« Върни се назад Публикувано на 17.08.2022 / 13:24

КАК ЩЕ ИЗТЕЧЕ UEFI КЛЮЧА НА ЦИК КЪМ ВЪНШНИ ХОРА И ЩЕ СЕ МАНИПУЛИРАТ ИЗБОРИТЕ! КАК ОТ КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ СЕ РАЖДА ОКТОПОДА

Как от конфликт на интереси се ражда октопода

Залагат на твърдо, използват всякакви средства всички по веригата на софтуера да са доверени лица за да няма грешки.

Контрола над външните експерти отговарящи за изборите е много добре подреден, тяхната задача е да проверят софтуера на машините за уязвимости, функционира ли правилно, как точно се създават и генерират UEFI ключа и може ли неоторизирани лица да имат последваш достъп.

Интересна роля  в процеса по удостоверяване на кода на машините за гласуване случайна или има нещо по – голямо, е и на външните експерти удостоверяващи софтуера в МЕУ.

Единият е Георги Стоев приятел на и посочени от Александър Кирков експерт на ЦИК. Другият външен експерт е Станислав Атанасов дълго време работил за Ясен Танев, друг „голям“ специалист програмист без да е „накодил“  и един ред код в живота си и боен другар на Александър Кирков в ЦИК, и двамата преподаващи в Библиотекарският университет. Получил доста добра сума за обучение от ЦИК за организацията за логистика на машините за гласуване и виждан доста често в компанията на друг радетел за „честни“ избори Атанас Шарков.

След приключване на процедурата по проверка на софтуера на машините за гласуване следва компилиране на софтуера  за получаване на хеша, който излиза на всички разписки и гарантира, че това е проверения софтуер. Това се извършва с нова процедура, като се заключва кода с UEFI ключ, генериран от тримата външни експерти на ЦИК начело с Александър Кирков.  Как са го създали, по какви правила, кой има достъп до него преди и след генериране на хеша и т.н. никой не знае и не е наясно освен експертите.

Александър Кирков  има брат Петър Кирков, който в момента е директор на дирекция МИС в МЕУ назначен от предишния министър от ДБ Божидар Божанов, която дирекция извършва удостоверяване на софтуера, той беше и дясна му ръка в министерството.

Божо, както е известен в IT средите, миналата година се скъсваше по време на изборите популистки да обяснява, как кода на машините трябва да е отворен и всички да имат достъп до него, а осем месеца докато беше министър на МЕУ не направи и една крачка в тази посока.

Самия Петър Кирков контролира киберсигурността на държавата. В министерството се говори за вмешателства в екипа под него, участващ в подготвянето на държавни поръчки по ЗОП, към близки фирми до него и брат му.  А точно хората на  Петър Кирков, които лично е одобрил и назначил в дирекцията която управлява, са натоварени със задачата да извършат удостоверяване на софтуера за уязвимости и проверка на UEFI ключовете. Петър Кирков има заслуги и за умело прикриване на „хакването“ на Български Пощи като не го докладва на европейските партньори, това се вижда и от доклада на ENISA – просто липсва в доклада хака с такива големи размери и излиза, че такова нещо не се е случило.

Тези близки връзки между всички участници предполага изтичане на UEFI ключа на ЦИК, към външни хора и възможност за манипулиране на изборният процес.

Следва логичният въпрос, ще може ли ЦИК и МЕУ с тези лица да гарантира честни избори или ще предприеме някакви мерки.

afera.bg

 

«