« Върни се назад Публикувано на 05.01.2011 / 19:11

Как Трактора обслужи ибрикчийки Бойко Борисов с контролирано изпуснатите СРС-та

 

 

Тежкият слугинаж на Алексей Петров – Трактора бе впрегнат в поредното  активно мероприятие. Впечатлението, което трябва да остане в публиката е, че Трактора е онзи, който ръководи оркестъра.

Нещата обаче никога не са такива, каквито изглеждат.

Вестникът на Трактора публикува три разговора между шефа на Митниците Ваньо Танов и финансовия министър Симеон Дянков, и между Танов и зам-министъра Владислав Горанов.

Типични СРС-та.

Да започнем с това как банално и с липса на каквото и да въображение Явор Дачков, който е известен с ролята на говорител на Трактора, обяснява попадането на разговорите в редакцията на вестника на Петров:

 

„В един от последните си броеве дори призовахме да се чуят и разговорите, които водят управляващите, след като стана ясно, че дори най-обикновени лекари от най-обикновена болница в най-обикновен български град са подслушвани, а думите им бяха сричани от Цветанов в парламента.

Може би и заради този призив в редакцията си получихме плик, който съдържаше записи на три разговора на членове на кабинета. Съдържанието им публикуваме в днешния ни брой, и то най-вече заради изключителната важност на проблемите, които се засягат вътре…

Произход и автентичност

Става дума за три телефонни разговора между шефа на агенция "Митници" Ваньо Танов, финансовия министър Симеон Дянков и неговия заместник Владислав Горанов. Двата от тях са между Танов и Дянков, а третият разговор е между Горанов и Танов. Не знаем кой е направил записите. Както споменах в началото, ние ги получихме в редакцията. Неизвестен мъж е оставил плик, адресиран до мен, при секретарката на редакцията. Мъжът е отказал да се представи, като заявил, че в плика има флаш-памет с важно съдържание. Впрочем немалко хора предпочитат да оставят писмата си, както и предложения за публикации лично в редакцията, така че това не е необичайна практика. Тъй като вече неведнъж сме получавали сериозна информация по този начин, не бяхме особено учудени и от тази пратка. На флашката имаше записани три аудиофайла – трите разговора, които вече споменах. От тембъра на гласовете, както и от съдържанието, заключихме, че са автентични. Това се вижда и при най-бегъл сравнителен анализ между думите на участниците и всичко, което е излизало в медиите по въпросите, за които разговарят. Ето защо нямаме притеснения в тяхната достоверност. Кой и как ги е записал, остава загадка. Такъв запис може да се направи с най-обикновен мобилен телефон, на който има инсталирана програма за записване на разговори. Разбира се, зададохме си въпроса и дали това са СРС-та и дали имаме право да ги огласяваме. След консултация с юрист решихме, че можем да публикуваме съдържанието по две причини. Първо – никъде нямаше означение за класифицирана информация. Второ – ако наистина става дума за СРС-та, то те би трябвало да са унищожени, защото от времето на протичането на разговорите са минали повече от седем месеца, а не сме чували за заведено дело, по което разговори от такова естество да бъдат приложени като доказателства. Най-важното за нас обаче е, че това са разговорите на властта, която би трябвало да бъде максимално прозрачна за хората. За онези, от които тя произлиза по конституция.”

 

Сърцераздирателно! Впрочем, един от прийомите на „екипа” на Трактора е да „подхъвърля”, „случайно” флашки – винаги чрез трето лице до определени лица, на които да бъде подадена информация.

 

Някои още си пазят флашките и следите, които водят към притежателите им. Затова обаче някой друг път.

Дачков не се интересува дали това е СРС, или можело да бъде записано и от „случаен” мобилен телефон. Важното е колко е лош Цветанов. Това е сакралната задача от близо две години на „екипа” на Трактора. Бойко Борисов винаги е подведен, „добрият”, онзи, на когото единствено пречи Цецо. Тъпоумната теза – като се махне Цветанов, държавата на Бойко ще е цветя и рози, вече мирише на загоряла манджа.

Линията на поведение на Трактора не бе променена и по времето му на арест, да не говорим след излизането му под домашен такъв. В поредицата му от безсмислени интервюта за Борисов, Петров мънкаше, или в типичния си парвенюшки езиков стил редеше по някое сложно изречение, от което никога не ставаше нищо ясно, точно защото това беше целта.

Борисов, писахме го първи и единствени още преди година, няма по-голям съюзник волно, или не от Трактора.

Точно Алексей Петров е онзи, който  ще извади онези горещите картофи от огъня, което Борисов няма как да направи – поради факта, че няма единствено той контрол върху тях и поради финансово-международни интереси, които няма как стъпче като слон в стъкларски магазин.

Всеки комплот, всяко дърварско активно мероприятие, спретнато от „екипа” на Трактора е обаче добро дошло за Боко – огледалният му образ, защото му разчиства вътрешния терен и му отваря писти да вдигне  в един момент рамене и да каже: „Ами… ние от ГЕРБ не се спираме и пред гафовете на своите и пред скандала, свързан с общественото мнение…”.

Цветанов, разбира се, заслужава отдавна шут в задника – и то с грайферни  кубинки, но сега вече окончателно е поставен в менгемето с две страни – от едната Боко, от другата – Трактора. Засега още американците го държат и … още нещо.

 

И така. Как могат да изтекат подобни СРС-та?

