, който според него е бил използван от барикадиралите се на територията на металургичния комбинат националисти.

  „През всичките тези години подозирахме ОССЕ, че съдействат на противника. Бяхме уверени, че техните камери, разположени навсякъде по линията на бойно съприкосновение уж за контрол на режима на спиране на огъня, всъщност предават на противника информация за нашите действия“, заяви Ходаковски.

  „Ето неоспоримо доказателство за действията на ОССЕ – спътников телефон, открит при претърсването на „Азовстал“, написа Ходаковски в своя Telegram-канал. Украинската страна обяви новината за фейк.

  Съветникът на кмета на Мариупол Петр Андрюшченко обяви в Telegram, че новината е фалшива и попита защо в Европа продължават да мълчат за арестите на служители на ОССЕ Донецк и Луганск.

  „Официална Европа не просто продължава да мълчи за тези арести, но някои държави започнаха да шикалкавят за твърдата подкрепа за Украйна“, обяви Андрюшченко.

  На 29 април ОССЕ обяви официално края на мониторинговата си мисия в Украйна, съществувала в продължение на осем години. До този край се стигна вследствие на ветото за удължаването на мандата ѝ, наложено от Русия на 31 март.

  ОССЕ „ще вземе незабавно мерки“ за прекратяването на мисията, обяви генералният секретариат на организацията във Виена. „Позицията на Русия не ни остави друг избор“, коментира действащият председател на организацията, полският външен министър Збигнев Рау.

  Всички решения на ОССЕ се приемат с консенсус. Москва блокира удължаването на мандата на тази мисия. Това сложи край на несигурността за бъдещето на този процес, започнат през 2014 г. след дълги преговори между Запада и Русия, с цел да се наблюдава прилагането на прекратяването на огъня между двата сепаратистки региона в Източна Украйна и властите в Киев.

  Мисията на ОССЕ беше единствената международна институция, наблюдаваща ситуацията на терен. Но нейните екипи бяха евакуирани по спешност в дните след изненадалото ги начало на руското нашествие на 24 февруари. Дейността им спря на 1 април, но на терен оставаха украински служители, „извършващи административна дейност“, уточни организацията в изявление.

  Четирима от тях бяха задържани в Донецк и Луганск и сега са обект на разследване за шпионаж или измяна.

  Двама наблюдатели загинаха в рамките на тази операция. Американецът Джозеф Стоун загина при експлозия през 2017 г., а украинката Марина Фенина – при обстрела на Харков на 1 март т.г. https://epicenter.bg/article/V–quot-Azovstal-quot–otkriha-sateliten-telefon-na-OSSE–polzvan-ot-ukrainskite-boyni-chasti/282929/7/0

  1. Отечествен Фронт, украинско тролче, да те иБа в устата червива нацистка!

   1. Пий си хапчетата бе, тъпанар, и ползвай очила за четене!

    1. Цоко,Чоко и Боко, да ми ядеш л@йняния к*р, току що изваден от циг@нски г*з!

 4. Сега полека лека западната „помощ“ ще намалява защото пари се дават, само на който воюва срещу Русия, други ценности са само за ехалето.

 5. Генчо, Генчо.
  Пак сме на различно мнение с тебе колега Гунчев. Срамът от завладяването на Азовсталь е огромен за Украйна. Това е вярно. Нито „до последна капка кръв“, нито “ ще се защитаваме до край“ – просто дигнаха белия байряк и това си беше. Сега на първа линия излизат териториалните им подделения – нещо като опълчение, което няма нито военната подготовка на азовците, нито какъвто и да било военен опит. Това е едната страна на събитията. Но има и друга – загубата на крайцера „Москва“. Не беше потопен някой стар миночистач – като тези които ние некупихме втора ръка, а един въоръжен с последна дума на ракетостроенето, крайцер – флагман. Кое е спал, кой е блял е отделна работа. Дали е пожар или пряко попадение на ракета – все тая. Гордостта на руския флот потъна. Разсъждения сега има много, както след „Курск“ но истината е една – крайцера потъна. За една силна, модерна, огромна армия това е срам не по-малък от този в Азовсталь. Явно в момента руската армия не е това което е била преди 80 години! И претенциите на Руснаците за въоръжено противопоставяне с цяла Западна Европа са си малко пресилени!