 

След такъв теч моментално трябва да бъде уволнен шефът на ДОТИ. Ще го направи ли Цветанов? Ами, ако „течът” е с „мълчаливото съгласие” на Бойко Борисов? Оставка трябва да хвърли и шефът на ГДБОП, ако СРС-тата са от разработка на бопаджиите. Ако това е работа на ДАНС, още по-кофти – трябва да го отнесе Цветлин Йовчев. И двамата – специални дружки на вътрешния министър. И също така – тугедър още по-специални авери на американския посланик Уорлик.

Със сигурност Борисов има сметка от отсвирването и на Флоров, и на Цветлин Йовчев, и компанията на Драшков – те изначално не бяха негов избор. На същата далавера би бил и Трактора. Следователно интересите на Борисов и Петров отново са по допирателната. Така би се оголил и фланга на Цветанов.

Дали ще се случи това? Надали. А и не точно това е важно в момента за Борисов, по-главното е, че сега той може да държи за топките и да ги мачка, както Цветанов, така и Танов, и Дянков. Въпреки външните им покровители, които Боко истински вътрешно ненавижда.

В случая Трактора просто е момчето за поръчката, с което сделката бе направена още през лятото, докато беше в ареста.

Иначе – кой би могъл да подслуша тези разговори?

МВР.

ДАНС.

Трактора.

Борисов.

Първите два варианта са истински.

Сега да се спрем на третия, и четвъртия – изключително любопитни.

Преди повече от две години на басейн „Спартак” Алексей Петров – Трактора ме запозна с Яне Янев. Година и половина по-късно Яне ми припомни тази среща и ми каза: „Помниш ли, когато Алексей ме запозна с теб? Тогава на масата от него разбрах, че били засекли честотата на централата на Борисов, с която подслушвал…”

 

Тогава Трактора бе в ДАНС, Борисов беше в опозиция, а Яне – говореше за „честотата на частна централа на Борисов, с която подслушвал”, прихваната от хората на Трактора.

 

Звучеше ми фантасмагорно, но кое му е фантасмагорното, когато става реч за мощни ресурси на икономически частни конгломерати и холдинги, които подслушват?

Днес Яне води битка с подслушването, обаче мълчи като задно трибуквие за онази „прихваната честота” на Бойко Борисов. Защо ли? Ами защото директивата към „екипа” на Тракора е Бойко да е „подведеният”, а Цветанов е демонът на империята.

Кой е подслушвал Танов, Дянков и Горанов? Мощностите на Трактора? МВР? ДАНС?

Вече изтече в пространството, че Танов е бил разработван и беше напълно естествено СРС-тата да изтекат „контролирано”. Навремето така  спретнаха номера и на Румен Петков с изтичането на СРС-тата със зам-шефа на ГДБОП Иван Иванов.

Разговорите са любопитни безспорно, но не казват нищо повече от това, което знаят разследващите журналисти.

Още на 7 септември 2010 година написахме:

„Истинската битка е за контрабандните канали. Напишете го в прав текст.”, каза за afera.bg човек, който пие от извора на задкулисната вендета и продължи: „Искат от Кеца да им обади за каналите на Капитан Андреево, останали от Косьо Самоковеца, ама не да ги пресекат, а нали се сещате защо? Същото опитаха и с Дънката. Огромен проблем са и трите милиона /в долари и марки/, които бяха взети от Сретен Йосич. Има все още живи очевидци на това.

 

По време на тройната коалиция 30% от контрабандата на цигари отиваше за Доган, сега 70% върви към управляващите! 70%-те процента!”

 

Източникът дори твърдеше, че парите отиват в един човек от Най-най-високото, защото в ГЕРБ се дели само на едно. За тези неща обаче в „контролираните” СРС-та не се говори.

Даже напротив. Ваньо Танов е като на сцена с режисиран дълъг монолог. Той не казва нито една лоша дума за Борисов, Дянков – също. Ударът е единствено към „повръщането” от Цветанов. Като че ли само те повръщат, а не целокупния български народ.

Горчиво е усещането, че са подбрани единствено разговори, в които по никакъв начин не се руши имиджа на Бойко Борисов. Ще кажете, ама нали тези са негови министри и хора? Това удря точно по неговия рейтинг?

Точно този ефект се цели за пред ехалето, но и режисьорите, и сценаристите на активното мероприятие знаят, че то всъщност с нищо няма да навреди на Борисов. Напротив – ще му развърже ръцете, на първо време зад кулисите.

И още нещо.

Най-важното – целият този шум по „прозвъняване на канала” всъщност цели разчистване на кланови интереси за парите от контрабандата. Вътрешни интереси на властта – кой да сложи повече пачки в джоба. А и за някои други – бивши облажили се от контрабандатата, които скърцат със зъби, че изтърват мангизи.

Трактора е просто носачът на мръсните чинии, на турски – измекяр. А слугинажът му изтръсква остатъците от тях.

За да дадат още време на Бойко Борисов и да го спасят.

Естествено, с надеждата, че и техните задници ще бъдат спасени.

Ако доживеете Трактора да пусне запис как Бойко Борисов дялка ципии, може и да му повярвате на старта на предизборната му кампания за президент.

Защото едно е какви тинтири-минтири ви говорят на теракотата, постлана с найлон на ул. Арарат 8. Друго е какво се случва зад кулисите.

Когато Трактора посочи поименно истинският умножаващ мангизите от контрабандата в ГЕРБ, може и да порасне с няколко сантиметра в буквалния смисъл. Иначе ще си остане в преносния – ниският  Трактор, момчето за поръчки на Боко.

Имайте го на ум, когато утре гласувате.

 

Afera.bg

 

 

 

 

 

 

«