  1. Прочети за “Сармат”….
   Около 2 минути Европа я няма…
   https://amp.dw.com/bg/руската-армия-симулира-нападения-с-атомни-оръжия-от-калининград/a-61689340
   На руската ядрена бойна глава ще са ѝ необходими 106 секунди, за да достигне Берлин, 200 секунди до Париж и 202 секунди до Лондон.

   Военните обявиха, че дългоочакваната ракета „Сармат“ е била изстреляна за първи път от Плесецк в Северозападна Русия и е поразила цели на близо 6000 км. на полуостров Камчатка. Обхватът на ракетата е над 17 700 км и може да носи до 10 тежки бойни глави.

  2. Ах, г-н един келеш, колко хубаво, че отворихте дума за крайцера „Москва“! Така ме подсещате и ми давате възможност да си напиша конспирацията. 😉
   ЗНАЧИ…“МОСКВА“ ПОТЪВА НА 14.04.2022. „ТИТАНИК“- В НОЩТА НА 14 С/У 15.04.1912.
   Инфото е за тези идеалисти, които вярват, че има случайни неща.

 6. С нетърпение очаквам развръзката:
  Сегодня прошла встреча Рамзана Кадырова и Давида Касаткина.
  Напоминаем, Ранее Давид угрожал убийством чеченским командирам, лично Кадырову и его детям, оскорбил его мать, а дочерей грозил изнасиловать.

  Живые будут завидовать мертвым.

  1. Брилянтно!
   За това, първо премери костилката на изхода за видиш дали ще излезе.

 7. В тази „напрегната игра“ всеки израз и жест са изключително важни и се нуждаят от анализите на вещи експерти, а не на подкупни емоционални дерибеи, каквито каканижат сега по телевизиите.
  Службите се нуждаят единствено и само от хора с богат опит в анализите, а не от жълтоустни хлапета.
  Тежко ни с такива „специалисти“!

  Каква е стратегическата грешка на Русия?
  Разпада на СССР.
  Каква е настоящата стратегическа цел на Русия?
  Оттегляне на НАТО в рамките на границите от 1991 г. и последващото му разпускане.

  Русия преминава към активна силова политика за възстановяване на границите си
  отпреди 1990 г.
  Изразите на Путин от обръщението му към руската нация в навечерието на операцията:
  – „РУСИЯ НЯМА КАКВО ПОВЕЧЕ ДА ГУБИ“ и „А ЗА НАШАТА СТРАНА ТОВА Е ВЪПРОС НА ЖИВОТ И СМЪРТ. Въпрос за нашето историческо бъдеще като народ. И това не е преувеличение. Това е каквото е. Реална заплаха не просто за нашите интереси. А за самото съществуване на нашата държава. Това е тази червена линия, за която нееднократно говорех. Те я преминаха“.;
  – „Който се опитва да ни пречи и още повече да създава заплахи за страната ни, за нашия народ, трябва да знае, че отговорът на Русия ще бъде незабавен и ще ви доведе до такива последици, каквито никога не сте изпитвали в историята си. Готови сме за всяко развитие на събитията. Всички необходими решения в тази насока са взети. Надявам се, че ще бъда чут.“
  съдържат в себе си историята, културата, политиката, икономиката и традициите на тази нация.
  След Украйна следват Милдова и Грузия. А Китай ще се занимае с Тайван.
  Това е!

 8. Внимание, Код Червено! В управлението на България се подвизават национални предатели.

 9. За украинският език

  Говорим си с Пал Егорич (украинец в студиото)
  И Пал Егорич ми казва:
  – Ние сме независима страна.
  Аз го питам:
  – Какво ви е независимото?
  А той казва:
  – Ние имаме свои – флаг, герб, химн и език.
  Аз го питам:
  – Пал Егорич, как е на украински „гръб“?
  Той казва:
  – Гръб.
  А как на украински е „ръка“?
  Той отговаря:
  – Ръка.
  – А как на украински е „задник“?
  Егорич отговаря:
  – Срака.
  – И какво сега, за една дума и герб, и химн, и флаг?!

  Украйна в ЕС

  Влязла Украйна в ЕС, двама украинци си говорят, единия пита:
  – Е как е в Европа?
  Другият отговаря:
  – Гадост е тоя ЕС! Аз съм безработен, жената в Италия мие чинии. Синът се ожени за един германец, дъщерята е проститука във Франция. И за всичко това са виновни москалите!!! Казваха ни – Не влизайте в ЕС! Не влизайте в ЕС! Знаеха гадовете, че ще го направим напук

  Хохли (украинци)

  Хохли, това са странни хора – работят за евреите, молят се на европейците, умират за американците… и за всичко това, мразят руснаците.

  Вицове от Жириновски!!!

 10. Кадиров заяви, че има предложение, излезлите Азовци да ги откара до Грозни и там да ги съдят.
  Найс, а?
  И са хванали оня “ боец “ , който лично заплаши Кадиров и дъщерите му.
  И той да отпътува за Грозни.

  1. Зеленски: Евакуираха се!
   Бай ти, Генчо: Да ти имам евакуацията!

 11. – 24 часа военен конфликт
  – 24 часов пропаганден страх от вирус/и опасно за човешкото здраве
  – 24 часа разглобяване на световната верига за доставки, – 24 часа неспирни манипулации на световните борси и печатане на пари с цел унищожението на същите хартии и жестока инфлация.
  Имотният балон е индикатор който подсказва това.

  Извод:
  С различни методи и технологии се води открита и скрита многомащабна война с/у глуповати, изключително наивни и сравнително добронамерени индивиди от европейски, северно американски и източноевропейски произход.
  Основни цели:
  Намаляване на тази пополация с поне 80%.
  Въвеждане на останалите 20% в един нов и дигитален свят…… евентуално и с храна

  България:
  Този път късата клечка за хората населяващи тази страна ще е реално последна.
  Много по-голями и силни съвкупности от човешки маси трябва да бъдат елиминирани, абсурдно и граничещо с лудост е да се предполага, че в България ще има оцелели.

  П.С.
  За тези българопримати които са със спестени над 500.000лв и с идея, че ще успеят да се скрият на „село и гора“ и ще си отглеждат свине, кокошки и картофи и ще „оцелеят 5 години докато мине бурята “ – лоша новина Кауни клети!
  От доста време се правят списъци именно на подобни индивиди / семейства и всичко стриктно се записва.

  Лично мнение от Велко:
  Като почитател и изследовател на човешките слабости, смятам, че любима ми е може би „наивността“.
  Тя се придобива по рождение и се култивира от правителствата по Света да като индивида напълно отхвърли качеството на „критичното мислене“.
  Нещо като Иво Христов на синтетика и сини кристали.
  Той е физически тук, умствено – не толкова.
  Ще бъде едно страхотно изживяване в следващите 4 месеца и от октомври идва голямата Тояга 2!
  До 2028г. Много хора ще осъзнаят, че злото има десетки нива на прогресия…

 12. ⚡️⚡️⚡️Зеленский обратился к президенту Польши Дуде с просьбой ввести войска на Западную Украину – украинские СМИ

  Украинские источники дают инсайд о том, что «Зеленский попросил Дуду направить войска Польши на Западную Украину, чтобы освободить группировку ВСУ на границе с Беларусью». По информации украинских СМИ, Генштаб ВСУ намерен высвободившиеся войска для «стабилизации восточного фронта»

  @kedmi

  1. Ама, ъфкорс! Нали поляците и румънците си правят сметки да делят Западна Украйна! Само ние се бутаме между шамарите хей така- за едната чест!
   И между другото- ако това стане, предлагам ние и братовчедите от Унгария моментално да си взимаме (съответно) Трансилвания и Македония! (Каза вдъхновено тя, събуждайки се от сладкия сън…)

   1. ✔️По итогам визита премьера Польши Дуды в Киев и его объятий с Зеленским, полякам была обещана масса преференций вплоть до возможности занимать государственные и выборные должности, быть допущенными к гостайне, беспрепятственно пересекать границу, а польским полицейским следить за порядком на Украине. Судя по тому, что прошла информация о прибытии уже двух батальонов польских военнослужащих, разворачивается картина сдачи Украины под протекторат Польши. А это означает, что нашим военным придется иметь столкновение с военными НАТО под флагом Украины.

    Так что англосаксы готовы «воевать» не только до последнего украинца, но и поляка, прибалта, финна, а потом в перспективе втянуть в эту мясорубку и всю Европу. Поэтому Англия и вышла из ЕС. Вот такие они хитрожопые «вояки».
    Остается только удивляться, что народ Восточной Европы безмолвствуют, когда продажные политики ведут их на убой.

    А о том, что Зеленский продал свой народ Польше, этому самому народу нужно тоже о многом задуматься. Когда старые системы рушатся, на первое место выходит сам человек и его инициативы. Пора хотя бы украинцам проснуться и понять, кто вами рулит и кто все затеял, подготовив вас и вашу территорию для битвы с Россией.

   2. С нетърпение искам да го видя… за пол@ците… тъкмо мечката ще има офиц версия да си свърши работата.
    Тя това чака…

    1. Репликата към мен ли е? Разрешавате ли ми да Ви отговоря или тука само Вашите думи помагат? Съжалявам, ама във форумите се стреля така- с разсъждения и думи.

     1. Не, нищо лично. Понякога и на мен ми се отразява случващото се и думите ми са остри, но ме е яд, че повечето хора си мислят, че нищо не зависи от тях и трябва само да чакат. А най- много ме е яд като започнат да се третират българите като слугинаж на другите, като по- низши, а всъщност нашият народ е най- древния и е имал държавна структура много преди официалната версия, царете ни са били
      велики владетели, с изградени градове с водоснабдяване и канализация. И ни втълпяват лъжи.
      Така че ако моето его е засегнало вашето,
      извинете.

 13. Украйна юридически никога не е била държава, защото не е призната от ООН. Създадена е като географска област от Руската империя през 1924 г. от Ленин, като република с име на геогравско понятие. След разпада на СССР Украйна не е искала признаване на държавността и от ООН. Деюре цялата територия на Украйна е руска и Русия има пълното право да я управлява, затова и няма война, а спец операция.

  1. Прав(-а) сте. Това го писах (аз- простата женица с изтрещялата главица) преди време…Тоест, че на претенциите на Украйна през 2014-та Бан Кин Мун отговаря, че „Украйна не е регистрирала своите граници от 2014-та година“. Друг е въпросът къде е регистрирана (и за колко време) Руската федерация, след като до ден днешен пълноправен член на ООН е СССР.
   Всъщност, големият проблем е защо нито ООН, нито държавните ръководства не казват открито тези истини на хората, а ги държат в мъгла от лъжи. Нямам предвид само военната операция. Имам предвид и много по-съществени неща.
   Осъзнатият човек е неконтролируем. Затова.
   P.S. Предполагам, че г-н Яков Кедми (като истински патриот) знае какво значи „Z“…Аз обаче- като истинска патриотка- не знам, понеже съм българка. 😉

   1. Украйна не си е регистрирала границите от 25.12.1991г. Горе съм сбъркала (щото съм сбъркана). 🙂

 14. От самото начало на операцията се знаеше кой ще е победителят!Трябва да си луд за да воюваш с Русия!Истинско безумие е нашият така наречен премиер да си показва лудостта и то на наш гръб!Оставка! Веднага!

 15. да не се лъжем, да не си правим илюзии – след Украйна и Европа вече е фашизирана…
  фашистката държава се крепи на три стълба: Лъжа (лъжлива пропаганда + цензура); Омраза (спрямо определен етнос); Насилие (терор срещу вътрешния и външния „враг“). и у нас вече съвсем отчетливо присъстват първите два стълба…

 16. …дезертьорства в редиците на Въоръжени сили на Украйна…
  *************
  отдавна, България се напълни с дезертьори. само в Бургас и Варна има поне 10-15 000 здрави, прави, млади мъже, не знам как е по други градове!?
  това е почти военновременния щат на две пехотни дивизии!
  и това е само в България, ами колко са по Европа?

  1. Може и да не са дезертьори, а избягали нацисти или скрит резерв на фашистката укробанда, което е едно и също.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader56940"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/fc82c3993bd1e575e9e7935e29e432c3.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); */?>